Siyatik

Siyatik ağrıları, ağrıya sebep olan sinir kökünün omurgayı terk edeceği noktada sıkışması nedeni ile oluşmaktadır. Ayrıca sinirlerin çeşitli nedenlerden dolayı etkilenmesi de ağrıya neden olabilmektedir.
Fizik Tedavi Bölümü
Hangi Bölüm
2022-10-26 16:29:52
Güncellenme Tarihi

Siyatik nedir ?

Latince bir kelime olan Siyatik, bacak arkasında bulunan ağrı anlamına gelmektedir. Siyatik genel olarak sinirin belin at kısımda sinirin sıkışması nedeni ile gelişmektedir.

Siyatik sinirleri, alt sırt bölgesinden kalçalara oradan ise her iki bacağın arkasına uzanmaktadır. Siyatikler uzandığı sinirler boyunca ağrı hissedilmesine neden olmaktadır. Bel Ağrısına da neden olan Siyatik, genel olarak bel fıtıkları ya da şişkin bir diskin siyatik sinirine baskı yapması nedeni ile ortaya çıkmaktadır.

Siyatik nedenli ağrılar, şiddetli ve zayıflatıcı olabileceği gibi, seyrek ve rahatsız edicide olabilmektedir. Genel olarak siyatik ağrısı tek bir tarafı etkisi altına almakta ve kalça altına doğru yayılmaktadır. Ayrıca siyatik ağrıları, kalçanın tek tarafının sürekli ağrıması, bacak ve kalçanın otururken, yatarken ya da yürürken ağrıması ile ilişkilendirilebilmektedir.

Siyatik genel olarak kişilerin aşırı ağrı ve rahatsızlık hissetmesine neden olsa da, nadir durumlarda kalıcı sinir hasarı oluşmasına neden olabilmektedir. Hissedilen ağrıların büyük yoğunluğu iltihap sebepli olmakta ve zaman içinde düzelmektedir. Sinir ağrısına, sinir kökü üzerinde oluşan iltihaplanma ve basınç ikilisi neden olmakta ve uygulanacak tedavi her iki durumunda hafiflemesi üzerine odaklanmaktadır.

Siyatik rahatsızlığı ağır kaldırma, hapşırma, öksürme ve eğilme gibi durumlar sebebi ile daha da kötüleşebilmektedir. El işçilerinde, hareketsiz bir şekilde uzun süre çalışan ofis elemanlarında ve özellikle hamilelerde sıklıkla siyatik sorunu gözlemlenmektedir.

Siyatik Nedenleri Nelerdir?

Siyatik sinir, kişilerin bacak bölgesinde bulunan ana sinirdir ve vücutta yer alan en büyük sinir olarak bilinmektedir. Siyatik sinir omurga tabanından, uyluk arkası boyunca uzanmakta ve dallara ayrılıp bölünerek, dizlere kadar yol almaktadır.

Siyatik ağrıları, ağrıya sebep olan sinir kökünün omurgayı terk edeceği noktada sıkışması nedeni ile oluşmaktadır. Ayrıca sinirlerin çeşitli nedenlerden dolayı etkilenmesi de ağrıya neden olabilmektedir.

Erken orta yaşlı ve genç kişilerde siyatiğin en yaygın sebebi, belin lumbosakral bölgesinde yer alan prolabe intervertebral disk ( Bel Fıtıkları )neden olmaktadır. Yaşlı kişilerde ise osteoartrit nedeni ile omurgada meydana gelen farklılıklar, siyatik oluşmasına neden olabilmektedir.

Siyatik sinir üzerinde baskı meydana gelmesi, aşağıda bahsedilen sebeplere bağlı gelişebilmektedir.

  • Bel fıtığı
  • Kötü duruş, yüksek topuklu ayakkabı kullanımı, uzun süreler boyunca oturmak
  • Osteoporoz kaynaklı omurilik sıkışması
  • Omurganın yanlış hizalanması, vertebral disfonksiyon
  • Kalçada bulunan Piriformis kasının, siyatik sinirini sıkıştırması
  • Spinal Stenoz ( spinal darlık )
  • Kişilerin garip oturuş pozisyonlarına sahip olması.

Siyatik Teşhisi Nasıl Koyulmaktadır?

Siyatik oluşumuna neden olabilecek birçok sebep bulunmaktadır. Siyatik tedavisi sırasında  önemli kısım, siyatik sinir girişiminin neden kaynaklandığını belirlemektir.

  • Her zaman kapsamlı bir geçmiş incelemesi ile başlamaktadır.
  • Spinal, ortopedik ve nörolojik muayene ile devam ettirilmektedir.
  • X-ışını, CT ve MR cihazları ile özel tanısal görüntülemeler yapılmaktadır.

Siyatik İçin Tedavi

Siyatik tedavisi mevcut altta yatan hastalığı teşhisi ile başlar. İlk tedavi yöntemi ağrı kesiciler ve fizik tedavi yöntemleridir. Bu tedaviler ile genellikle 6-8 haftada tam tedavi başarısı elde edilir. Tedavi uygulanmasına rağmen 6-8 haftadan daha uzun süren ağrılar için farklı tedavi planları düşünülür.

  • Non steroid anti inflamatuar ilaçlar ile ağrının azaltılması.
  • Steroid enjeksiyonları bölgede ki inflamasyonu azaltmak için, epidural olarak bel bölgesinden girilir ihtiyaç halinde ağrı kesiciler de enjeksiyon içerisine dahil edilebilir.
  • Fizyoterapi yöntemleri kullanılır.

Fizyoterapinin Tedavisinde Amaç

  • Mevcut ağrıyı azaltmak
  • Zayıflayan kasların güçlenmesini sağlamak
  • Kişilerin hareket özgürlüğü kazanmasını sağlamak
  • Mevcut kas gerginliği azaltmaktır.

6-8 hafta süren ilaç ve fizyoterapi tedavisine rağmen düzelmeyen hastalarda diğer cerrahi seçenekler düşünülür.