Lumbalji

Lumbalji belirtileri arasında sıklıkla öne doğru eğildiğinde veya bir nesneyi yerden kaldırdığında ağrı görülmesi, ayakta durma veya yürümekle ağrının şiddetlenmesi görülür.
Fizik Tedavi Bölümü
Hangi Bölüm
2022-10-24 23:53:26
Güncellenme Tarihi

Lumbalji nedir ?

Lumbalji, lumbal bölge bel lokasyonunu tarifler. Bu bölgede yaşanan kas, eklem ve kemiklere bağlı olan ağrılara genel olarak lumbalji denilmektedir.

Ortaya çıkan bir bel ağrısının birden çok nedeni vardır. Hareket esnasında zorlanma, yaşlılık, aşırı aktivite, disk yaralanmaları, disk bozulması, dejeneratif spondilolistezis, spinal stenoz, skolyoz, vasküler veya arteriyel bir hastalık bel ağrısına sebep olabilir.

Hastalığın belirtileri arasında sıklıkla öne doğru eğildiğinde veya bir nesneyi yerden kaldırdığında bel ağrısı görülmesi, ayakta durma veya yürümekle ağrının şiddetlenmesi, ağrının bacağa ve sırta yayılması, genellikle bölgede kemikler arasında disk fıtıklaşması nedeni ile ortaya çıkabilir.

Lumbalji (Bel ağrısı) Nedenleri ?

Bel ağrısının neden olabilecek hastalıklar genellikle her zaman tam olarak teşhis edilemez Genellikle bel ağrısı olan çoğu insanın omurgasında önemli bir hasar yoktur. Ağrı kaslardan, bağlardan ve eklemlerden kaynaklanır.

Bel ağrısının yaygın nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Sürekli olarak ağır kaldırma
  • Vücut pozisyonuna ters harekleti sıklıkla tekrarlamak
  • Düzenli fiziksel aktivite yapmamak
  • Duruş bozuklukları, örneğin bilgisayar başında sürekli öne eğik bir şekilde oturmak
  • Obezite ( Aşırı kilo )
  • Stres

Bazı hastalıklar, aşağıdakiler gibi bel ağrısıyla da bağlantılıdır:

Çok az sayıda insanda bel ağrısı ; kanser, enfeksiyon, omurgadaki sinirlerin sıkışması gibi ciddi bir durumdan kaynaklanır. Bu şekilde ki problemler çok nadir görülür.

Lumbalji tedavisi ( Bel ağrısı ) genelikle hastanın dinlenmesi ile tedavi edilir. Ancak hastalarda 1 haftadan uzun süren ağrılar MR veya diğer görüntüleme yöntemleri ile sinir sıkışması ve disk fıtıkları açısından değerlendirilmelidir. Ayrıca karın bölgesine vuran ağrılar, idrar kaçırma, hareket ile (eğilme, kalkma veya yana dönme gibi pozisyonlar ile ) ağrının şiddetinin değişmediği hastalar acil olarak doktor tarafından değerlendirilmelidir.