Pulmoner Hipertansiyon

Pulmoner hipertansiyon, kalp kateterizasyonu adı verilen bir prosedürle teşhis edilir. Bunun dışında BT, elektrokardiyogramlar, ekokardiyografi (EKO), ventilasyon perfüzyon sintigrafisi ve solunum fonksiyon gibi diğer testler de kullanılabilir.
Kardiyoloji
Hangi Bölüm
2022-11-30 22:39:06
Güncellenme Tarihi

Pulmoner Hipertansiyon nedir ?

Pulmoner hipertansiyon, kalpten akciğerlere kan taşıyan damarlardaki basınç normalden yüksek olduğunda ortaya çıkar. Pulmoner hipertansiyon tek başına olabilir veya başka bir hastalık veya durumdan kaynaklanabilir.

Akciğerlerde oluşan yüksek basıç nedeni ile kalbin iş yükü artar. Buda kişilerde bir çok farklı hastalık belirtilerine yol açar. Hayatı tehdit edecek komplikasyonlara yol açabilir.

Pulmoner Hipertansiyon, birincil pulmoner hipertansiyon ve ikincil pulmoner hipertansiyon şeklinde ikiye ayrılır.

Birincil Pulmoner hipertansiyon, genç bayanlarda görülür. Hastalığa neyin sebep olduğu bilinmez. Özellikle genç bayanlarda zamanla sürekli artan nefes darlığı şikayetinde ilk düşünülmesi gereken hastalıklardan birisidir.

İkincil Pulmoner hipertansiyon, ileri yaş erkeklerde sık görülür. Genellikle altta yatan KOAH hastalığına bağlı olarak oluşur.

Pulmoner Hipertansiyon Nedenleri ?

Dünya sağlık örgütü (WHO) pulmoner hipertansiyonu altta yatan nedenlere bağlı olarak 5 farklı sınıfa ayırmıştır.

  • Pulmoner arteriyel Hipertansiyon: Akciğerlerde ki arterlerin daralmasına bağlı olarak nadir görülen bir durumdur. Skleroderma gibi bağ hastalıkları, HİV, orak hücre anemisi, portal hipertansiyon, pulmoner kapiller hemanjiomatozis, glikojen depo hastalıkları, doğuştan kalp hastalığı, splenektomi, amfetamin gibi uyuşturucu maddeler gibi nedenler ile gelişebilir. Bazı hastalarda altta yatan hiç bir neden olmaz. Bu hastalara idiyopatik pulmoner arteriyel hipertansiyon denir. 
  •  Sol kalp hastalığının neden olduğu pulmoner hipertansiyon: Akciğerlerde bulunan kan kalbin sol tarafında ki kabin bölümlerine akar. Bu nedenle kalbin sol tarafında ki hastalıklar pulmoner hipertansiyone neden olur. En sık sol kalp hastalıklarının pulmoner tansiyona neden olduğu düşünülmektedir.
  • Akciğer rahatsızlıkları veya oksijen eksikliğinden kaynaklanan pulmoner hipertansiyon: KOAH, İntertisyel akciğer hastalığı ve obstruktif uyku apnesi gibi nedenler pulmoner hipertansiyona neden olabilir
  • Kan pıhtılarının neden olduğu pulmoner hipertansiyon: Pulmoner emboli gibi hastalıklar ile damar tıkanabilir. Bu durumun pulmoner hiper tansiyona neden olabilir.
  • Diğer Nedenlere bağlı.

Pulmoner Hipertansiyon Belirtieri ?

Pulmoner arteriyel hipertansiyon durum çok kötüleşmeden belirti vermeyebilir. Diğer durumlardan kaynaklanan pulmoner hipertansiyon belirtileri şu şekilde görülebilir:

  • Nefes darlığı
  • Yorgunluk
  • Bayılma veya baş dönmesi hissi
  • Göğüs ağrısı
  • Çarpıntı
  • Bacaklarda, ayak bileklerinde, ayaklarda veya karın bölgesinde şişme  (ödem )

Pulmoner hipertansiyon teşhisi

Pulmoner hipertansiyon, kalp kateterizasyonu adı verilen bir prosedürle teşhis edilir. Bunun dışında  Bilgisayarlı tomografi taramaları, elektrokardiyogramlar, ekokardiyografi (EKO), ventilasyon perfüzyon sintigrafisi ve solunum fonksiyon gibi diğer testler de kullanılabilir. Ancak tanıyı doğrulamak için kalp kateterizasyonu gereklidir. 

Pulmoner hipertansiyon tedavisi

Pulmoner hipertansiyon teşhisi konulduğunda, hastalığının ciddiyeti, pulmoner hipertansiyonun nedeni doktor tarafından araştırılacaktır. İlk yapmanız gereken yaşam tarzınızda değişikliklere gitmektir.

Sağlıklı bir kilo seviyesine gelmek, düzenli egzersiz yapmak ve sigaradan kaçınarak pulmoner hipertansiyonu daha fazla kötüye gitme riskini azaltabilirsiniz. 

Sağlıklı bir diyet ve orta düzeyde egzersizin, hastalığın belirtilerini azaltmak için faydalı olduğu kanıtlanmıştır.  Doktorunuz yüksek kolesterol, diyabet veya yüksek tansiyonu tedavi ederek kardiyovasküler riskinizi azaltmasına yardımcı olacaktır. 

Pulmoner hipertansiyon ilaç tedavisinde akciğerde kan damarlarını genişleten ilaçlar, kan sulandırıcılar, sıvı tutulumunu azaltan idrar söktürücü diüretikler veya diğer ek ilaçlar doktorunuz tarafından başlanabilir.

Pulmoner hipertansiyon hastalarında oluşan pıhtıları (trombüsleri) gidermek için pulmoner endarterektomi denilen kompleks  cerrahi operasyonlar uygulanabilir. Ayrıca bazı kişilerde akciğer nakli gerekebilir.