Gastrit, normal şartlar altında aside dayanıklı mukoza olarak da bilinen mide iç yüzeyini kaplıyan hücrelerin çeşitli nedenler ile ülserleşmesi veya iltihaplanmasıdır.
Gastrit kişiler de yavaş ve sinsi bir şekilde gelişebileceği gibi, akut aniden gelişebilir ve kısa süreli olabilir. Bazı durumlarda gastrit mide mukozasını tahrip edebilir. Uzun süreli gastrit mide mukozası erozyona uğrayıp, ülser adı verilen kanamaya neden olabilecek mide içerisinde ki yaralara neden olabilir.
Bir çok farklı nedene bağlı gastrit çeşitleri vardır.
Helicobacter pylori (H. pylori) gastriti, en yaygın gastrit türlerinden biridir. H. pylori bakterisinin mide mukozasında yaptığı enfeksiyona bağlı olarak oluşur. Bakteriyel enfeksiyon tedavisi olmazsa, H. pylori gastriti ömür boyu sürebilir. Mide kanserine yakalanma olasılığını artırabilir.
Reaktif gastrit, mide mukozasının uzun süre tahriş edici maddelerle temas etmesi durumunda gelişir. Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAID'ler) , alkol ve bazı ağrı kesici ilaçlar en yaygın tahriş edici maddeler arasındadır. Reaktif gastrit kroniktir ve midede ülserleşmeye neden olabilir. NSAID ilaçlara bağlı peptik ülser en sık enfeksiyöz olmayan nedenlerden biridir. Bu durum yaşamı tehdit eden mide kanamasına, iç organ perforasyonuna veya tıkanmaya neden olabilir.
Otoimmün gastrit, bağışıklık sistemi mide mukozasında ki sağlıklı hücrelere saldırdığında ortaya çıkar . Otoimmün gastrit kronik ve ülserleşme eğiliminde değildir.
Çoğu durumda gastrit hiç bir belirti göstermeyebilir. Yaygın görülen belirtiler:
Gastrit, aşağıdakiler dahil birçok farklı faktörden kaynaklanabilir:
Bu makaleyi yararli buldunuz mu?