Akut Orta Kulak İltihabı
Akut Orta Kulak İltihabı Nedir ?
Akut otitis media olarak da bilnen orta kulak iltihabı, orta kulak boşluğunun enfeksiyonu olarak tanımlanır. Akut otitis media, üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben acil serviste en sık görülen ikinci çocuk hastalara konulan teşhislerden biridir. Her ne kadar orta kulak iltihabı herhangi bir yaşta ortaya çıkabilse de, en yaygın olarak 6 ila 24 aylık arasında görülür.
Orta kulağın enfeksiyonu viral, bakteriyel nedenli olabilir. Orta kulak iltihabına neden olan en yaygın bakteriyel organizmalar:
- Streptococcus pneumoniae ,
- Ardından tiplenemeyen Haemophilus influenzae
- Moraxella catarrhalis'dir
- Orta kulak iltihabının en yaygın viral patojenleri arasında solunum sinsityal virüsü (RSV), koronavirüsler, influenza virüsleri, adenovirüsler bulunur.
Belirtileri
Akut orta kulak belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kulak ağrısı
- Bebeklerde kulağı çekiştimek veya sürekli elini kulağına götürmesi
- Bebeklerde gece ağlaması
- Ateş (38 ° C'nin üzerinde sıcaklık)
- Burun akıntısı, boğaz ağrısı veya öksürük.
Orta kulak enfeksiyonlarında Tedavi
Orta kulak iltihabı, ağrının giderilmesi ve sıvı alımının artması gibi genel önlemlere iyi yanıt verir. Ağrı kesici doktorunuzun talimatlarına göre verilmelidir. Özellikle küçük çocuklarda doğru dozu kullanmak önemlidir.
Özellikle çocuğunuzun ateşi veya ishali varsa sıvı alımı önemlidir. Bebeklerde, emzirmeye devam edilerek veya formül mamayla beslenmeye devam edilerek sıvı kaybına karşı korunmalıdır.
Daha büyük çocuklarda, meyve suları veya şekerli içecekler yerine düzenli su alımı önemlidir. Çocuğunuz da ciddi şekilde sıvı kaybı belirtileri varsa, doktorunuz tarafından çocuğunuzun sıvı kaybını azaltmak için mineral içeren ağızdan alınan çeşitli solüsyonlar verebilir.
Antibiyotik tedavisinin, akut otitis media tedavi seyri üzerinde çok az etkisi olduğu gösterilmiştir ve her durumda kullanılmazlar.
- Ateşi ve kusması olmayan çocuklarda, çocuğun belirtileri 2 gün içerisinde düzeliyorsa veya çocuk 2 yaşından küçük olmadığı sürece antibiyotik verilmez.
- Ateşi ve kusması olan çocuklarda genellikle antibiyotik verilir.
Orta kulak iltihabında sıvı birikiminde genellikle daha uzun süreli antibiyotik tedavisi gerekir. Çocuklar, öğrenme güçlüğü veya kulak zarında yapısal hasar varsa kulak burun boğaz uzmanına yönlendirilmelidir.