Katarakt

Çoğunlukla yaşlı insanlarda görülen katarakt, genç yaştaki insanlar da görülebilmektedir. Nadiren ise bazı bebekler doğuştan bu hastalığa sahip olabilmektedir. Kataraktın dünya çapında körlüğün önde gelen nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir.
Göz Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-13 23:12:24
Güncellenme Tarihi

Katarakt nedir ?

Katarakt, gözünüzün normal lensinin (Göz merceğinin) saydamlığını yitirip bulanıklaşmasıdır. Kataraktı olan insanlar için, görmek sisli bir pencereden bakmak gibidir.

Kataraktların neden olduğu bulutlu görme, okumayı, araba kullanmayı (özellikle geceleri) veya bir arkadaşınızın yüzündeki ifadeyi görmeyi zorlaştırabilir.Çoğu katarakt yavaş gelişir ve erken görme yeteneğinizi rahatsız etmez. Ancak zamanla, katarakt sonunda görme problemlerine yol açacaktır.

İlk dönemde, daha güçlü aydınlatma ve gözlükler katarakt ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ancak görme bozukluğu günlük aktivitelerinize müdahale ederse, katarakt ameliyatına ihtiyacınız olabilir. Neyse ki, katarakt ameliyatı genellikle güvenli ve etkili bir yöntemdir.

Çoğunlukla yaşlı insanlarda görülen katarakt, genç yaştaki insanlar da görülebilmektedir. Nadiren ise bazı bebekler doğuştan bu hastalığa sahip olabilmektedir.

Kataraktın dünya çapında körlüğün önde gelen nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Ancak kataraktın körlüğe kadar ilerlemeden başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi mümkündür.

Katarakt Riski Kimlerde Fazladır?

Katarakt oluşumunun başlıca nedeni yaşlanma olsa da bazı durumlarda farklı nedenler de katarakta yol açabilmektedir. Bu durumlar arasında; genetik etkenlere sahip olma, diyabet hastalığı, uzun süreli sigara veya uzun süreli kortikosteroid ilaç kullanımı, gözlük takmadan güneşte uzun zaman geçirilmesi, oluşan bazı göz yaralanmaları yer almaktadır.

Kataraktın Belirtileri Nelerdir?

Katarakt ilk etapta görüşünüzü bulanıklaştırmakta ve ilerleyen süreçte görmeyi tamamen yok edebilmektedir. Çifte görme hissi de yaratabilen katarakt aynı zamanda sizi ışığa daha duyarlı yapmaktadır. Kataraktı olan insanlar okumakta, geceleri araba kullanmakta ve yüzleri tanımakta zorluk yaşamaktadır.

Katarakt Nasıl Teşhis Edilir?

Yukarıda yer alan belirtilerden bazılarının görülmesi durumunda derhal bir göz doktoruna gidilmelidir. Gözlerde katarakt olup olmaması göz muayenesi ardından anlaşılabilmektedir. Göz muayeneniz sırasında gözün görümüne, retinanın durumuna ve kısa görüş mesafesine bakmakta aynı zamanda katarakt var ise yerini ve şeklini yarık lamba ile incelemektedir.

Katarakt ile ilgili tüm endişeleriniz için aile doktoruna danışabilir, onların yönlendirmeleri ile uzman göz doktoruna gidebilirsiniz. Bu durumlarda yapılan muayeneler sırasında gözün arkasına bakmak için bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılmakta, aynı zamanda manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya ultrason gibi cihazlardan yararlanılmaktadır.

Katarakt tedavisi

Göz doktorunuz sizi muayene ettikten sonra kataraktın alınmasının gerekip gerekmediğini size söyleyecektir. Katarakt sadece ameliyatla alınabilir, genellikle lokal anestezi altında yapılır.

Kataraktın önlenmesi

Güneş ışığına uzun süre doğrudan maruz kalmaktan korunmak için güneş gözlüğü takmak ve sigara içmemek erken dönemde katarakt gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.