Pyelonefrit
Pyelonefrit Nedir ?
Akut piyelonefrit diğer adı ile böbrek enfeksiyonu, böbreklerin iltihaplanmasına neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur ve böbreğin en yaygın hastalıklarından biridir.
Piyelonefrit, genellikle mesaneden böbreklere ve toplama sistemlerine yayılan idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar.
Böbrek enfeksiyonlarına genellikle bakteriler neden olur. Bakteriler, idrar yolu enfeksiyonundan böbreklere yayılabilir. Diyabetli veya idrar yollarında mekanik tıkanıklığı olan bazı kişilerin böbrek enfeksiyonu geçirme olasılığı daha yüksektir.
Pyelonefrit enfeksiyonu belirtileri
Böbrek enfeksiyonunuz varsa, aşağıdaki belirtileri gösterebilirsiniz:
- Sırtınızda veya sağ veya sol yanınızda hissettiğiniz böbrek ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Ateş ve titreme
- Kokulu, bulanık veya kanlı idrar
- İdrar yaparken yanma vaya ağrı
- Normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı.
Böbrek enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?
Böbrek enfeksiyonunu belirlemek için kullanılan en yaygın yöntem idrar tahlilidir. Bakteri veya diğer organizmaların mevcut olup olmadığını görmek için idrar örneğinden idrar kültürü de istenebilir.
Doktorlar ayrıca ateş, bel ağrısı, sağ- sol yan ağrısı veya idrarda yanma gibi belirtiler ile böbrek enfeksiyonu teşhisi koyabilirler. Doktorun fizik muayenesi sırasında sağ veya sol yanlara vurduğunda ve bu bölgede ağrı oluştuğunda genellikle bu böbrek hastalıklarına işaret eder. Bu fizik muayenesine kostovertebral açı hassasiyeti denir.
Böbrek enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?
Böbrek enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotikler etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Antibiyotik kullanımı ve süresi idrar kültüründe üreme gösteren bakterinin çeşidine göre değişiklik gösterebilir.
Böbrek enfeksiyonu belirtileri genellikle tedaviden sonraki birkaç gün içinde düzelmeye başlar. Hastalığın belirtileri azalsa bile antibiyotik kullanım süresi ve dozunu tam almak önemlidir.
Nadir olarak hastalarda yaş veya kronik hastalık gibi durumlara bağlı olarak hastaneye yatış gerektirebilir (Ürosepsis). Böbrek anormalliği (örneğin, Atnalı böbrek anomalisi) gibi altta yatan bir tıbbi sorun, tekrarlayan böbrek enfeksiyonlarına neden olabilir.
Ürolojik anormalliklerin neden olup olmadığını ve anormalliği onarmak için ameliyat gerekip gerekmediğini belirlemek için bir nefroloji uzmanına veya üroloji doktoruna sevk edilebilirsiniz.
Böbrek enfeksiyonundan kaynaklanan komplikasyonlar
Böbrek enfeksiyonunun antibiyotiklerle tedavi edilmesinden sonra genellikle tam iyileşme görülür, Bununla birlikte, nadir durumlarda aşağıdakileri içeren komplikasyonlar ortaya çıkabilir:
- Özellikle tedavi ertelenirse, böbrek enfeksiyonundan kaynaklanan bakterilerin kan dolaşımına geçmesi ve septisemiye neden olabilir.
Böbrek içerisinde apse gelişimi (nadir olarak). - Böbrek dokularında kalıcı hasar durumunda böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir.
Bu komplikasyonlar nadir olarak görülür. Ancak aşağıdakiler dahil çeşitli durumlara bağlı olarak bu komplikasyonların görülme sıklığı artar.
- Polikistik böbrek hastalığı, reflü veya böbrek yetmezliği gibi hastalıklarınız varsa
- Böbrek taşı varlığında
- Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı mevcut ise
- Kötü kontrollü diyabet hastalığınız varsa
- İleri yaş özellikle 65 yaş üzeri.
Böbrek enfeksiyonunu önlemek için ipuçları
- İdrarınızı tutmayın.
- Her gün bol miktarda su için.
- Kabızlık, mesane veya böbrek enfeksiyonu riskini artırabilir, bu nedenle kabızlığın tedavi edilmesi önemlidir.
- Seks yaptıktan sonra idrara çıkmak
- Tuvalete gittikten sonra daima önden arkaya doğru sildiğinizden emin olun.
- Genital bölgenizde deodorant spreyler veya duşlar gibi kadınsı ürünleri kullanmaktan kaçının.