Depresyon
Depresyon nedir?
Her insanın kendini kötü
hissetme veya üzgün hissetiği dönemleri vardır. Ancak depresyon birkaç günüzü üzgün veya
mutsuz hissetmekten daha fazlasıdır. Depresyon, sizi sürekli olarak
üzgün veya haftalarca veya aylarca mutsuz hissetmenize neden olabilir.
Bazı insanlar depresyonun önemsiz olduğuna veya gerçek bir sağlık sorunu olmadığına inanmaktadır. Ancak insanları yaşamları boyunca etkiyebilecek bir sağlık sorunudur. Çocuklar dahil her cinsiyetten ve yaştan insanı etkiler.
Depresyon Nedenleri Nedir?
Depresyonun nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Psikolojik, sosyal, genetik ve biyolojik faktörlerin etkileşimi ile depresyonun oluştuğu düşünülmektedir. Bazı insanlar, genleri, biyolojileri veya kişilik tiplerinden dolayı daha yüksek depresyona yakalanma riskine sahiptir.
Bu
insanlar bütün etkenlere sahip olsalar da depresyon hastalığına
yakalancakları anlamına gelmez. Ancak bu nedenler depresyon atağını
tetikleyebilir. Depresyon atağını etkileyebilecek faktörler:
- Genetik: Aile üyelerinde depresyon öyküsü olan kişiler, genetik faktörlere bağlı olarak depresyon hastalığına yakalanma riskine sahiptir.
- Hormonlar: Hamilelik sırasında, bebeğiniz olduktan sonra, menopoz sonrasında hormon değişiklikleri ve tiroid problemleriniz varsa depresyona neden olabilir.
- Psikolojik Travmatik olaylar: depresyon, kötü haberler veya iş kaybetme gibi olumsuz olaylarla tetiklenebilir, ancak genellikle başka faktörlerin de mevcut olması gereklidir.
- Uzun vadeli stres : Sürekli devam eden sorunlar, kötüye kullanılan ilişkiler, sürekli iş stresi ve uzun süreli izolasyon gibi olaylar zamanla depresyona neden olabilir.
- Kişilik : Belirli kişilik türleri depresyon geliştirmeye daha yatkındır. Özsaygısı düşük, mükemmeliyetçi eğilimleri olanlar, özeleştirel olanlar veya eleştiriye aşırı duyarlı olanlar daha duyarlı olabilir.
- Ciddi hastalık: Kronik bir hastalığa yakalanmak ve tedavi sırasında oluşan endişe ve stres depresyonu tetikleyebilir.
- Uyuşturucu ve alkol kullanımı: Depresyonu kötüleştirebilir. Depresyon ile başa çıkma mekanizması olarak madde kötüye kullanımı kullanıldığında bir kısır döngüye yol açar. Depresyon ve madde bağımlılığı genellikle birlikte ortaya çıkar ve uyuşturucu ve alkolden uzak durulursa tedavinin başarılı olma olasılığı daha yüksektir.
- Beyindeki değişiklikler: Depresyonu olan bazı kişilerin, serotonin, noradrenalin ve dopamin gibi anormal düzeylerde nörotransmiterler (beyin kimyasalları) olduğu gösterilmiştir. Bu durum depresyonu tetikleyebilir.
Belirtileri Nedir ?
2 haftadan uzun süre kendini üzgün hisseden ve aşağıdaki belirtilerden birkaçını yaşayan herkesin bir doktora gitmesi tavsiye edilir.
Duygusal belirtiler
Depresyonun duygusal belirtileri şunları içerir:
- Hemen hemen hergün üzgün veya zamanı boşa harcadığını boş hissetmek
- Günlük faaliyetlerde ilgi veya zevk kaybı
- Arkadaşlardan veya aileden uzaklaşmak
- Kendini değersiz hissetmek veya suçluluk duyguları
- İntihar düşünceleri (Acil olarak doktora görünmek gerekir)
- Nedensiz ağlamak.
Fiziksel belirtiler
Depresyonun fiziksel belirtileri şunları içerir:
- Günlük işleri yapabilecek enerjiyi hissetmemek,yorgunluk ve azalmış fizilsel aktivite
- Uykusuzluk
- İştahsızlık veya kilo kaybı
- Çok uyumak veya iştah artışı (atipik depresyon)
- Bir işe konsantre olma, karar verme ve bir şeyleri hatırlama sorunu
- Yavaşlamış fiziksel veya psikolojik eylemler (vücut hareketleri, düşünme veya konuşma)
- Cinsel isteksizlik
- Sırt ağrısı veya baş ağrısı
- Sindirim sorunları (örnek: İrritabl bağırsak sendromu).
Tedavi
Depresyon, insanların hayatlarını olumsuz etkileyebilen bir sağlık sorunudur ve bu sorun insanların işyerinde, okulda ve sosyal hayatlarında olumsuz etkilere neden olabilir. Depresyon tedavisinde en sık kullanılan yöntemler arasında şunlar sayılabilir:
- İlaç tedavisi: Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, depresyonu azaltmaya yönelik olup, genellikle antidepresan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, depresyonu azaltarak insanların hayatlarını daha iyi bir hale getirmeye yardımcı olur.
- Psikoterapi: Psikoterapi, depresyonu tedavi etmeye yönelik bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, bir psikolog ya da psikiyatr tarafından yapılır ve kişinin depresyonu azaltmaya yönelik çeşitli terapi yöntemleri kullanılır.
- Diyet ve egzersiz: Diyet ve egzersiz, depresyonu azaltmaya yardımcı olabilen yöntemlerdir. Özellikle düzenli egzersiz, vücudu rahatlatır ve stresi azaltarak depresyonu azaltmaya yardımcı olur.
- Uyku düzeni: Uyku düzeni korumak, depresyon tedavisinde önemlidir.