Koagülasyon Bozuklukları

Koagülasyon bozukluklarında sıklıkla küçük bir travma ile birlikte kolaylıkla oluşabilen kanamalar, morarma, peteşi, purpura görülmektedir. Tanısında iyi bir fizik muayene yapılmalı ve aile öyküsü sorgulanmalıdır.
Hematoloji
Hangi Bölüm
2022-11-24 23:07:45
Güncellenme Tarihi

Koagülasyon Bozuklukları nedir ? 

Koagülasyon bozuklukları, kanın pıhtılaşmasını engelleyen ve kanama zamanını uzatan hastalıklar grubudur. Günümüzde tekrarlayan burun kanaması olan kişilerde %30’sinde koagülasyon bozuklukları saptanmıştır.

Genetiksel veya sonradan kazanılmış koagülasyon bozuklukları çeşitli laboratuvar testleri ve fizik muayene ile tanı almaktadır.

Koagülasyon bozukluklarında belirtileri sıklıkla küçük bir travma ile birlikte kolaylıkla oluşabilen kanamalar, morarma, peteşi, purpura olarak hastalarda görülmektedir. Tanısında iyi bir fizik muayene yapılmalı ve aile öyküsü sorgulanmalıdır.

Trombosit fonksiyonunu etkileyen ilaç kullanımı ( Aspirin, coumadin ve benzeri ) ve hastanın daha önce geçirdiği rahatsızlıklar tanıya yardımcı olur.

Kalıtsal olarak görülen koagülasyon bozukluklarında en sık von willebrand hastalığı karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında hemofili ve faktör eksikliklerine bağlı kanamalar görülmektedir.