Kolesistit

Kolesistit en sık olarak safra taşları (karaciğerden gelen safrada oluşan taşlar) safra kesesinden çıkan tüpü tıkadığında ortaya çıkar. Bu, iltihaplanmaya neden olan safranın birikmesine neden olur.
Genel Cerrahi
Hangi Bölüm
2022-11-03 14:56:45
Güncellenme Tarihi

Kolesistit Nedir ? ( Safra Kesesi İltihabı )

Akut kolesistit, safra kesesinin çeşitli nedenler ile iltihaplanmasıdır. Her zaman olmamakla birlikte genellikle bir safra taşı kanalı tıkadığında ortaya çıkar.

Safra kesesi, üst karın bölgesinin sağ tarafında, karaciğerin altında bulunan küçük bir organdır. Karaciğerin sindirime yardımcı olmak için ürettiği safra adı verilen kalın, koyu yeşil bir sıvıyı depolar.

Kolesistitin belirtileri nelerdir?

Kolesistit belirtileri şu şekilde görülebilir:

  • Karın bölgesinin üst sağ bölgesinde ağrı veya sağ omuz arkasında yoğun bir ağrı
  • Hazımsızlık, özellikle yağlı yiyeceklerden sonra
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Ateş

Hastalığın belirtileri genellikle yağlı bir yemek yedikten sonra ortaya çıkar. Karın ağrınız ( üst karın ağrısı ) varsa bunu göz ardı etmeyin çünkü kolesistit ciddi bir durumdur ve komplikasyonlara yol açabilir.

Karın Ağrınız 3 saatten fazla sürerse doktorunuza görünün. Ağrınız çok şiddetliyse, doğrudan size en yakın hastanenin acil servisine gidin.

Kolesistite neden olur?

Kolesistit en sık olarak safra taşları (karaciğerden gelen safrada oluşan taşlar) safra kesesinden çıkan tüpü tıkadığında ortaya çıkar. Bu, iltihaplanmaya neden olan safra birikmesine neden olur.

Kolesistit ayrıca tümör gibi safra kanalıyla ilgili diğer sorunlardan, safra kesesine kan akışıyla ilgili problemlerden ve enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Kolesistit kendi kendine düzelebilir, ancak tekrarlama olasılığı yüksektir. Çoğu kişi belirli bir takip süresi sonunda safra kesesini çıkarmak için ameliyata ihtiyaç duyar.

Kolesistit bazı durumlarda, hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir :

Kolesistit nasıl teşhis edilir?

Doktor kolesistitiniz olduğundan şüphelenirse sizi muayene edecek ve tıbbi geçmişinizi soracaktır.

Genellikle karın bölgenizin ultrasonunu isteyeceklerdir . Ayrıca karaciğer iltihabı veya enfeksiyon varlığını gösterebilmek çeşitli kan testleri de yapabilirler.

Kolesistit nasıl tedavi edilir?

Kolesistit tedavisi, bazen az yağlı bir diyet ile düzelebilir. Safra taşlarını eritmek için doktorunuz tarafından size ilaç da verilebilir.

Hastaneye yatmanız gerektiği durumlarda, damar yolu ile sıvı takviyesi ve enfeksiyonla mücadele için antibiyotik verilebilir. Hastalığın belirtilerini gidermek için ağrı kesiciler tedavinize eklenebilir.

Çoğu kişinin safra kesesi hastaneye yatırıldıktan 2 ila 3 gün sonra alınır. Genellikle laparoskopi kullanılarak cerrahi olarak safra kesesi çıkarılır. Fizyolojik olarak safra kesenize ihtiyacınız yoktur ve ameliyattan sonra safra, karaciğerinizden doğrudan ince bağırsağınıza akacaktır.