Diyabetik retinopati
Diyabetik Retinopati nedir ?
Diyabetik
retionopati, diyabetli kişilerde görme kaybına ve körlüğe neden olabilen
bir göz rahatsızlığıdır. Retinadaki kan damarlarını etkiler ( gözünüzün
arkasındaki ışığa duyarlı doku tabakası ).
Diyabetiniz varsa, yılda en az bir kez kapsamlı bir genişletilmiş göz muayenesi yapmanız önemlidir. Diyabetik retinopatinin başlangıçta herhangi bir belirtisi olmayabilir. ancak erken dönemde teşhis etmek, görüşünüzü korumak için çok yardımcı olabilir.
Diyabetik retinopati oluşumunu engellemek için, şeker hastalığını ( Diyabet ) kontrol altında tutmalısınız. Şeker hastalığı kontrolü ise fiziksel olarak aktif bir yaşam sürme, sağlıklı beslenme ve ilaçlarınızı düzgün şekilde kullanma gibi üç basit bileşenden oluşur. Şeker hastalığını kontrol altına almanız görme kaybını önlemenize veya geciktirmenize yardımcı olur.
Diyabetik Retinopati Türleri
Üç ana tip diyabetik retinopati vardır:
- Proliferatif olmayan retinopati: Retinadaki kan damarlarının sıvı sızdırdığı veya kanadığı, hastalığın erken görülen şeklidir.
- Makula ödemi: Retinadaki kan damarlarından sıvı sızmasının neden olduğu makulanın şişmesidir. Merkezi görme yetisine zarar verebilir.
- Proliferatif retinopati: Hastalığın ilerlemiş formudur. Retinadaki kan damarlarının kaybolup yerini kolayca kanayan ve ani görme kaybına neden olabilen kırılgan damarlarla değiştirmesi durumunda ortaya çıkar.
Retinopati Şeker Hastaları İçin Yüksek Bir Risktir
Diyabetik retinopati riskinizi tespit etmek son derece önemlidir.
- Diyabetli olan herkes retinopati geliştirme riski altındadır.
- Diyabetli kişilerin (tip 1 ve tip 2) görme kaybı yaşama olasılığı, diyabeti olmayanlara göre 25 kat daha fazladır.
Tedavi edilmezse diyabetik retinopati görme kaybına ve körlüğe neden olabilir. Bu kadar önemli bir hastalık olmasına rağmen ne yazık ki diyabetli kişilerin sadece yarısı düzenli göz muayenesinden geçiyor üstelik elde edilen verilere göre diyabetli hastaların üçte biri göz kontrolüne dahi gitmiyor.
Belirtileri
Diyabetik retinopatinin erken evre belirtileri yoktur. Bazı durumlarda hastalık ilerleyene kadar görme kaybı oluşmayabilir. Geç dönemde görünen diyabetik retinopati belirtileri şunlardır:
- Bulanık görme
- Göz yorgunluğu
- Baş ağrısı.
Nedenleri
Diyabetik retinopati, diyabet komplikasyonlarının neden olduğu bir göz hastalığıdır. Diyabet, gözün gören kısmı olan retinayı besleyen kan damarlarına zarar verir.
Diyabetik Retinopatinin Önlenmesi
Diyabetik retinopatiyi önlemeye yönelik olarak geliştirilen stratejiler şunlardır:
- Etkili Diyabet Yönetimi : Kan şekeri seviyesinin, kan basıncının ve kolesterolün daha sağlıklı bir şekilde kontrolüdür. İyi bir tedavi, retinopatinin ilerlemesini geciktirmek konusunda yardımcı olacaktır.
- Düzenli Göz Muayeneleri- Erken teşhis ve tedavi sayesinde ortaya çıkabilecek ciddi görme bozukluklarının önüne geçilebilir. Diyabetin teşhis edildiği durumlarda, geciktirmeden göz muayenesi olmak oldukça önemlidir.
Tedavi
Diyabetik retinopati tedavi seçenekleri şu şekildedir:
- Diyabeti düzgün bir şekilde tedavi etmek ve kan şekeri düzeyinizi kontrol altında tutmak
- Lazer tedavisi
- Cerrahi, lazer tedavisine yanıt vermeyen ciddi diyabetik retinopati hastaları için gerekli olabilir.