Herpes Labialis ( Uçuk )

HSV, özellikle birincil enfeksiyon, diğer vücut bölgelerini enfekte edebilir. Diğer organlar enfekte olabilir; cinsel organlar , sinir sistemi, gözler ve prostat.
Deri Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-10-16 20:29:03
Güncellenme Tarihi

Herbes Labialis ( Uçuk ) Nedir ?

Herpes labialis (HSV), oral herpes veya halk arasında uçuk diye adlanlandırılan herpes; dudaklarda, diş etlerinde veya boğazda küçük, ağrılı kabarcıkların oluşmasına neden olan ağız bölgesi enfeksiyonudur. 

Bu kabarcıklara, çoğu insanı 20 yaşına geldiklerinde enfekte eden yaygın ve oldukça bulaşıcı bir virüs olan herpes simpleks virüsü neden olur.

Oral uçukta meydana gelen, birincil enfeksiyon, gecikme süresi ve nüks dahil olmak üzere üç enfeksiyon aşaması vardır. 

Enfeksiyonun ilk aşamasında, virüs deriye veya mukoza zarına girererek burada çoğalır. Virüs bazen herhangi bir hastalık belirtisine neden olmasa da, kabarcıklar ve ateş gibi diğer belirtiler gelişebilir.

Birincil enfeksiyondan sonra virüs, inaktif kaldığı sinir dokusunun içinde uykuda kalır. Virüs, hayatın ilerleyen dönemlerinde, özellikle duygusal veya fiziksel sıkıntı durumlarında yeniden aktive olabilir. Ağız çevresinde yara ve diğer belirtilerin gelişmesine yol açabilir. Bu meydana geldiğinde, kişinin tekrarlayan oral herpes olduğu söylenir.

HSV enfeksiyonu belirtileri

HSV ile enfekte olan bazı kişilerde (çoğunlukla çocuklar) birincil enfeksiyon belirtilere neden olabilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Ağız içinde ve çevresinde kabarcıklar (lezyonlar) ve ülserler
  • Dudak çevresinde kızarık şişmiş kitleler
  • Ağız içinde ve diş etlerinde ağrı
  • Boğaz ağrısı
  • Şişmiş boyun bezleri (lenf nodları). 

Hastalığın belirtileri 14 güne kadar sürebilir ve özellikle küçük çocuklarda gıda alımı ağrılı olduğu için dehidratasyona (sıvı kaybına bağlı olarak) neden olabilir. 

Birincil enfeksiyonların yeni doğan bebeklerde, atopik dermatiti olan kişilerde (egzama olarak adlandırılır) ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde şiddetli olma olasılığı daha yüksektir.

HSV Komplikasyonları

HSV, özellikle birincil enfeksiyon, diğer vücut bölgelerini enfekte edebilir. Diğer organlar enfekte olabilir; cinsel organlar (herpes genitalis), sinir sistemi, gözler ve prostat.

HSV ayrıca aşağıdakiler dahil diğer cilt sorunlarına da neden olabilir:

  • Egzama herpetikum: HSV'nin özellikle çocuklarda bütün vücuda yayılması
  • Herpetik beyazlık: Parmakların HSV enfeksiyonu ile sonucu oluşur. Paronoşi yani dolamaya çok benzeyen bir formda ortaya çıkar
  • Herpes simpleks foliküliti: Saç köklerinin HSV enfeksiyonu

Yenidoğan HSV, yenidoğanları etkileyen nadir bir durumdur. Primer HSV enfeksiyonu olan kadınlardan bulaşma riski en yüksektir, ancak tekrarlayan genital herpesi olan kadınlarda da ortaya çıkabilir. Yenidoğan bebeğinizde HSV olduğundan şüpheleniyorsanız, acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır.

Herpes labialis bulaşmasını önleme

Herpes labialis, yaralar yeni oluştuğunda ve henüz kabuklanmadığında başkalarına yayılabilir.

Yaralar aktifken herpes labialis(uçuk) bulaşmasını önlemeye yönelik ipuçları şu şekildedir:

  • Ağır hasta olanlar, yeni doğanlar veya yaşlılar dahil olmak üzere düşük bağışıklık sistemi olan kişilerle yakın temastan kaçının
  • İnsanları, özellikle çocukları öpmeyin.
  • Dudak kremi, tıraş bıçağı veya ortak havlu gibi kişisel eşyaları paylaşmayın
  • Uçuklarınıza dokunmaktan kaçının; tek kullanımlık mendiller kullanarak enfeksiyon alanını temizleyin
  • Ellerinizi sık sık yıkayın.

Tedavi

Herpes labialis (HSV) diğer adı ile uçuk tedavisinde antiviral merhemler veya ağızdan alınan antiviral ilaçlar tedavide kullanılabilir. Ancak bu ilaçları immun sistemlerinde sorun olmayan kişilerin kullanmasına gerek yoktur. İnsan bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar hsv virüsü ile başa çıkabilir.