Şalazyon

Şalazyon ilk olarak göz kapağında kırmızı şişlik şeklinde belirti vermektedir. İlerleyen günlerde bu oluşum yavaşça büyüyerek bir yumru halini alabilmekte ve ağrılı hale gelmektedir.
Göz Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-23 23:00:57
Güncellenme Tarihi

Şalazyon Nedir ?

Şalazyon, alt ya da üst göz kapağında gelişim gösteren küçük yumrulara ya da kistlere verilen isimdir. Ağrısız bir şekilde gelişen şalazyon, tıkalı yağ bezleri nedeni ile ortaya çıkabilmektedir ve panik gerektirmeyen bir durumdur.

Göz kapağı kenarında bulunan meibomius bezinin tıkanması ya da göz kapağının iltihaplanması şalazyon oluşumuna sebep olabilmektedir. Bu bezler, göz yüzeyin yağlanmasını destekleyen yağı üretme görevini üstlenmektedir.

Kişilerin göz kapağında şişkinlik bulunuyor, görüş açısı etkileniyor, göz kapağı ağrıyor ya da göz yaşı geliyorsa, her ihtimale karşı doktora görünmelidir.

Şalazyon belirtileri Nelerdir?

Şalazyon ilk olarak göz kapağında kırmızı şişlik şeklinde belirti vermektedir. İlerleyen günlerde bu oluşum yavaşça büyüyerek bir yumru halini alabilmekte ve kişilere ağrı vermemektedir.

Bu durum ağrısız bir oluşum olsa da kişilerin gözünün yaşlanmasına, sulanmasına ve hafif bir şekilde tahriş olmasına neden olabilmektedir. Çok iri oluşumlar kişilerin bulanık görmesine neden olabilmekte ve göz küresini itebilmektedir.

Şalazyon Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir ?

Göz ve cilt üzerinde, içten gelen enflamatuar durumlar sebebi ile çeşitli çatlaklar meydana gelebilmektedir. Şalazyon oluşumu aşağıdaki nedenlere bağlı olarak gelişim gösterebilmektedir.

Göz enfeksiyonu olarak bilinen konjonktivit, göz kapağında sarkma yapabilmektedir. Fakat bu durum çok yaygın bir şekilde görülmemektedir. Şalazyon oluşumu durumunda dikkate alınması gereken risk faktörleri şunlardır:

Şalazyon Evde Tedavi Edilebilir Mi ?

Şalazyon çatlakları kendiliğinden düzelme gösterebileceği için, çok sorunlu durumlarda müdahale gerektirmektedir. Çatlak oluşumu ile karşılaşıldığında bu oluşumun patlatılmaması ve sıkılmaması son derece önemlidir.

Ayrıca iyileşme sürecinin hızlandırılabilmesi için evde uygulanabilecek çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Şalazyon tedavileri şu şekilde sıralanabilir.

Sıcak Kompresler :

Ev tedavileri uygulanırken, ilk olarak bez kanalını tıkayan ve sertleşen yağın yumuşatılması gerekmektedir. Bu işlemi yapmak için uygulanan en etkili yöntem, tıkanan kanala sıcak kompres uygulamaktır. Yapılan işlem kanalın ve drenajın çok daha hızlı bir şekilde açılmasına katkıda bulunacak ve tahriş oluşumunu ortadan kaldıracaktır.

Göze Sıcak kompres uygulaması yapılırken bilinmesi gerekenler:

  • Yumuşak bir bez veya pamuklu bir ped alarak, ılık suya batırılır.
  • Bez çıkartılır ve su fazlası sıkılır.
  • Nemli bez ya da ped, göz kapağında on on beş dakika kadar bekletilir.
  • Uygulanan bezin sıcak olması gerekmektedir.
  • İşlem şişlik inene kadar gün içinde birkaç kez tekrar edilerek yapılmalıdır.

Faydalı İpuçları

Yağ kanalının boşalması için şişmiş göz kapağına gün içinde birkaç kez hafif dokunuşlar ile masaj yapılmalıdır. Ayrıca bu işlem yapılmadan önce, enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak adına eller iyice temizlenmiş olmalıdır.

Çatlağın boşalma aşaması başladıktan sonra, bölge temiz tutulmalı ve kesinlikle çıplak elle dokunulmamalıdır.

Çatlak bulunan bölge ilaçlı göz pedleri ve merhemler ile tedavi edilebilmekte, bölgedeki enfeksiyon ve tahriş azaltılabilmektedir. Uygulanan bu tedaviler kişilerin iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlamaktadır.

Göz kapağında bulunan çatlak ilk bir hafta içinde iyileşme göstermez ise mutlaka bir göz doktorundan destek alınmalıdır.