Tendinit
Tendinit nedir?
Kemiği kaslara bağlayan kalın, esnek bir doku olan tendonlar kaslar ile kemiklerin bağlantısını sağlayarak hareketi sağlamaya yardımcı olur. Tendinit, hareketi sağlayan tendonun inflamasyona bağlı olarak iltihaplanmasıdır.
Tendinit en sık omuz, pazı, dirsek, el, bilek, başparmak, baldır, diz veya ayak bileğinde görülür. Tendinit ağrısı bir eklemin yakınında meydana geldiğinden, bazen artrit ile karıştırılır. Tendinit, 40 yaşın üzerindeki yetişkinlerde ve sporcularda daha yaygındır.
Nedenleri
Tendinit, genellikle bir tendona baskı uygulayan tekrarlayan hareketlerin sonucudur. Bu iş, hobiler veya spor sırasında ortaya çıkabilir. Uygun olmayan ani bir hareket yaptığınızda ortaya çıkma ihtimali yükselir.
Tendinit, ani bir travmadan (Örneğin, ayak bileği burkulması gibi) sonra da gelişebilir. Artan yaşla birlikte, tendonlar daha az esnek hale gelir ve tendinit geliştirme olasılığı artar.
Belirtileri
Tendinit belirtileri hangi bölgenin etkilendiğine göre değişir. Etkilenen bölgede :
- Eklem hareketi ile oluşan ağrı
- Şişme
- Hassasiyet gibi belirtiler görülür.
Tendinit tedavisi
Tendinit için tedavi seçenekleri şu şekilde gelişebilir:
- Germe ve güçlendirme egzersizleri
- Kilo verme tavsiyesi
- Etkilenen bölgeye uygun ortez veya elastik bandajlar
- Etkilenen bölgeye kortikosteroid enjeksiyonları.
En son olarak fizik tedavi rehabilitasyona rağmen şikayetleri düzelmeyen hastalarda cerrahi bir seçenek olarak düşünülebilir.