İntraserebral Kanama
İntraserebral Kanama (Beyin Kanaması) nedir ?
İntraserebral
kanama (Beyin kanaması), kan damarlarında yaşanan herhangi bir travma
sonucunda veya travma olmaksızın spontan olarak kanın aniden beyin
dokusuna sızması sonucu oluşur.
Hemorajik inmeler beyindeki konumlarına göre tanımlanır. İki tip var:
- Beyin içindeki bir arter yırtıldığında ve beyin dokusu içerisine kanadığında intraserebral kanama meydana gelir. En yaygın neden yüksek tansiyondur (hipertansiyon).
- Subaraknoid kanama, beyni kaplayan 3 katman zar vardır. Subaraknoid kanama, beyne en yakın tabaka ile ikinci tabaka arasında (araknoid membran ve pia mater) meydana gelen bir kanamadır.
Nedenleri Nedir?
Hemorajik inme geçiren hastaların yarısından fazlasında en önemli neden hipertansiyondur. Diğer nedenler arasında:
- Anevrizmalar: Anevrizmalar, arterin duvarının zayıflamasına bağlı olarak balonlaşmasıdır . Anevrizma büyüdükçe hipertansiyon veye diğer nedenler ile yırtılabilir.
- Arteriyovenöz malformasyonlar (AVM): Arter ve ven damarlarının bir arada bulunduğu damar topaklarıdır. Vücudun her bölgesinde görülebilir. Genellikle doğumdan sonra kişide ortaya çıkabilir. Beyin dokusunda yırtıldığında beyin kanaması ortaya çıkar.
- Antikoagülan İlaç kullanımı: Kan sulandırıcı ilaç kullanımı
- Kokain gibi yasadışı uyuşturucular.
Beyin Kanaması Belirtileri
Beyin kanaması belirtileri tipik olarak, genellikle fiziksel aktivite sırasında ani baş ağrısı ile başlar. Ancak yaşlılarda baş ağrısı hafif veya hiç görülmeyebilir. Bilinç kaybının, genellikle saniyeler veya birkaç dakika içinde görülmesi yaygındır. Bulantı, kusma, bilinç değişiklikleri ve nöbetlerde yaygın olarak görülür.
Motor işlevlerde ani kayıplar görülebilir. Örneğin, kolun tamamen işlevsiz hale gelmesi (Felç) veya konuşma bozukluğu gibi hareketlerde sorunlar ortaya çıkar. Bu motor işlevlerde ki bozukluk ilerleyici bir şekilde devam eder.
Büyük boyutlu beyin kanamalarında, hastaların yaklaşık yarısında ilk birkaç gün içinde ölüm görülebilir. İlk dönemi atlatan hastalarda, beyin dokusunda biriken kan emildikçe bilinç geri döner ve motor işlevlerde görülen kayıp kademeli olarak çeşitli derecelerde azalır.
Bazı hastalarda şaşırtıcı derecede az motor işlevlerde kayıp vardır. Bunun nedeni beyin kanaması, beyin dokusuna iskemik inmeden daha az zarar verir. Küçük boyutlu beyin kanamaları, bilinç bozukluğu olmaksızın ve çok az veya hiç baş ağrısı ve mide bulantısı olmaksızın motor işlev kayıplarına neden olabilir.
Bir çok farklı belirti görülebilir. Bu belirtilerin farklı hastalıklarda görülebileceği unutulmamalıdır. Ancak bu belirtiler görüldüğü anda en yakın acil servise başvurulmalı veya 112 acil çağrı merkezi aranmalıdır. Bu belirtilerden bazıları:
- Ani şiddetli baş ağrısı, daha önce hiç yaşamadığınız şekilde çok şiddetli baş ağrısı
- Hiç nöbet öyküsü olmadığı halde nöbet benzeri hareketler
- Kolda veya bacakta ani başlayan güç kaybı
- Mide bulantısı veya kusma, tek başına çok nadir görülür. Genelde diğer belirtiler eşlik eder
- Kafa karışıklığı, sorulara doğru cevap veremez. (Anlamsız boş bakışlar)
- Kol, bacak veya yüzde karıncalanma veya uyuşma
- Konuşma veya konuşmayı anlamada zorluk
- Yutma güçlüğü
- Yazma becerisinde veya okuma da yaşanan ani kayıplar
- Denge kaybı
- Anormal bir tat alma duyusu
- Bilinç kaybı.
Beyin Kanaması Teşhisi
Özellikle risk faktörlerine sahip hastalarda ani başlayan baş ağrısı, motor hareketlerde işlev kaybı ve bilinç bozukluğu beyin kanaması teşhisini düşündürür. Beyin kanamasını düşünmeden önce diğer hastalıklar .
- İskemik inme
- Subaraknoid hemoraji
- Akut nörolojik bozuklukların diğer nedenleri (örneğin, nöbet, hipoglisemi)
Nörolojik bozukluğu olan hastalarda, radyolojik görüntüleme Bilgisayarlı tomografi veya MR görüntülemesi yapılarak tanı konulabilir.
Beyin kanaması için risk faktörleri şunları içerir:
- Yüksek tansiyon
- Sigara içmek
- Antikoagülan ilaçlar almak (kan sulandırıcı ilaçlar)
- Trombositopeni veya hemofili gibi bir kanama bozukluğuna sahip olmak
- Kafa travması.