Gastro özofajial reflü
Gastro özofajial reflü nedir ?
Gastroözofageal
Reflü Hastalığı (GÖRH), mide içeriğinde bulunan asidik mide suları veya
yiyecek ve sıvıların mideden yemek borusuna geri döndüğünde ortaya
çıkan bir sindirim bozukluğudur. GÖRH, bebeklerden yaşlı yetişkinlere
kadar her yaştan insanı etkiler.
Astım hastalığı olan kişilerin, GÖRH hastalığına yakalanma riski daha fazladır. Astım alevlenmeleri, alt yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olur. Bu durum mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesine ve reflünün oluşmasına neden olabilir. Bazı astım ilaçları (özellikle teofilin) reflü belirtilerini kötüleştirebilir.
Gastroözofageal Reflü, solunum yollarını ve akciğerleri tahriş ederek astım belirtilerini daha da kötüleştirebilir. Bu durum giderek daha ciddi astıma yol açabilir. Ayrıca, bu tahriş alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Hava yollarını duman veya soğuk hava gibi çevresel koşullara daha duyarlı hale getirebilir.
GÖRH'e ne sebep olur?
GÖRH hastalarının çoğu, alt özofageal sfinkter kasılması ile ilgili bir sorun nedeni ile hastalığa yakalanırlar. Bu, mide içeriğinin yemek borusuna geri yükselmesini önlemeye yardımcı olan yemek borusunun (özofagus) altındaki kastır. Kas zayıflayabilir ve düzgün kapanmayabilir. Bu, asidin yemek borusuna geçmesine ve mide ekşimesi gibi belirtilere neden olmasına izin verir.
Özafagus alt sfinkter kasının neden zayıfladığı tam olarak bilinmez, ancak bazı durumların kas zayıflığına neden olduğu düşülmektedir:
- Obez kişilerde
- Uzun süreli yağlı yiyecek tüketen kişiler
- Tütün, alkol, kahve veya çikolata gibi ürünleri tüketenler
- Hamilelik,
- Bağ doku hastalıklarına sahip olanlar
- Hiatus hernisine sahip olan kişiler
- Midenin mide asidini azaltmasının daha uzun sürdüğü gastroparezi adı verilen bir hastalıkla (diyabetli kişilerde oldukça yaygın)
- Stresli bir yaşama sahip olanlar
- Sigara içenler
- Aspirin gibi belirli ilaçları alan kişilerde.
GÖRH Belirtileri
GÖRH tipik olarak çok tedavi edilebilir bir hastalıktır, ancak birçok kişi hastalığının olduğunu bilmiyor çünkü belirtileri birçok kişi önemsemiyor.
Yaygın görülen Gastroözofageal Reflü belirtileri :
- Kronik mide ekşimesi
- Ağıza acı su gelmesi (mide içeriğinin ağız boşluğuna gelmesi)
- Kusma
- Göğüs ağrısı veya yanma hissi ( kalp krizinden ayırt etmek güç olabilir )
- Yutma güçlüğü
- Kronik öksürük, boğaz ağrısı veya ses kısıklığı
- Uyku bozuklukları
- Geğirme, gaz ve şişkinlik
- Mide bulantısı
- Ağzın arkasındaki ekşi tat
- Ağız kokusu
- Karın ağrısı.
Arada sırada, özellikle yağlı bir yemekten sonra reflü belirtileri yaşamak normaldir. Belirtiler haftada en az iki kez ortaya çıkarsa veya haftada bir orta ile şiddetli belirtiler ortaya çıkarsa, GÖRH olarak kabul edilir. Bunların GÖRH belirtileri olup olmadığından emin olmak için bir doktorunuza başvurun.
Tedavi
Gastroözofageal
Reflü Hastalığında ilk tedavi yaşam şeklinizi değiştirmektir. İlaç tedavisine yaşam şeklini değiştirerek ihtiyaç duymayabilirsiniz.
- Yağlı yiyecekler, çikolata, baharatlı yiyecekler ve kahve gibi belirtilerinizi tetikleyebilecek gıdalardan kaçınmak
- Kilo vermek
- Alkolü azaltmak
- Sigarayı bırakmak
- 3 öğün yemek yerine, ara öğünleri artırmak
- Yatmadan en az 3 saat önce hiç bir gıda tüketmemek.
İlaçlar
Gastroözofageal
Reflü Hastalığında Proton Pompa İnhibitörleri (PPI), H2-reseptör antagonistleri gibi mide ilaçları kullanılabilir. Bu ilaçlar mide içerisinde üretilen asit miktarını kontrol ederek etkinliklerini gösterirler. Bu ilaçların uzun süreli kullanımı gereksizdir. Belirtileriniz azaldığında yaşam şeklinizi değiştirmeniz ile beraber GÖRH belirtilerini bir daha yaşamayabilirsiniz.