Over Neoplazileri

Yumurtalık kanseri kadınlarda genital bölge kanserlerinden en fazla ölüm oranına sebep olan jinekolojik kanserdir. Erken tanı koymak mortaliteyi ( ölüm oranı ) önlemede çok etkilidir.
Kadın Doğum Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-26 00:06:54
Güncellenme Tarihi

Yumurtalık ( Over ) Kanseri nedir ?

Kadın genital sisteminde yer alan ve yumurta rezervinin bulunduğu organlardır. Kadınlar embriyolojik gelişim aşamasında yumurtalarını üretirler ve anne karnından belli bir rezerv ile doğarlar.

Üretilen tüm yumurta hücreleri over denilen organlarda depolanır ve ortalama 28 günde gerçekleşen menstrüel siklusta bir tanesi döllenme ihtimaline karşın fallop tüplerine atılır.

Yumurtalık kanseri genelikle kemik dokuya veya karın içi organlara (metastaz) yayılana kadar tespit edilmez. Bu geç aşamada, yumurtalık kanserinin tedavisi daha zordur. Hastalığın sadece yumurtalıkla sınırlı olduğu erken evre yumurtalık kanserinin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi daha olasıdır.

Over kanseri kadınlarda genital bölge kanserlerinden en fazla ölüm oranına sebep olan jinekolojik kanserdir. Erken tanı koymak mortaliteyi (ölüm oranı) önlemede çok etkilidir.

Yumurtalık kanserinde mortaliteyi  (ölüm oranı) düşürmenin en önemli yolu over kanserini önleyebilmektir. Kadınlar tarafından kullanılan oral kontraseptifler  (doğum kontrol hapları) over kanseri riskini azaltabilir.

Nedenleri Nedir ?

Yumurtalık kanseri riskinizi artırabilecek bazı faktörler şunlardır:

  • Yaş (50 yaş üstü kadınlar için risk artar)
  • Ailede yumurtalık, meme veya bağırsak kanseri öyküsü
  • BRCA1 veya BRCA2 genlerindeki değişiklikler
  • Adet dönemlerin erken başlangıcı (12 yaşından önce) ve geç menopoza girmek
  • 35 yaşından sonra çocuğu olmayan veya ilk çocuk sahibi olan kadınlar
  • Östrojen hormon replasman tedavisi görmek.

Yumurtalık kanseri gelişme riskini azaltabilecek bazı faktörler arasında oral doğum kontrol hapını birkaç yıl kullanmak, fallop tüplerinizi bağlamak (veya çıkarmak), 35 yaşından önce çocuk sahibi olmak ve emzirmek sayılabilir.

Belirtileri Nedir ?

Yumurtalık kanserinin genellikle belirgin bir belirtisi yoktur. Ancak yumurtalık kanseri belirtileri şu şekilde görülebilir:

  • Karın şişkinliği
  • Menstrüel düzensizlikler (adet düzensizliği)
  • Sık idrara çıkma
  • Sırt, karın veya pelvik ağrı (kalça)
  • Kabızlık veya ishal
  • İlişki sırasında ağrı
  • Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo alımı.

Tedavi

Yumurtalık kanseri tedavisi genellikle cerrahi ve kemoterapinin birlikte kullanıldığı tedavi seçeneklerini içerir. Bazı durumlarda farklı tedaviler kullanılabilir 

Ameliyat

Yumurtalık kanserini tedavisinde uygulanan cerrahi işlemler şu şekildedir :

  • Yumurtalığı çıkarmak için ameliyat. Sadece tek yumurta içerisinde kanserleşen bir doku bulunursa ve bu çevrede ki dokulara yayılmadıysa sadece tek yumurta çıkarılabilir. Diğer yumurtanız korunacağı için çocuk sahip olabileceksiniz.
  • Her iki yumurtalığı da çıkarmak için ameliyat. Her iki yumurtalık da kanserli doku varsa ve diğer dokulara yayılmadıysa yumurtalıklarınız ve fallop tüpleri alınabilir. Bu yöntemle rahim korunabilir ve dondurulmuş embriyolar rahime yerleştirilerek hamile kalabilirsiniz.
  • Hem yumurtalıkları hem de rahmi çıkarmak için ameliyat. Kanseriniz çevre dokulara yayılmış durumda ise veya ileride çocuk sahibi olma isteğiniz yoksa, cerrahınız yumurtalıkları, fallop tüplerini, rahmi, yakındaki lenf düğümlerini çıkaracaktır.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek, yayılmasını önlemek veya gelişim hızını yavaşlatmak amacıyla kullanılan ilaçlardır. Kemoterapinin asıl amacı, sağlıklı hücrelere mümkün olan en az zararı vererek kanser hücrelerini yok etmektir.

Kemoterapi ilaçları damar içine enjekte edilebilir veya ağızdan alınabilir. Kemoterapi over kanserinde genellikle ameliyattan sonra kalmış olabilecek kanser hücrelerini yok etmek için kullanılır. Ameliyattan önce de kullanılabilir.

Hedefe yönelik tedavi

Hedefe yönelik ilaç tedavileri, kanser hücrelerinde büyümesi veya yayılmasını engellemek için özel moleküllere etki eden ajanlardır. Yumurtalık kanseri için FDA onayı almış bazı ajanlar bulunmaktadır. Bu özel ajanların kullanımı için doktorunuz tarafından bazı testler yapılmaktadır.

Hormon tedavisi

Hormon tedavisi, östrojen hormonunun yumurtalık kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini engellemek için kullanılan ilaçlardır. Bazı yumurtalık kanseri hücreleri, büyümelerine yardımcı olmak için östrojen hormonunu kullanır, bu nedenle östrojeni bloke etmek kanseri kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Hormon tedavisi, bazı yavaş büyüyen yumurtalık kanseri türleri için bir tedavi seçeneği olabilir. Kanserin ilk tedavilerden sonra tekrarlaması sonrasında bir seçenek olarak kullanılabilir.

İmmünoterapi

İmmünoterapi, kanserle savaşmak için bağışıklık sistemini kullanır. Vücudun hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemi, kanser hücrelerini yabancı bir patojen olarak görmez çünkü bağışıklık sistemi hücrelerinden korunmalarına yardımcı olan proteinler üretirler. İmmünoterapi bu sürece müdahale ederek çalışır.