Optik nörit

Optik nörit her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak en çok 30'lu yaşlarındaki insanlar etkilenir. Vakaların yüzde 80'i kendi kendine iyileşirken, kalan yüzde 20 için görme yetisinin bir dereceye kadar azalması kalıcı bir durum olabilir.
Göz Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-23 22:27:52
Güncellenme Tarihi

Optik Nörit nedir ?

Optik sinir, gözü beyne bağlar. Görüşümüz gözün arkasından (retina) beynin görme merkezlerine şekil, renk ve desenle ilgili bilgiler optik sinir aracılığı ile aktarılır.

Optik nörit, optik sinirin iltihaplanmasıyla bulanık, gri ve soluk görmeye neden olan duruma verilen addır. Enflamasyonun derecesine bağlı olarak belirtiler hafif ya da şiddetli olarak değişkenlik gösterir.

Optik nörit her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak en çok 30'lu yaşlarındaki insanlar etkilenir. Vakaların yüzde 80'i kendi kendine iyileşirken, kalan yüzde 20 için görme yetisinin bir dereceye kadar azalması kalıcı bir durum olabilir.

Multiple skleroz dahil bir dizi hastalık ve durum bu iltihabı tetikleyebilir. Optik nörit, retrobulber nörit olarak da bilinir.

Optik Sinir ve Optik Nörit

Optik sinir aslında bir araya getirilmiş bir milyondan fazla sinir hücresinden oluşur. Her sinir retinadan beyne bilgi göndermede önemli bir rol oynar.

Enflamasyon, etkilenen sinirlerin şişmesine neden olur. Bu durum da düzgün çalışmamalarına sebep olur. Optik nörit ile yaşanan görme bozukluğunun derecesi, kaç sinir lifinin iltihaplandığına bağlıdır. Sinir lifleri ne kadar çok etkilenirse, belirtiler o kadar kötü olur.

Genelde görme aniden değil birkaç gün içinde bozulur. Görme kaybının zirvesi genellikle hastalık belirtilerinin ilk ortaya çıkmasından yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşir.

Optik Nörit Belirtileri

Optik nörit rahatsızlığının belirtileri şunlardır:

  • Bulanık görme
  • Gri görüş (renkler solmuş görünüyor)
  • Loş görüş
  • Özellikle göz hareketi sırasında gözün arkasındaki ağrı.

Örneğin spor yaptıktan veya duş aldıktan sonra vücudunuz sıcaksa belirtiler daha kötü bir hal alabilir. Bu belirtilere sahipseniz, derhal doktorunuzla iletişime geçin. Doktorunuz, sizde optik nörit olduğundan şüphelenirse sizi hastanenin acil servisine göndermelidir. Vakaların yaklaşık yüzde 70'inde sadece bir göz etkilenir.

Optik Nöritin Nedenleri

Optik nörite neden olabilecek birçok durum ve hastalıktan bazıları şunlardır:

  • Sitomegalovirüs
  • Hepatit B
  • Uçuk
  • HIV
  • Lyme hastalığı
  • Kızamık
  • Multiple Skleroz
  • Kabakulak
  • Paranazal sinüs enfeksiyonu
  • Radyasyon tedavisi
  • Frengi
  • Tüberküloz.

Optik Nörit ve Multiple Skleroz

Optik nörit, multiple sklerozun (MS) ilk belirtisi olabilir. Bu durum yalnızca bazı insanlar için geçerlidir. Optik nöriti olan herkes MS geliştirmez. Sadece bir optik nörit krizi geçiren ve herhangi bir nörolojik problem geliştirmeyen birçok insana da rastlanmaktadır.

MR taraması ( Manyetik Rezonans Görüntüleme ), MS geliştirme riskinizi değerlendirebilir. Beyin taraması sonuçlarınızda küçük noktalar varsa, MS geliştirme riskiniz daha yüksektir.

Optik nöriti olan kişilerin 10 yıl içinde MS geliştirmesi riskinin, bu lekelerin MRI taramasında görülüp görülmemesine bağlı olarak yüzde 30 ila 60 arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Optik sinir lifleri, sinir sistemi mesajlarının iletilmesine yardımcı olan miyelin kılıflarına sarılır. MS ile miyelin kılıfları iltihaplanarak plakların veya lezyonların ortaya çıkmasına neden olur. Görme sorunları, MS'in yaygın olan ilk belirtisidir. Bununla birlikte, optik nörit, MS gelişiminin kaçınılmaz olduğu anlamına gelmez.

Optik nörit teşhisi

Optik nörit, bir çok farklı göz hastalığı ile karıştırılabilir, bu nedenle dikkatli bir şekilde tanı konulmalıdır. Yapılan testler şu şekilde olabilir:

  • Görme testi
  • Renkleri nasıl algılanığızla ilgili testler
  • Görme alanını tespit etmek için çeşitli testler
  • MR (manyetik rezonans) bu tarama ile hastalığı teşhis etmeye ve ayrıca kişinin MS riskini değerlendirmeye yardımcı olur.

Subklinik optik nörit

Bir kişi optik sinirin demiyelinizasyonuna sahip olabilir, ancak herhangi bir görsel belirti göstermeyebilir. Bu durum subklinik optik nörit olarak bilinir. Optik sinirin gördüğü hasar, elektriksel tanı testleri ve görme alanı muayenesi de dahil olmak üzere bazı testlerle belirlenebilir.

Optik nörit tedavisi

Optik sinirde kalıcı hasar, hastaların yaklaşık yüzde 85 inde meydana gelir, ancak oluşan hasar her zaman ciddi görme sorunlarına neden olmaz. Genellikle, optik nörit 4 ile 12 hafta içerisinde tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Optik sinirde oluşan inflamasyon azaldığında kişinin görüşü iyileşmeye başlar.

Şiddetli veya kronik vakalarda, iyileşme süresinin hızlandırmak için damar yolu ile kortikosteroidler kullanılabilir. Sürekli takip ve düzenli göz muayeneleri tedavinin en önemli basamağıdır. Ayrıca kişilerin Multipl skleroz (MS) varlığını kontrolü açısından ek görüntüleme ve laboratuvar testleri istenebilir. 

Eğer optik nörite altta yatan enfeksiyon gibi bir hastalık neden olduysa yüksek doz kortikosteroid kullanılmadan önce bu hastalık tedavi edilmelidir.