Menstrual Siklus Bozuklukları

Rahim içi dokusu bu 28 günlük periyotlarda sürekli olarak yenilenir ve dökülür. 28 günden erken ya da 35 günden fazla süren periyotlar menstrüel düzensizlik veya adet düzensizliği olarak adlandırılır.
Kadın Doğum Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-25 23:23:50
Güncellenme Tarihi

Menstrual Siklus Bozuklukları veya Adet Düzensizliği nedir ?

Menstrüasyon olayı yani halk arasında bilinen ismi ile adet kanaması ergenlik çağındaki genç kızlarda başlar ve menopoz ile son bulur. Fiziksel olarak her ay gerçekleşen menstrüel siklus ( Adet döngüsü ), rahim içi endometrium tabakasının belirli aralıklarla kabarıp dökülmesi olarak tanımlanabilir.

Uterusun endometrium tabakası her ay yumurtanın döllenme ihtimaline karşı kendini hazırlar. Embriyonun tutunması için önlem alan endometrium tabakasında herhangi bir döllenme gerçekleşmediği zaman oluşturulan dokular kanama ile vajinal yolla dışarı atılır.

Normal bir kadında menstrüel sikluslar 28 günlük periyotlarla gerçekleşir. Rahim içi dokusu bu 28 günlük periyotlarda sürekli olarak yenilenir ve dökülür. 28 günden erken ya da 35 günden fazla süren periyotlar menstrüel düzensizlik veya adet düzensizliği olarak adlandırılır.

Bunun yanında günde 3- 4'ten fazla değiştirilen pedler ve ağrılı adet görme de menstrüel bozukluk tanımına girer. Nedeni sıklıkla vajinal hastalıklar, beyin ve omurilik hastalıkları, stres, hormonal bozukluklar, gebelik ya da menopoz olan adet düzensizliklerinin tedavileri de altta yatan nedene yöneliktir.

Nedenleri Nedir?

Regl dönemlerinizin durmasına veya hafiflemesine veya daha seyrekleşmesine neden olabilecek birkaç başka faktör vardır, örneğin adet düzensizliği nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Adet sıklığında veya süresinde değişiklik yaşamak çoğu kadında hayatlarının bir noktasında karşılarına çıkabilir. Bazı durumlarda adet düzensizliğine neden olabilecek hiç neden bulunamaz. Bu duruma İdiyopatik Düzensiz Adet Görme denir.

Düzensiz adet dönemlerinin tedavisi tamamen nedene yöneliktir. Bazı durumlarda tedaviye ihtiyaç yoktur. Örneğin, menopoza yaklaşıyorsanız, bu dönemde düzensiz adet dönemleri yaygın olduğundan tedaviye gerek olmayabilir.

Ne zaman Doktora görünmelisiniz?

Kadınlarda bazı dönemlerde iki gün uzayan veya kısalan adet dönemleri olabilir. Ancak bu durum süreklilik halinde devam ediyorsa doktorunuz ile görüşmelisiniz. Ayrıca aşağıdaki durumlarda kadın doğum uzmanına görünmelisiniz:

  • Adet dönemleriniz hiç yaşamadığını şekilde aniden düzensizleşir ve bu duruma ek olarak 45 yaşının altındaysanız.
  • 21 günden daha sık veya 35 güne kadar uzayan adet dönemleriniz ortaya çıktıysa
  • Adet döneminiz 7 günden uzun sürüyorsa
  • En kısa ve en uzun adet döngünüz arasında büyük bir fark (en az 20 gün) varsa
  • Adet düzensizliğine ek olarak aşırı kanama veya lekelenme şeklinde kanamaya sahipseniz
  • Adet düzensizliğiniz ile beraber hamile kalmakta zorlanıyorsanız.

Aslında çoğu bayanda adet düzensizliği sık rastlanan bir durumdur. Genellikle altında bir hiç bir hastalık veya neden bulunamaz. Ancak olası hastalıklar ile ilgili nedenleri  ortadan kaldırmak için doktorunuz ile görüşmelisiniz.