Romatoid Artrit

Romatoid artritin kesin ve kalıcı bir tedavisi olmasa da, sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmeye devam edebilmeniz için durumu ve belirtilerinizi yönetmeye yardımcı olacak birçok tedavi yöntemi vardır.
Romatoloji
Hangi Bölüm
2022-12-11 22:51:10
Güncellenme Tarihi

Romatoid Artrit nedir?

Romatoid artrit, bir veya birden fazla eklemin (Diz, kalça, veya el bileği gibi.) iltihabı ile seyreden kronik ilerleyici bir otoimmün hastalıktır.

Bazı durumlarda cilt, gözler, akciğer, kalp ve kan damarları da dahil olmak üzere birçok sistem zarar görmektedir. Otoimmün bir hastalık olduğu için bağışıklık sistemi hücreleri eklemlere veya bağ dokusuna saldırır.

Eklem dokusunda ki iltihabi sürece bağlı olarak, eklemler ve bağlar yıpranır. Eklem içinde deformiteye, şekil bozukluğuna neden olur. Ayrıca bağ dokusuna hasar verebilir. Örneğin, akciğer zarında iltihaba neden olarak, plörezi veya pulmoner fibrozise neden olabilir.

Romatoid Artrit Nedenleri?

Kişilerin neden Romatoid artrit hastalığına yakalandığı bilinmemektedir. Ancak birçok neden ve risk faktörü tanımlanmıştır. 

  • Genetik Faktörler: Ailenizde romatoid artrit veya otoimmun hastası bulunması riskinizi artırmaktadır. Örneğin tek yumurta ikizlerinde iki kardeşten biri hasta olduğunda diğer kardeşin hasta olma olasılığı %15 artmıştır.
  • Çevresel Faktörler: Sigara içmek romatoid artrit riskini artıran en büyük çevresel faktördür. Ayrıca obezitede hem hastalığın seyrini kötüleştirmekte ve riski artırmaktadır.
  • Hormon Seviyeleri: Hormonların Romatoid Artirit'in gelişiminde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. RA, erkeklerden daha fazla kadını etkiler. Genellikle doğum yaptıktan sonra veya menopoz başlangıcı gibi kadınlar için hormonal değişim dönemlerinde ortaya çıkar
  • Travma: Psikolojik, fiziksel travmaların romatoid artrit gelişim riskini tetiklediği düşülmektedir.

Romatoid Artrit Belirtileri?

En sık görülen romatoid artrit belirtileri:

  • Dinlenme veya hareketsizlik dönemlerinden sonra özellikle sabahları eklem ağrısı ve sertliği
  • Etkilenen eklemlerde şişme, kızarıklık veya sıcaklık hissi
  • Deri veya akciğerler ve kalp gibi iç organlar gibi vücuttaki diğer bölgelerin iltihaplanması ile farklı belirtileri ortaya çıkabilir.

Romatoid artrit tedavisi?

Romatoid artritin kesin ve kalıcı bir tedavisi olmasada, sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmeye devam edebilmeniz için durumu ve belirtilerinizi yönetmeye yardımcı olacak birçok tedavi yöntemi vardır. Bu Romatoid artrit tedavi yöntemleri:

Romatoid artrit için ilaç

Alabileceğiniz ilaçlardan bazıları:

  • Yaşayabileceğiniz ağrılar için parasetamol gibi ağrı kesiciler
  • Kronik iltihabı süreci kontrol etmek ve ağrı kesici amacıyla kullanmak için ibuprofen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAİİ ler)
  • İnflamasyonu hızlı bir şekilde kontrol etmek veya azaltmak için prednizolon gibi kortikosteroidler
  • Aşırı aktif hale gelen bağışıklık sisteminizi kontrol etmek için metotreksat gibi antiromatizmal ilaçlar İnfliximab gibi biyolojik ilaçlar

Hastalığın seyrine ve gösterdiğiniz belirtilere göre farklı ilaç kombinasyonları ve aldığınız ilaçların dozları değişebilir. 

Romatoid artrit yönetimi?

Romatoid artrit ile yaşamak için yapabileceğiniz önlemler:

  • Egzersiz: Kas gücünü ve eklem esnekliğini korumanıza, dayanıklılık oluşturmanıza ve ağrınızı yönetmenize yardımcı olacaktır. Egzersiz yapmaya başlamadan önce mutlaka yaptığınız planları fizik tedavi uzmanı ile paylaşın.
  • Fizik tedavi uzmanı: Doktorunuz size  eklem ağrısını en aza indirmek için aktivitelerinizi nasıl değiştirebileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabilir, size ağrı giderme tekniklerini gösterebilir ve sizin için bireysel bir egzersiz programı oluşturabilir. Gevşeme tekniklerini deneyin (yoga gibi teknikler)
  • Gerekli ekipmanlar: Yürümeye yardımcı olacak aletler, uzun saplı ayakkabı çekecekleri ve benzeri ekipmanlar eklem gerginliğini ve ağrıyı azaltabilir. Bu tavsiyeleri doktorunuzdan alabilirsiniz
  • Dinlenme: Özellikle bazı dönemler de hastalık daha aktif hale gelebilir. bu dönemlerde istirahat etmeniz önemlidir.
  • Dengeli beslenme: Romatoid artrit için özel bir diyet yoktur. Ancak genel sağlığı korumak ve kilo alımını ve diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer tıbbi sorunları önlemek için sağlıklı ve dengeli bir diyete sahip olmak önemlidir.
  • Tamamlayıcı tedaviler: Masaj ve akupunktur gibi tedaviler yardımcı olabilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Balık yağı takviyeleri de omega 3 içeriklerinden dolayı yardımcı olabilir.

Romatoid artrit cerrahi

Çok ciddi eklem bozuklukları veya eklemlerin genel işlevi kaybetme gibi bazı riskler ortaya çıktığında cerrahi işlem gerekebilir.