Behçet Hastalığı

Behçet hastalığının tipik özelliği gözlerde üveittir. Yani her iki gözde kızarıklık, ağrı ve bulanık görme meydana gelebilir. Eklemlerde ise şişme ve ağrı 3 hafta sürebilir ve sonra kendiliğinden kaybolur.
Romatoloji
Hangi Bölüm
2022-12-11 22:29:57
Güncellenme Tarihi

Behçet Hastalığı nedir?

Behçet, vücudumuzda kan damarlarının iltihaplanması (vaskülit) ile giden otoimmun olduğu düşünülen nadir bir hastalıktır.

Hastalık ilk başta Behçet hastalığı ile ilgili olmayacak belirtiler gösterebilir. Ağız yaraları, göz iltihabı, deri döküntüleri ve deri lezyonları, genital yaralar görülebilir. Belirtiler arasında kanser yaralarına benzeyen ağrılı ağız yaraları Behçet hastalığının en yaygın belirtisidir.

Ağrılı olarak başlayan ülserler zamanla 3 hafta içinde iyileşir ancak  tekrarlar. Ciltte özellikle alt bacaklarda kırmızı kabarık ve hassas nodüller görülür veya vulvada kırmızı açık yaralar oluşabilir. Genital organlarda meydana gelen yaralar genellikle ağrılıdır ve iz bırakır.

Behçet hastalığının tipik özelliği gözlerde üveittir. Yani her iki gözde kızarıklık, ağrı ve bulanık görme meydana gelebilir. Eklemlerde ise şişme ve ağrı 3 hafta sürebilir ve sonra kendiliğinden kaybolur.

Kan damarlarında meydana gelen enfeksiyon pıhtı oluşumuna neden olur. Bu da büyük arterlerde anevrizma ve stenoz gibi komplikasyonlara yol açar.

Behçet hastalığı tedavisi

Behçet sendromu için kesin ve kalıcı bir tedavi bulunmamakla birlikte, tıbbi kanıtlar erken teşhis ve hızlı tedavi ile hastalığın seyrinin daha iyi geçtiğini göstermektedir.

Behçet hastalığı birçok organı etkilediğinden tedavi sırasında göz uzmanı, romatolog veya immünolog gibi uzmanların yer aldığı multidisipliner bir yaklaşım gerekebilir. 

İlaçlar

Behçet hastalığını kontrol altına almak için birçok farklı ilaç kullanılabilir. İlk aşamada yan etkileri yüksek olan ilaçlar yerine bölgesel etkisi olan ilaçlar kullanılabilir.

Doğrudan oluşan ülserlere uygulanabilen tedaviler:

  • Steroid ve antibiyotik içeren ağız gargaraları
  • Steroid içeren spreyler.

Steroidler ayrıca göze, genital ülserlere ve cilt ülserlerine uygulanmak üzere reçete edilebilir. Kolşisin tabletleri genellikle ağız veya genital ülserler için reçete edilir.

Şiddetli Behçet hastalarında bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir. Tedavilerin başarı olmadığı durumlarda romatoid artrit tedavisinde de kullanılan biyolojik ajanlar kullanılabilir.

Yaşayabileceğiniz ağrılar için parasetamol gibi ağrı kesiciler veya ağrılarınız şiddetliyse ağrı kesici amacıyla kullanmak için ibuprofen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAİİ ler) kullanılabilir.