Folikülit

Folikülite neden olan en yaygın bakteriler, ciltte yaygın olarak bulunan Staphylococcus aureus ve iyi temizlik yapılmamış yüzme havuzları veya kaplıcalarda bulunabilen Pseudomonas'tır (sıcak küvet foliküliti olarak adlandırılır).
Deri Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-10-16 20:24:17
Güncellenme Tarihi

Folikülit nedir ? ( Kıl kökü iltihabı )

Folikülitin nedeni genellikle bilinmez. Ancak ciltte terleme, travma, sürtünme ve kıl köklerinde tıkanmanın enfeksiyonu güçlendirdiği düşünülmektedir. 

Enfeksiyone neden olan patojen, bakteriyel, fungal, viral veya parazitik olabilir. Bakteriyel folikülite genellikle Staphylococcus aureus neden olur. Ancak bazen Pseudomonas aeruginosa veya diğer organizmalara da rastlanılmıştır.

Folikülit ( kıl kökü iltihabı ) belirtileri hafif ağrı, kaşıntı veya tahriştir. Folikülitün deride ki görünümü, kıl kökünü çevreleyen yüzeysel bir püstül veya iltihaplı bir nodüldür. Enfekte olan kıllar hasta tarafından kolayca alınabilir. Ancak aynı bölgede yeni enfekte alanlar gelişme eğilimindedir.

Folikülite ne sebep olur?

Folikülit, bakteri, virüs veya mantardan kaynaklanır. Kimyasal malzemelerden kaynaklanan tahrişten veya deri hastalıklarından da kaynaklanabilir.

Hastalığa neden olan en yaygın bakteriler, ciltte yaygın olarak bulunan Staphylococcus aureus ve iyi temizlik yapılmamış yüzme havuzları veya kaplıcalarda bulunabilen Pseudomonas'tır (sıcak küvet foliküliti olarak adlandırılır).

Diğer nedenler arasında parazitler, tinea gibi maya enfeksiyonları ve herpes gibi bazı virüsler bulunur. Cilt tahrişi, örneğin sakal traşı gibi nedenler de folikülite neden olabilir.

Ayrıca diyabetli , obezuzun süreli antibiyotik kullanan, bağışıklığı düşük veya yağlı cilt bakım ürünleri kullanan kişilerde daha sık görülür.

Folikülit belirtileri

Folikülit belirtileri şu şekilde olabilir:

  • Saç köklerinin etrafında küçük kırmızı şişlikler.
  • Bu şişlikler daha sonra irin dolu beyaz başlı sivilcelere dönüşebilir.
  • Sivilceler patlayabilir ve bir kabuk oluşabilir.
  • Yanan, kaşıntılı, ağrılı veya şişmiş cilt.

Tedavi

Folikülit tedavisi ılık su ile bölgeyi günde iki defa yıkamak ve anti bakteriyel sabun kullanmaktır. Ancak bölgede enfeksiyon gelişir ise antibiyotikli deri kremleri veya ağızdan alınan antibiyotik kullanılabilir. Bölgede apse oluşumu mevcutsa bu apsenin cerrahi olarak boşaltılması gerekebilir.