Yumuşak Doku Travması

Kişiler ciddi bir travmaya maruz kaldı ise mutlaka kemik yapıda kırık, tendonlarda yırtılma veya damarsal yapıda sorun mevcut mu ? Bunun bir doktor tarafından incelenmesi gerekmektedir.
Ortopedi
Hangi Bölüm
2022-12-10 17:23:10
Güncellenme Tarihi

Yumuşak Doku Travması nedir ?

Birçok fiziksel aktivite sırasında kas dokusunda, bağ dokusunda veya tendonlarda yumuşak doku hasarı oluşabilir. Travma sonucunda ağrı, şişme, morarma ve hasar olabilir.

Yumuşak doku travması genellikle tekme, düşme veya darbe gibi künt bir kuvvet tarafından üretilen yumuşak dokuya verilen bir hasardır. Sonuç olarak, doku içerisinde kanama nedeniyle ağrı, şişme ve renk değişikliği olacaktır.

 Yumuşak doku travma tedavisi; dinlenme, buz, sıkıştırma ve travmaya uğrayan bölgenin yukarı kaldırılmasını içerir. Ancak ciddi bir travma ise mutlaka kemik yapıda kırık, tendonlarda yırtılma veya damarsal yapıda sorun mevcut mu? Bunun bir doktor tarafından incelenmesi gerekmektedir.

Rice Tedavi Protokolü

Doktor tarafından incelendikten sonra eğer kırık, bağ dokusu yaralanması veya tendon yaralanması gibi bir durum söz konusu değilse, özellikle diz ve ayak bileği burkulması gibi bir yaralanmadan sonra Rice tedavi protokolü uygulanabilir. Bu tedavinin aşamaları şu şekilde planlanabilir:

  • Dinlenme: Yaralı veya ağrılı bölgeyi dinlendirin ve koruyun. Özellikle 48 ile 72 saat boyunca o bölgeyi hi. bir aktivitede kullanmayın.
  • Buz: Soğuk, ağrıyı ve şişliği azaltacaktır. Şişmeyi önlemek veya en aza indirmek için hemen bir buz veya soğuk paket uygulayın. Buz veya soğuk paketi 10 ila 20 dakika, günde 3 veya daha fazla kez uygulayın. 48 ile 72 saat sonra, şişlik gittiyse, ağrıyan bölgeye ısı uygulayın. Doğrudan cilde buz veya ısı uygulamayın. Cilde uygulamadan önce soğuk veya ısı paketinin üzerine bir havlu koyun.
  • Sıkıştırma: Yaralı veya ağrılı bölgeyi elastik bir bandajla sarmak şişmeyi azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak çok sıkı sarmayın eğer sararsanız etkilenen bölgenin daha fazla şişmesine neden olabilirsiniz. Özellikle bandajın altında uyuşma veya karıncalanma gibi belirtiler bandajın sıkı sarıldığını gösterir.
  • Yükseklik: Etkilenen bölgeyi kalp hizasından daha yukarıda tutmanız gerekir (elevasyon). Bu şişmeyi en aza indirmek için kullanılır.

Ayrıca ek olarak ağrınız için basit ağrı kesiciler alabilirsiniz. Yumuşak doku zedelenmesinde etkilenen bölgenin 72 saat sonra genellikle tamamen iyileşmesi beklenir. Eğer ağrı veya hareket bozuklukları mevcutsa mutlaka tekrar doktorunuza görünün.