Kulakta yabancı cisim

Kulaktaki yabancı cisimler genellikle belirti göstermez. Sıklıkla doktor tarafından yapılan muayane sırasında rastlantısal olarak görülür. Yaygın nesneler arasında boncuklar, küçük plastik oyuncaklar, pamuk parçaları, taşlar görülebilir.
Kulak Burun Boğaz Bölümü
Hangi Bölüm
2022-12-03 16:04:49
Güncellenme Tarihi

Kulakta Yabancı Cisim nedir ?

Kulakta yabancı cisim, dış kulak yoluna böcek veya pamuk gibi benzeri cisimlerin kaçması sonucu oluşur. Kulakta yabancı cisimin en önemli belirtileri kulak ağrısı ve kulak çınlamasıdır.

Kulaktaki yabancı cisimler genellikle belirti göstermez. Sıklıkla doktor tarafından yapılan muayane sırasında rastlantısal olarak görülür. Yaygın nesneler arasında boncuklar, küçük plastik oyuncaklar, pamuk parçaları, taşlar ve patlamış mısır taneleri bulunur.

Kulağa kaçan yabancı cisimler, Orta kulak iltihabına neden olabilir. Hastaların çoğu sekiz yaşından küçüktür. Dış işitsel kanal, kemikli ve kıkırdak kısımların birleştiği yerde doğal bir daralmaya sahiptir; nesnelerin sıkışabileceği yer burasıdır. Timpanik zara yaklaşan kanalın derisi sıkıca yapışıktır ve bu nedenle bu deriye yapılan herhangi bir manipülasyon veya travma önemli rahatsızlıklara neden olur.

Erişkin kişilerde ise özellikle kulak içine böcek kaçması yaygın olarak görülür. Kulak zarına yapışan böceğin hareketi ile şiddetli kulak ağrısı ve kulak çınlaması görülebilir.

Bu durumda kulak içine zeytin yağı dökerek kulak içinde ki böcek çıkarılabilir. Ancak Kulak zarı hasarı olan kişilerde kesinlikle kulak içerisine sıvı damlatılmamalıdır. Hiç bir yöntemle çıkarılamayan yabancı cisimler Kulak Burun Boğaz uzmanı doktorları tarafından çıkarılmalıdır.