Üveit
Üveit nedir ?
Üveit, göz yuvarlağını saran orta tabakasında ki bölümün inflamasyonu ile giden bir süreçtir. Üveit, iris, siliyer cisim, koroidden oluşarak, gözü, orta tabakasında bulunan uvea içinde bulunmaktadır.
Bu durumda hastalık sadece uvea ile sınırlı kalmayarak, aynı anda retinayı, lensi, optik siniri ve vitrözü de etkileyebilmektedir.
Üveit nadiren görülmekte olan bir hastalık olsa da son derece ciddi bir durumdur ve bölgede oluşan iltihabı kontrol altına almak amacı ile acil muayene ve tedavi uygulanması gerekmektedir. Ayrıca üveitin, dünya genelinde körlük oluşmasına sebep olan üçüncü neden olduğu bilinmektedir
Üveit belirtileri genelikle aniden ortaya çıkar ve belirtiler ilerleyici bir şekilde devam eder. İlk aşamada gözlerde kızarıklık, ağrı ve bulanık görme başlayabilir. Bu durum tek gözde olabileceği gibi her iki gözü etkileyebilir.
Hastalık genellik ile 20 ve 50 yaş arasında ki insanları etkiler. Ancak çocukları da etkileyebilir. Üveitin nedeni genellikle kesin olarak saptanmaz. Ancak inflamasyona sebep olabilecek göz enfeksiyonları, göz travmaları veya otoimmun nedenler ile oluşabilir.
Üveit ciddi bir hastalıktır. Kalıcı görme kaybına neden olabilir. Erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Üveit Türleri Nelerdir ?
Üveit türleri, göz uzmanları tarafından şu şekilde gruplara ayırmıştır.
- Ön Üveit : En yaygın görülen üveit türlerinden biri olan ön üveit, genç ve orta yaş grubundaki insanlarda daha sık görülmektedir ve bu kişiler vakaların %75 'ini oluşturmaktadır. Ön üveit, iris ya da siliyer cismi iltihaplanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Ön üveit rahatsızlığı Romatolojik, deri, gastrointestinal, akciğer ve bulaşıcı hastalıkları bulunan kişilerde daha sık görülmektedir.
- Orta Dereceli Üveit : Çocuklarda, ergenlerde ve gençlerde görülmekte olan orta dereceli üveit, siriyer cismi arkasındaki alan ve retina iltihaplanmalarına bağlı olarak gelişmektedir. Orta dereceli üveit, Sarkoidoz ve multiple skleroz rahatsızlığı bulunan kişilerde daha sık görülmektedir.
- Arka Üveit : Göz arkasındaki koroid ve retina iltihaplanması sonucu gelişen arka üveit, en az görülen üveit tipleri arasında yer almaktadır. Arka üveit genel olarak korodit veya korioretinit olarak adlandırılmaktadır.
- Panüveit Üveit : Panüveit üveit gözün üç ana bölümünün iltihaplanması sonucu oluşmaktadır.
Üveit Nedenleri ve Risk Faktörleri
Üveite neden olarak ; göz yaralanmaları, enfeksiyon ya da çeşitli sağlık sorunları gibi nedenlerle ortaya çıksa da hastalığın temel nedeni her zaman net olmayabilmektedir. Üveit oluşumuna daha elverişli risk faktörleri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Bağışıklık sistemi yetersiz hastalar ve kişiler
- Bakteriyel, fungal, viral ya da parazit enfeksiyonları
- Enflamatuar veya otoimmün koşullar.
Üveit ile İlişkilendirilebilecek Hastalıklar Listesi:
- AIDS,
- Ankilozan spondilit,
- Behçet sendromu,
- CMV retiniti,
- Herpes zoster enfeksiyonu,
- Histoplazmoz,
- Kawasaki hastalığı,
- Multipl skleroz,
- Psoriazis,
- Reaktif artrit,
- Romatoid artrit,
- Sarkoidoz,
- Sifiliz,
- Toksoplazmoz,
- Kolitikoz.
Üveit belirtileri Nelerdir ?
Üveit belirtileri, gözde bulunan iltihaplanmanın tipine bağlıdır ve bu durum bir gözü etkileyebileceği gibi iki gözü de etkileyebilmektedir. Hastalık belirtileri saatler ya da günler şeklinde sürebileceği gibi, akut ya da kronik bir hale de dönüşebilme özelliğine sahiptir.
Üveit oluşumunun şiddetli şekilde yaşanan türleri, birçok kez yeniden tekrarlama yapabilmektedir. Üveit hastalığının en yaygın belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür.
- Gözde kızarıklık
- Bulanık görme,
- Etkilenen gözün boyutunun küçülmesi
- Farklı renkli bir iris,
- Gözde ya da gözlerde ağrı,
- Işığa karşı artan hassasiyet,
- Çevrede yüzen karanlık noktalar.
Üveit Teşhisi
Üveit, bebeklikten itibaren tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Fakat bu hastalığın görüldüğü yaş ortalaması, kırk yaştır. Üveit teşhisi, alanında uzman bir göz doktoru tarafından konulabilmektedir. Uzmanlar kişilerin geçmiş ve mevcut sağlık durumunu ayrıntılı bir şekilde inceleyerek ve kişileri kapsamlı bir şekilde muayene ederek tanı koyabilmektedir.
Üveit teşhisi koymak için kullanılan göz muayenesi türlerini şu şekilde sıralamak mümkündür.
- Göz tablosu veya görme keskinliği testi,
- Fundoskopik muayene,
- Oküler basınç testi.
Üveit tedavisi
Ön üveit atağının tedavisi altı ile on hafta sürer. Orta ve arka üveit tedavisi daha komplekstir ve aylar hatta yıllar alabilir. Komplikasyonların gelişimini en aza indirmek için tedavi sırasında yakın izlem gerekir.
Tedavi şunları içerebilir:
- Altta yatan hastalığın tedavisi : Üveit tedavisine başlanmadan önce mutlaka altta yatan hastalıklar araştırılmalıdır. Altta yatan neden bakteriyel, viral veya parazitlere bağlı ise mutlaka buna uygun tedavi uygulanmalıdır. Bu nedenler dışlanmadan steroid veya immunsupresif tedavi vermek gözün kaybına neden olabilir.
- Kortikosteroidler : İnflamasyon yani iltihabi süreci azaltmak için kortikosteroidler kullanılabilir. Üveiti olan çoğu kişi steroid göz damlalarına iyi şekilde yanıt verir. Posterior üveiti olan kişiler de lokal kortikosteroid enjeksiyonları veya oral steroidler gerekebilir. Bazı hastalarda ise ek immünsupresif ilaçlar gerekebilir.
Üveit komplikasyonları
Üveit ile ilişkili komplikasyonlar şu şekildedir:
- Glokom : Göz içi basıncın artmasına bağlı olarak gözün beyin ile iletişimini sağlayan optik sinirin zarar görmesidir
- Katarakt : Gözünüzün normal lensin (Göz merceğinin) saydamlığını yitirip bulanıklaşmasıdır
- Makula ödemi : Retinanın bir parçası olan Makülanın şişmesi ve bu durum görme bulanıklığına neden olur ve görme kaybına kadar ilerleyebilir.