Cilt Kanseri
Cilt kanseri nedir ?
Üç ana cilt kanseri türü vardır: bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve en kötü seyirli olan malign melanom.
Bazal hücreli karsinom
Bazal hücreli karsinom (BHK ), epidermisin altındaki bazal hücrelerin kanseridir. En yaygın görülen cilt kanseri türüdür. Tüm cilt kanserlerinin yaklaşık% 75'i Bazal hücreli karsinom'dur. Çoğu BHK çok yavaş büyür. Hiçbir zaman ( çok nadir durumlar hariç ) vücudun diğer bölgelerine yayılmaz.
BHK'lar erken bir aşamada tedavi edildiğinde, genellikle tamamen iyileştirilirler. Bununla birlikte, bazı BHK'lar agresiftir ve büyümeye bırakılırlarsa, cildin daha derin katmanlarına ve bazen de kemiklere yayılabilirler. Bu, tedaviyi zorlaştırabilir.
Az sayıda BHK, tedaviden sonra aynı cilt bölgesinde tekrarlayabilir.
Skuamöz hücre karsinoması
Skuamöz hücreli karsinom (SHK), cildin dış katmanındaki keratinosit hücrelerinin kanseridir. En yaygın ikinci cilt kanseri türüdür. SHK tedavisi gören çoğu insan, basit bir tedavi ile tamamen iyileşir.
Genellikle skuamöz hücreli karsinomlar yavaş büyürler. Sadece uzun süre tedavi edilmezse vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bazen de daha agresif davranabilir. Nadir olarak vücudun diğer bölgelerine erken bir aşamada yayılabilirler.
Kötü huylu melanom ( Malign Melanom )
Yaygın olmayan bir cilt kanseri türüdür. Ancak en tehlikeli cilt kanseri türüdür. Melanom, bazal hücre ve skuamöz hücreli kanserlerden farklı davranır. Hızla büyüyebilir. Erken aşamadan tedavi edilmez ise vücudun diğer organlarına yayılabilirler.
Melanom, epidermisin alt kısmında yer alan derinin pigment üreten hücreleri olan melanositlerin kötü huylu olarak çoğalması sonucu oluşur.
Melanom cildin herhangi bir yerinde gelişebilir, ancak en sık erkeklerde gövdede ve kadınlarda bacaklarda görülür. Nadir durumlarda, avuç içi ve ayak tabanları, tırnak yatağı, ağız, cinsel organlar ve gözler gibi melanositlerin de bulunduğu nispeten güneşe maruz kalmayan diğer alanlarda melanom gelişebilir.
Cilt kanserinin nedeni nedir?
Cilt kanseri, güneşten gelen UVA ve UVB radyasyonuna aşırı maruz maruz kalan cilt hücrelerinde DNA hasarının sonucudur. Zamanla, çocuklukta güneş yanığı veya uzun süreli mesleki maruziyet gibi aşırı UV'nin neden olduğu mutasyonlar, cilt hücrelerinde kansere yol açabilecek değişiklikleri tetikleyebilir.
Güneşe maruz kalmanın, BHK , SHK ve melanomda tümör gelişiminin başlamasına izin veren kritik tümör baskılayıcı genlerdeki mutasyonların nedeni olduğuna dair doğrudan kanıtlar vardır .
Güneş ışığı ve bronzlaşma veya solaryum ile gelen UV maruziyeti sonucu oluşan cilt kanseri için diğer risk faktörleri şunlardır:
- Kişinin vücudunda ki ben (nevüs) sayısı
- Kişinin saç,cilt ve göz rengi
- Aşırı aktif bağışıklık sistemine sahip olmak
- Aile içerisinde geçirilmiş cilt kanseri öyküsü
Cilt kanseri nasıl önlenebilir?
Güneş ışığına maruziyetini en aza indirmenin ve etkili güneş koruyucu kullanmanın , aktinik keratoz, SHK, BHK ve melanom gelişimini önlediği gösterilmiştir.
UV maruziyetini en aza indirmek, cilt kanseri riskini en aza indirmenin anahtarıdır; güneş kremi kullanımı, geniş spektrumlu 50 faktör, uygun şapka kullanımı (geniş kenarlı), güneşten koruyucu giysiler, güneşten koruyucu gözlük kullanımı, günün en yoğun saatlerinde UV ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmak ve mümkünse gölge aramak.
Ayrıca Risk profilinize ve aile öykünüze bağlı olarak dermatoloğunuz tarafından yıllık inceleme ile birlikte özellikle yeni veya değişen lezyonların izlenmesi, düzenli cilt gözetimi, erken teşhis ve önleme için anahtardır.