Seboreik Dermatit

Seboreik dermatitin belirtileri kişiden kişiye hafif kepekten yaygın kızarık, kaşıntılı, iltihaplı cilt lekelerine kadar değişebilir. Belirtilerinizin zaman zaman alevlendiğini ve sonra tekrar düzeldiğini fark edebilirsiniz.
Deri Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-10-17 23:11:54
Güncellenme Tarihi

Seboreik Dermatit nedir ?

Seboreik dermatit, genellikle vücudun daha fazla sayıda yağ bezinin bulunduğu baş ve gövde gibi bölgelerinde meydana gelen cilt iltihabıdır. Örneğin yüzünüz, kafa deriniz veya kulak arkası gibi bölgeler daha çok etkilenebilir. Aynı zamanda seboreik egzama olarak da bilinir.

Seboreik dermatit, cildinizin çok fazla yağ bezi bulunan bölgelerinde oluşan bir iltihaplanmadır. Bu bezler, cildinizi nemli ve gergin tutan yağlı bir sıvı oluşturur. En çok etkilenen cilt bölgeleri, saçınızın olduğu veya cilt kıvrımlarının olduğu yerlerdir.

Seboreik dermatitin belirtileri kişiden kişiye hafif kepekten yaygın kızarık, kaşıntılı, iltihaplı cilt lekelerine kadar değişebilir. Belirtilerinizin zaman zaman alevlendiğini ve sonra tekrar düzeldiğini fark edebilirsiniz.

Seboreik dermatit oldukça yaygındır ve her 100 kişiden beşini etkiler. Birçok insan, hastalığa sahip olduklarının bile farkında olmadan bu durumun hafif bir biçimine sahiptir. Örneğin, yetişkinlerin yaklaşık yarısında kepek vardır. Bu durum hafif bir seboreik dermatit türüdür.

Ergenlik çağından itibaren her yaşta seboreik dermatit gelişebilir. Ergenlik çağında ve 30 ile 70 yaşları arasında gelişmesi en yaygın olanıdır. Erkeklerin buna yakalanma olasılığı kadınlardan daha yüksektir. Özellikle 3 ayın altında ki bebeklerin seboreik dermatite yakalanması da çok yaygındır.

Seboreik dermatite ne sebep olur?

Seboreik dermatitin kesin nedenni bilinmemekle beraber, Malassezia adı verilen mikroskobik bir mantara karşı bir anormal bağışıklık tepkisinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Malassezia normalde sağlıklı ciltte, deri üzerinde yağın üretildiği bölgelerde bulunur. Ancak bazı insanlar bilinmeyen nedenlerle Malassezia'ya karşı bir bağışıklık tepkisi geliştirebilir. Kişiden kişiye bulaşıcı değildir ve kişisel hijyen belirtisi değildir.

Risk faktörleri

Seboreik dermatit hastalığına yakalanma riskinizi artırabilecek faktörler :

  • Yağ bezlerinin en aktif olduğu bir ergen veya genç yetişkin olmak;
  • Erkek olmak;
  • Obezite ;
  • Aşırı hava koşullarına sık sık maruz kalma;
  • Ayrıca HIV/AIDS , Parkinson hastalığı , felç, bazı kanser türleri, Down sendromu ve alkolik pankreatit gibi başka tıbbi durumlara sahip olmak ;
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi ;
  • Ağır alkol alımı, yetersiz beslenme, seyrek cilt temizliği, stres veya yorgunluk gibi yaşam tarzı faktörleri.

Belirtiler

Seboreik dermatit belirtileri genellikle cildin yağlı olduğu alanlarda ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri alevlenme ve iyileşme gibi döngüler şeklinde kendini tekrar edebilir. Yaygın görülen belirtiler :

  • Kırmızı, yağlı ve iltihaplı cilt;
  • Kafa derisi veya yüzde, özellikle saç çizgisi boyunca, burun kıvrımlarında ve kulakların içinde pullu lekeler veya cilt üzerinde kabuklaşma eğilimi;
  • Saç derisinde veya saç, kaş, bıyık veya sakalda sarı veya beyaz pullar ( kepeklenme );
  • Göğüs, koltuk altı ve kasık dahil olmak üzere diğer alanlarda pul pul sarı veya beyaz pullar ;
  • Cilt üzerinde etkilenen bölgede ağrı.

Seboreik dermatit bebeklerde ; kafa derisinde kalın, sarı ve geçmeyen bir yama olarak ortaya çıkabilir, bazen kulakların arkasında cilt çatlakları, yüzde kırmızı kabarcıklar veya pişik ile birlikte olabilir.  Daha büyük çocuklarda, kafa derisinde yaklaşık 1-2 santimetre çapında kalın, pullu bir alan gelişebilir.

Tedavi

Kafa derisi için şampuanlar, kremler ve losyonlar seboreik dermatit tedavisi için kullanılan ana yöntemlerdir.  Yüz ve gövde için genellikle steroid içeren kremler, mantar önleyici kremler, salisalik asit içeren kremler kullanılabilir.

Seboreik dermatit tedavisinde başarılı olması için kullanılan ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. İleri vakalarda ağızdan alınan mantar tedavisi tedavi içerisine dahil edilebilir.