Konjuktivit

Konjonktivit tedavisi nedene bağlıdır. Viral enfeksiyonlar tedavi olmaksızın iyileşir, ancak bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik göz damlası kullanılmasını gerektirebilir. Viral veya bakyeriyel konjonktivit ayrımını yapmak zor olabilir.
Göz Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-13 23:52:28
Güncellenme Tarihi

Konjonktivit nedir ?

Konjonktivit gözün beyaz olan konjuktiva dokusunun viral, allerjik veya bakteriyel nedenler ile iltihaplanmasıdır. Konjuktivit üç farklı şekilde görülür.

  1. Viral Konjonktivit
  2. Bakteriyel Konjonktivit
  3. Allerjik Konjonktivit

Konjonktivit  Nedenleri ?

Konjonktivit birçok faktörden kaynaklanabilir;

  • Bakteriyel enfeksiyonlar, genellikle bir gözde başlar. Bir veya iki gün sonra diğer gözü enfekte eder. Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle hafiftir ve beş günden kısa sürede geçer. Akıntı genellikle kalın ve sarı veya beyaz renktedir. Hastalar parlak ışıklara karşı hassasiyetten muzdarip olabilir. Bakteriyel Konjonktivit bulaşıcıdır. Genellikle çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla görülür. Antibiyotik merhemler enfeksiyonun tedavisine yardımcı olabilir.
  • Viral Konjonktivite  neden olabilen bazı virüsler aynı zamanda soğuk algınlığı, grip ve boğaz ağrısına da neden olur. Bu enfeksiyonlar genellikle bir gözde başlar ve ardından ikinci göz birkaç gün içinde enfekte olur. Viral Konjonktivit oldukça bulaşıcıdır, ancak bir ile iki hafta içinde kendiliğinden düzelir.
  • Polen ve spor içeren maddelere karşı alerji.
  • Toz ve kimyasallar içeren tahriş ediciler.
  • Gece boyunca kontakt lens takmak.
  • Gözdeki kum ve benzeri yabancı cisimler.

Konjonktivit nasıl tedavi edilir?

Konjonktivit tedavisi nedene bağlıdır. Viral enfeksiyonlar tedavi olmaksızın iyileşir, ancak bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik göz damlası kullanılmasını gerektirebilir.

Viral veya bakyeriyel konjuktivit ayrımını yapmak zor olabilir. Alerjik konjonktivit ise antihistaminik damlalar veya tabletler ile tedavi edilebilir.