Primer Hidroz
Primer Hiperhidroz nedir ? ( Aşırı Terleme )
Hiperhidroz, bir kişinin aşırı terlediği yaygın bir durumdur. Aşırı Terleme vücudunuzun tamamını veya sadece belirli bölgeleri etkileyebilir. Yaygın olarak etkilenen alanlar şunları içerir:
- Koltuk altları
- Avuç içi
- Ayak tabanları
- Yüz ve göğüs bölgesi
- Kasık bölgesi
Vücudun her iki tarafı da genellikle eşit şekilde etkilenir.
Terleme genellikle sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturmaz. Ancak yaşam kaliteniz üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Depresyon ve anksiyete gibi hastalıklara yol açabilir .
Aşırı terleme nedir ?
Normal terlemenin ne olduğunu belirleyen bir bilgi yoktur. Ancak çok fazla terlediğinizi hissederseniz ve terlemeniz günlük yaşamınızı etkilemeye başladıysa, hiperhidrozunuz olabilir.
Örneğin, aşağıdaki durumlarda hiperhidrozunuz olabilir:
- El sıkışmak gibi fiziksel temastan kaçınırsınız
- Terlemenizi daha da kötüleştireceklerinden korktuğunuz için dans veya egzersiz gibi aktivitelere katılmazsınız
- Aşırı terleme bilgisayar klavyesi gibi aletleri kullanmanızı engelliyorsa
- Araba kullanmak gibi normal günlük aktivitelerle ilgili sorun yaşıyorsanız
- Terlemeyle başa çıkmak için önemli miktarda zaman harcıyorsunuz. Örneğin, sık sık duş almak ve kıyafetlerinizi değiştirmek
Hiperhidrozun nedenleri ?
Çoğu durumda, hiperhidrozun belirgin bir nedeni yoktur. Sinir sisteminin terlemeyi kontrol eden kısmındaki bir problemin sonucu olduğu düşünülmektedir. Bu, birincil hiperhidroz olarak bilinir.
Tanımlanabilir bir nedeni olan hiperhidroz, ikincil hiperhidroz olarak bilinir. Bir çok hastalık ikinci hiperhidroza neden olabilir. Bazıları :
- Hamilelik veya menopoz
- Anksiyete
- Bazı ilaçlar
- Düşük kan şekeri ( hipoglisemi )
- Aşırı aktif bir tiroid bezi ( hipertiroidizm )
- Enfeksiyonlar
Hiperhidroz tedavisi
Aşırı terleme tedavisinde bir çok tedavi basamağı bulunmaktadır. Bu tedaviler şu şekilde sıralanabilir.
Kişisel Bakım
Terlemeyi ve buna bağlı kokuyu azaltmaya yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikler:
- Günlük banyo;
- Yeterli havalandırması olan doğal malzemelerden yapılmış giysiler ve ayakkabılar giymek;
- Çorapları sık sık değiştirmek;
- Nem emici çorap giymek;
- Aynı ayakkabıyı 2 gün üst üste giymemek;
- Elinizden geldiğince çıplak ayak ile gezmez
- Terleme için herhangi bir tetikleyiciden kaçınmak (baharatlı yiyecekler veya kafein gibi).
Ter önleyiciler:
Alüminyum tuzları içeren topikal ter önleyiciler terlemeyi azaltmaya yardımcı olabilir ve deodorantlar hoş olmayan kokuları gizlemeye yardımcı olabilir.
İyontoforez :
İyontoforez ile tedavi, avuç içlerinin veya ayak tabanlarının aşırı terlemesi için faydalı olabilir ve ter önleyiciler yardımcı olmazsa denenebilir.
İyontoforez, musluk suyuyla nemlendirilmiş pedler aracılığıyla ellerin veya ayakların derisinden düşük voltajlı bir akım geçiren özel bir makinenin kullanılmasını içerir. Terapi yaklaşık 15-20 dakika sürer ve ilk dönemlerde her gün gereklidir, ancak bir süre sonra daha az sıklıkta uygulanabilir. Olası yan etkiler cilt tahrişini içerir.
Antikolinerjik ilaçlar :
Ağızdan kullanılan antikolinerjik ilaçlar bazen terlemeyi azaltmak için reçete edilebilir, ancak kalp atış hızının artması, mesaneyi boşaltma sorunları, bulanık görme, ağız kuruluğu ve kabızlık gibi yan etkilere neden olabilir.
Botulinum toksini :
Botulinum toksin enjeksiyonlarının koltuk altı aşırı terleme için etkili olduğu bulunmuştur. Botulinum toksini (normalde terlemeyi kontrol eden) sempatik sinirlerin ter bezlerini uyarmasını engeller ve etkisi 4 ile 12 ay arasında sürebilir. Yan etkiler genellikle minimaldir ancak enjeksiyon bölgelerinde ağrı veya alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
Botulinum toksini enjeksiyonları, karmaşık olmasına rağmen, avuç içi ve ayak tabanlarının aşırı terlemesi için de kullanılmıştır. Bu enjeksiyonlar için genellikle lokal anestezi gerektirir ve avuç içine yapılan botoks enjeksiyonlarından kaynaklanan yan etkiler, el kaslarınında güç kaybına neden olabilir.
Cerrahi tedaviler:
Hiperhidroz ( aşırı terleme ) için cerrahi tedavi, bazen diğer tedavilerin yardımcı olmadığı çok ciddi vakalarda düşünülür. Koltuk altı hiperhidrozu için bir cerrahi tedavi, ter bezlerinin koltuk altlarından çıkarılmasıdır.
Endoskopik torasik sempatektomi (ETS), diğer tedavilere yanıt vermeyen, genellikle avuç içlerindeki şiddetli terlemeyi tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür.
Bu prosedür, kol ve eldeki ter bezlerini besleyen spinal sempatik sinirlerin blokajını içerir ve genel anestezi gerektirir.
ETS ile ilişkili komplikasyonlar şunları içerir:
- Vücudun başka bölgelerinde aşırı terleme (yaygın görülen bir komplikasyondur);
- Aynı bölgede tekrarlama riski
- Horner sendromu.
Her iki ameliyat türünün de ciddi olabilecek komplikasyonları olabileceğinden, sorunları doktorunuz ve cerrahınızla dikkatlice tartışmanız önemlidir.