İnsülinoma

Pankreas organında ki beta hücrelerinden insulün salgılanmasına yol açan, genelikle iyi huylu bir tümördür. İnsulinin fazla salgılanması nedeni ile hastalarda ilk görülen belirtiler kan şekerinin aşırı düşüklüğü ile giden hipoglisemi ile aynıdır.
Endokrinoloji
Hangi Bölüm
2022-12-28 00:20:05
Güncellenme Tarihi

İnsulinoma nedir ?

Pankreas organında ki beta hücrelerinden insulün salgılanmasına yol açan, genelikle iyi huylu bir tümördür. İnsulinoma nadir görülen bir hastalıktır. Yıl içerisinde ülke genelinde 80 ile 320 kişi arasında insulinoma tehşisi konulabilir. İnsulinoma teşhisi konan hastaların %5'inde kötü huylu kanserleşme eğilimi görülebilir.

Tekrarlayan Hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) atakları geçiren kişiler de düşünülmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle Diyabet (şeker) hastalığına bağlı olarak insulin kullanmayan kişilerde ani kan şekeri düşmesi insulinoma hastalığını düşündürür.

İnsulinoma Nedenleri nedir ?

Otozomal dominant kalitim gösteren endokrin neoplazi tip 1 ( MEN 1 ) olarak adlandırılan genetik hastalık insulinomanın nedeni olabilir. Ancak çoğu durumda insülinomaların neden ortaya çıktığı bilinmemektedir.

İnsulinoma Belirtileri nedir ?

İnsülinomaların belirtileri genellikle çok fark edilmiyebilir. İnsülinomalar da çok fazla insülin salgıladığından, bu kan şekerinin normalin altındaki seviyelere ( hipoglisemi ) düşürebileceği anlamına gelir. 

Bu durum aşağıdaki gibi insulinoma belirtilerine neden olabilir:

  • Aşırı Terlemek
  • Bayılma veya nöbetler
  • Aşırı Sinirlilik
  • Anksiyete
  • Solukluk (ani başlayan vücutta terlemenin eşlik ettiği solukluk)
  • Bilinç Bulanıklığı (Konfüzyon).

İnsülinoma teşhisi

Kan şekerinizi ve insülin seviyenizi ölçmek için laboratuvar  testleri istenebilir. Yüksek insülin seviyesi ile düşük kan şekeri insülinoma tanısını doğrulayacaktır.

Özellikle 50 mg/dl altına düşen kan şekeri, kişilerde görülen nörolojik belirtiler ve kişilere verilen şeker ile insulinoma belirtilerinde hızlı düzelme, akla insulinoma teşhisini getirmelidir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları ile , pankreastaki bir insülinomanın yerini tespit edilip ve kanserli olup olmadığı değerlendirilebilir

Bununla birlikte, küçük boyutları nedeniyle insülinomaların yerini tespit etmek sorunlar yaşanabilir. Standart taramalar tümörü bulamazsa endoskopik ultrason kullanılabilir.

İnsülinoma tedavisi

İnsulinoma tedavisinde, tek bir tümör olduğunda, hastaların yüzde 90'ından fazlasının ameliyattan sonra daha fazla ek tedaviye ihtiyaç duymadığı durumlarda, insülinomanın cerrahi olarak çıkarılması sıklıkla önerilir.

Nadir durumlarda, çok sayıda tümör varsa pankreasın bir kısmı çıkarılabilirken, birkaç insülinoma yeniden ortaya çıkmaya devam ederse tüm pankreas çıkarılabilir.

Pankreatektomi olarak bilinen pankreasın tamamının çıkarılması, vücutta artık insülin üretilmediğinden diyabete yol açar. Bu durumda insülin enjeksiyonları gerekli olmaktadır.