Migren

Migren çocukluktan başlayabilir, ancak genellikle 20'li veya 30'lu yalarda ortaya çıkar. 40 yaşından sonra nispeten nadir görülür. Görülme sıklığı yapılan çalışmalarda %16 olarak gösterilmiştir. Her 5 kadından 1'ini ve 15 erkekten 1'ini etkiler.
Nöroloji
Hangi Bölüm
2022-12-08 23:42:48
Güncellenme Tarihi

Migren Nedir?

Migren, tipik olarak baş ağrısının 4-72 saat sürdüğü ve mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerin yanı sıra ışığa veya sese duyarlılığın seyrettiği bir hastalıktır. Migren hastaları sıklıkla, günlük normal aktivite ile kötüleşen zonklama şeklinde baş ağrısını tarifler.

Migren ağrısının başlangıcı bazı kişilerde auralarla ile başlayacağını haber verir. Migren Auraları, migren yaşamadan önce ortaya çıkabilecek uyarı belirtileridir. Bu uyarı belirtileri genellikle yanıp sönen ışıklar veya koku ya da algı değişiklikleri gibi görsel rahatsızlıklardan oluşur.

Migren çocukluktan başlayabilir, ancak genellikle 20'li veya 30'lu yalarda ortaya çıkar. 40 yaşından sonra nispeten nadir görülür. Türkiye' de görülme sıklığı yapılan çalışmalarda %16 olarak gösterilmiştir. Her 5 kadından 1'ini ve 15 erkekten 1'ini etkileyebilir.

Migren Belirtileri?

Migren tipi en belirgin özelliği tek taraflı zonklayıcı baş ağrısıdır. Ancak iki taraflıda olabilir. Diğer görülen migren belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Işığa duyarlılık
  • Sese duyarlılık
  • Kokuya ve dokunmaya duyarlılık
  • Yüz veya ekstremitelerde (eller ve ayaklar) uyuşma.

Akut Migren Atağının Belirtileri Nedir?

Dört aşama olabilir, ancak hastalar tüm aşamaları göstermezler. Akut Migren atağının aşamaları:

  • Prodrom dönemi, baş ağrısından saatler veya günler önce ortaya çıkar. Genelikle migren tetikleyicileri ile karıştırılabilir. Sinirlilik veya kaygı gibi ruh halindeki değişiklikler ya da peynir veya çikolata yemek isteği gibi değişiklikler görülebilir.
  •  Aura, baş ağrısından hemen önce olur. Her aura belirtisi, bir saate kadar sürer ve tipik olarak görmeyi etkiler. Ancak ellerde veya yüzde uyuşma, baş dönmesi, konuşma zorluğu, hafıza kaybı gibi belirtilere neden olabilir.
  • Baş veya boyundaki ağrı veya basınç tipik olarak zonklayıcı tarzda veya kafada nabız atıyor benzeri bir hisse neden olur. Yüz veya boyun dahil başın herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Tıpkı "Akut sinüzit" gibi hissedilebilir. Dakikalar veya haftalar değil saatler veya günler sürer.
  • İnsanlar genel olarak kendilerini iyi hissetmediklerinde iyileşme bir veya iki gün sürebilir. İnsanlar, özellikle bu iyileşme döneminde basit işleri yapmakta zorlandıklarını ifade ederler.

Migren Türleri Nedir?

Migren, akut (% 90) veya kronik (% 10) olabilir; auralı (% 20) veya aurasız (% 80) şeklinde sınıflandırılabilir. Bazı kişilerde baş ağrısı olmadan sadece migren aurası vardır.

Migren atakları olan kişiler, migreni olmayanlara göre baş ağrısına daha yatkındır, ancak bu baş ağrılarının tümü tipik migren atakları değildir. Örneğin gerilim tipi baş ağrısının migren formu olduğunu düşünülüyor.

Migren Tetikleyicileri Nedir?

Çoğu kişide, migren tetikleyicilerini belirlemek ve önlemek mümkündür. Örneğin; Düzensiz veya atlanan öğünlerden kaçınılmalıdır. Migreni olan kişiler, iş veya okul için evden ayrılmadan önce kalktıktan sonraki bir saat içinde lif içeren (yulaf  ezmesi, elma gibi) bir kahvaltı yapmalıdır. Az ve sık öğün şeklinde bir beslenmeye önem verilmelidir.

Az sıvı tüketilmesi migreni tetikleyebileceğinden mutlaka bol su tüketilmelidir. Sabah uykudan kalkmak ve akşam uyumak için aynı veya benzer saatlerde normal bir vücut saatine sahip olmaya çalışın. Hafta sonları veya tatil günlerinde, çalışma haftasındakiyle aynı günlük uyuma düzenini devam ettirin.

Stres seviyelerinde ki değişimler migren atağını tetikleyebilir. Olabildiğince stres etkenlerinden uzak durmaya çalışın. Fiziksel olarak formda kalmak, sizi migrene karşı daha dirençli hale getirir (bazı insanlar için şiddetli egzersiz bir migren atağına neden olabilir). Alışılmadık zorlukta egzersiz migreni tetikleyebilir. Her gün aynı saatte düzenli olarak egzersiz yapmaya çalışın.

Kadınlarda östrojen seviyesinin değişimine neden olan menstrüasyon veya doğum migreni tetikleyebilir. Östrojen içeren doğum kontrol hapı bazen migren belirtilerini kötüleştirebilir.

Hava koşullarının değişmesi migreni tetikleyebilir. Migrenin kötüleşmesinin en yaygın nedenlerinden biri, çok fazla ağrı kesici kullanımıdır. Mutlaka doktorunuzdan bu konu hakkında bilgi edinin.

Seyahat, yaygın bir migren tetikleyicisidir. Yukarıdaki tetikleyicilerin çoğu tatilde migrene neden olabilir. Ayrıca alkol alımı sonrasında oluşan baş ağrısı migreni tetikleyebilir.

Migren Tedavisi?

Migrenin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak uygulanan tedaviler atakların sayısını azaltmaya yardımcı olabilir. Migren tedavisi, kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Migren hastaları için mevcut dört tedavi seçeneği:

  • Tetikleyici faktörlerden kaçınmak
  • İlaç kullanımı, akut ağrı tedavisi için kullanılan ilaçlar
  • Önleyici ilaç kullanımı, atakların sayısını azaltmak için günlük olarak alınan ilaçlar
  • İlaçsız tedaviler : Akupunktur, osteopati, hidroterapi, masaj, meditasyon, fizyoterapi, yoga gibi ilaç kullanmadan tedavi yöntemleri denenebilir.