Nevralji
Nevralji nedir ?
Nevralji, bir sinirin
hasarlanması sonucu ortaya çıkan şiddetli ağrı olarak adlandırılır.
Sinirdeki hasara diyabet veya multiple skleroz gibi hastalıklar, zona
gibi enfeksiyonlar neden olabilir.
Nevralji türleri arasında postherpetik nevralji, trigeminal nevralji yer alır.
Postherpetik nevralji genellikle zona komplikasyonu olarak ortaya çıkar ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Ağrılı ve döküntülü viral bir lezyon olarak adlandırılan zona aylar veya yıllar boyunca sürebilir. Vücudun bir tarafı ve genellikle sinir yolu boyunca yayılım göstermektedir.
Trigeminal nevralji ise trigeminal sinirin yüze dallanan bölgesi üzerinde meydana gelen ağrı ile ilişkilidir. Multiple skleroz sinir hasarı ve diğer nedenlerden kaynaklanabilir. 50 yaş üzerindeki insanlarda daha sık görülür.
İnsanların büyük bir kısmı, şiddeti farklı nevraljiler yaşayabilmektedir. Fakat bu ağrı nöbetleri genellikle geçicidir. Bazı Nevralji türleri ise daha uzun ve şiddetli geçmekte bu da kişilerin yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyerek, bünyesinin zayıflamasına neden olmaktadır.
Nevralji çeşitlerinden biri olan Trigeminal Nevralji, kişilerin yüzünün sadece bir tarafının etkilenmesine ve çok ciddi bir acı duymasına neden olması ile bilinmektedir. Nevralji çeşitleri, fizik tedavi ve ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Bazı şiddetli ve dirençli vakalar ise ameliyat ile çözümlenebilmektedir
Nevralji nedenleri arasında enfeksiyon, multiple skleroz, sinirlere baskı uygulanması, diyabet, kronik böbrek hastalığı, kanser için reçete edilen ilaç tedavileri, antibiyotikler, cerrahi gibi invaziv işlemler, kimyasal maddeler neden olabilir.
Nevralji Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Nevralji hastalığının en belirgin belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür.
- Lokalize ağrı hissi
- Sinir iltihabı
- Kas kasılması
- Sinir üzerinde hissedilen ağrının keskin ve yanıcı olması
- Ağrı hissedilen alanın dokunmaya dahi hassas olması ve en küçük baskının bile şiddetli ağrı olarak hissedilmesi
Nevralji Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Nevralji hastalığına neden olan sebepler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Zona: herpes virüsü ile enfeksiyonun neden olduğu sinir iltihaplanması zona ( gece yanığı ) olarak adlandırılmaktadır. En yaygın nevralji türü olan zona, post-herpetik nevralji olarak bilinmektedir. Özellikle yüz bölgesinde görülen bu döküntülü hastalık bittikten sonra dahi uzun süreler boyunca ağrı hissedilebilmektedir.
- Enfeksiyon: vücuttaki sinirler diş apsesi gibi yakın enfeksiyonlar ile kolaylıkla tahriş oluşumuna neden olabilmektedir.
- Frengi: Cinsel yolla bulaşan bu hastalık, ileri dönemlerinde kişilerin sinir sistemi işleyişinin etkilenmesine neden olabilmektedir.
- Basınç ve yaralanma: Kırık kemikler, kaymış diskler ya da çeşitli tümörler, vücuttaki sinirlere baskı yaparak bu sinir hücrelerinin tahriş olmasına neden olabilmektedir.
Trigeminal Nevralji Nedir?
Trigeminal Nevralji, en yaygın Nevralji türlerinden biri olarak bilinmektedir. Trigeminal sinir, çene ve yanaklar dahil olmak üzere yüzün birçok bölgesini beslemektedir.
Trigeminal Nevralji, genel olarak kişilerin sadece yüz bölgesinin bir kısmını etkilemekte ve ani ateş sarsıntıları ile kendini göstermektedir. Bazı durumlarda kişiler yüz bölgesinin iki tarafında da ağrı hissedebilmektedir. Ayrıca hissedilen ağrı, yüz kaslarında spazm yaşanmasına neden olacak şiddette de olabilmektedir.
Trigeminal Nevralji durumunda kişilerin diş fırçalaması, tıraş olması ya da kişilerin yüzüne çarpacak hafif bir rüzgâr ciddi ağrı hissi yaşanmasına neden olabilmektedir. Trigeminal Nevralji sebepleri arasında multiple skleroz veya sinire baskı yapan tümörler gösterilebilmektedir ve bu hastalık genel olarak elli yaş üzeri kadınları etkilemektedir.
Oksipital Nevralji Nedir?
Oksipital Nevraljiye kafatasının arkasına uzanan ana sinirlerin tahriş olması neden olabilmektedir. Oksipital Nevralji, şiddetli baş ağrısı yaşanmasına ve ağrının zonklama ile başın arkasında yoğunlaşmasına neden olabilmektedir.
Nadirde olsa ağrı kişilerin alın bölgesini de etki altına alabilmektedir. Oksipital Nevralji nedenleri arasında gerilmiş olan kas ve bağ sinirlerinin baskı sonucu tahrişe, tahrişin ise iltihap ve ağrıya neden olması gösterilmektedir. Ayrıca boyun travmalarının, enfeksiyonların ve kötü duruş pozisyonlarının da Oksipital Nevraljiye sebep olduğu bilinmektedir.
Tedavi Planlaması
Nevralji tedavisinde ilk amaç ağrıyı tetikleyebilecek etkenlerden uzaklaşmaktır. Hastalar bazı etkenlerin ağrı ataklarını sıklaştırdığını veya ağrının şiddetini artırdığını fark edebilirler. Bu etkenler fark edildiğinde bu etkenlere maruziyet ortadan kaldırılmalı veya azaltılmalıdır.
İlaç İle Tedavi
- Ağrı kesici kullanımı
- Epilepsi tedavisinde kullanılan bazı antikonvülsan ilaçların nevralji tedavisinde başarılı olduğu ispatlanmıştır
- Botoks kullanımı.
Ameliyat İle Tedavi
- Mikrovasküler Dekompresyon, sinire bası yapan çevre dokunun uzaklaştırılması
- Ağrıya neden olan sinirin alt dallarının belirli kısmının kesilerek olabildiğince ağrının hafifletilmesi
- Sinirin geçtiği bölgelere enjeksiyon ile ağrı blokajı oluşturmak
- Radyofrekans yöntemi ile iğne yardımı ile sinire ulaşmak ve ağrı eşiğini artırmak.
Bir çok farklı cerrahi seçenek mevcuttur ve bu cerrahi seçeneklerin bir çok farklı komplikasyonu ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenler tedavi planını doktorunuz ile tartışmanız ve kararlaştırmanız tedavi açısından önemli bir etkendir.