Yumuşak Doku Enfeksiyonu

Yumuşak doku enfeksiyonu, enfekte bölgenin fizik muayenesi ile teşhis edilebilir. Yumuşak doku enfeksiyonların çoğu oral antibiyotik ile tedavi edilebilir. Ancak bazıları yaşamı tehdit edebilir veya uzuv kayıplarına neden olabilir.
Aile Hekimliği
Hangi Bölüm
2022-12-28 01:03:21
Güncellenme Tarihi

Yumuşak Doku Enfeksiyonu (YDE) nedir ?

Yumuşak doku enfeksiyonları, cildin ve alttaki yumuşak dokuların yani derinin mikroplar tarafından iltihaplanmasıdır. Deri enfeksiyonu, enfekte bölgenin fizik muayenesi ile teşhis edilebilir.

Teşhis lezyonların görünümüne, ağrı derecesine ve sistemik toksisiteye dayanır. İlgili organizmaların bilgisi her zaman hastalığın doku derinliğini (derinin hangi katmanlarını tuttuğunu) tanımlamaya yardımcı olmaz, ancak antimikrobiyal tedavi seçimine yardımcı olur.

Yumuşak doku enfeksiyonların çoğu oral antibiyotik  ile tedavi edilebilir. Ancak  bazıları yaşamı tehdit edebilir veya uzuv kayıplarına neden olabilir.

Bir çok farklı etken yumuşak doku enfeksiyonuna neden olabilir. Bu nedenler :

Yara Yeri Enfeksiyonları

Özellikle düşme, çarpma, bıçak kesikleri veya ameliyat sonrasında dikiş yerlerinde oluşan enfeksiyonlardır. Yara yeri enfeksiyonları genellikle yara bölgesinde akıntı, kızarıklık ve ısı artışı ile kendini gösterir. Bu hastalar antibiyotik kullanımı ve yaranın düzenli pansumanı ile tedavi edilebilirler.

Ameliyat yerlerinde bu tür şikayeti ve ağrısı olan hastaların acil olarak doktor ile görüşmesi gerekir. Çocuklarda, yaşlı hastalarda, şeker hastalığı olan kişilerde ve immun sistemi çeşitli nedenler ile zayıflamış kişilerde yara yeri enfeksiyonları çok daha dikkatli takip edilmelidir.

İmpetigo

İmpetigo en çok çocuklarda yaygındır ve genellikle yüz derisini, genellikle ağız ve burun etrafını tutar. Bal kabuğu şeklinde ki lezyonları ile tanımlanır. En yaygın olarak Streptococcus pyogenes bakterisi enfeksiyona neden olur.

Folikülit

Saç köklerinin enfeksiyonu pul pul dökülme, sünger kullanımı ve tıraştan sonra ortaya çıkabilir veya kendiliğinden gelişebilir.  Spesifik bir form, Pseudomonas aeruginosa'nın neden olduğu olduğu özelikle hamam veya Spa gibi yerlerden bulaşır.

Deri apseleri ve çıbanları

S. aureus , toplumda  apselere neden olan başlıca bakteridir. Belirli türleri aile üyeleri arasında yayılım gösterebilir. Stafilokokal bakteriyemi, osteomiyelit, septik artrit ve endokardit dahil olmak üzere potansiyel olarak ciddi komplikasyonlar küçük bir deri apsesi veya çıbanından kaynaklanabilir. 

Deri Altı Enfeksiyonu Selülit

Selülit, epidermis, dermis ve deri altı yağını tutan, akut yayılan bir enflamasyondurEn yaygın nedenler S. aureus ve ß-hemolitik streptokoklardır. toplumda çok sık olarak görülür.

Nekrotizan fasiit

Nekrotizan fasiit, cansızlaşmış dokunun derhal tanınması ve radikal debridmanına (çıkarılmasına) ihtiyaç duyan cerrahi bir acil durumdur. İki şekilde olabilir:

  • Tip 1, çok sayıda organizmanın neden olduğu,
  • A grubu streptokokların neden olduğu tip 2.

Her iki form da hipotansiyon, solunum sıkıntısı ve çoklu organ yetmezliğine yol açan ciddi sistemik toksisiteye neden olur. Etkilenen bölgede genellikle şiddetli ağrı vardır, erken evrelerde sadece orta düzeyde cilt değişiklikleri, hızla fasyal ve cilt nekrozuna ve özellikle kas katmanlarında derin doku enfarktüsüne ilerlemektedir.

Diyabetik ayak enfeksiyonu

Diabetes mellituslu kişilerin yaklaşık % 15'inde ayak ülseri gelişir. vakaların üçte ikisinde osteomiyelit ile komplike hale gelir. Ayak enfeksiyonu, diyabetli kişilerde hastaneye başvurmanın önde gelen nedenidir ve alt ekstremite ampütasyonunun önemli bir nedenidir. Osteomiyelit riskini artıran faktörler şunlardır:

  • 10 yıldan fazla şeker hastalığı süresi;
  • Periferik nöropati;
  • Ayağın plantar yüzeyine kötü dağılım gösteren anormal ayak yapısı;
  • Periferal vasküler hastalık;
  • Kötü şeker kontrolü;
  • Cilt bütünlüğünün bozulması (örneğin, penetran yaralanma, mantar enfeksiyonu); ve
  • Erkek cinsiyet.

Deri Enfeksiyonu Belirtileri ?

Deri enfeksiyonlarında genel olarak görülen belirtiler:

  • Enfeksiyonun olduğu bölgede :
    • Ağrı
    • Kızarıklık
    • Isı artışı
  • Enfeksiyonun olduğu bölgede doku bütünlüğünün kaybolması
  • Enfeksiyonun olduğu bölgede koyu renkli iltihabın akması.

Tedavi

Yumuşak doku enfeksiyonlarında tedavi genel olarak yaranın düzgün bakımı, ağızdan alınan antibiyotik veya deri üzerine sürülen antibiyotik içeren merhemler ile tedavi olabilirler.

Ancak diyabetik ayak enfeksiyonu veya ciddi doku bütünlüğünün bozulduğu enfeksiyonlarda cerrahi olarak o bölgenin çıkarılması gerekebilir.