Esansiyel Tremor
Esansiyel Tremor veya Titreme Hastalığı nedir ?
Esansiyel tremor (titreme), vücudun belirli kısımlarının, genellikle başın ve ellerin istem dışı titremesine neden olan bir sinir sistemi hastalığıdır.
Vücudun hemen hemen her yerini etkileyebilir ve sıklıkla ellerde kas güçsüzlüğü yaşanabilir. Hastalar genellikle bardaktan su içmek ve ayakkabı bağcıklarını bağlamakta bile zorlanabilirler.
Esansiyel tremor, Parkinson hastalığı ile karıştırılabilir. Ancak her ikisi farklı hastalıklardır. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte Esansiyel tremorun 45 yaşından sonra başlaması spesifiktir.
Parkinson hastalığından temel farkı, esansiyel tremorda genellikle hareket esnasında titreme meydana gelir. Parkinson hastalığında ise sürekli tremor (titreme) yaşanmaktadır.
Belirtileri Nedir ?
Esansiyel tremor belirtileri hastalarda şu şekilde görülebilir :
- Blilinçli olarak hareket ettirebildiğimiz kaslarda özellikle hareket ile istemsiz kasılmalar, titremeler
- İstemsiz kafa hareketleri
- Larinks (sesin oluştuğu bölüm) etkilenirse , titreyen ses
- Fiziksel aktivite veya hareketle şiddetlenen titreme
- Titreyen vücut bölümüm dinlendiğinde hafifleyen titreme
- Kişi uyku halinde duran titreme
- Yaş ile beraber kötüleşen titreme mevcutsa
- Eller, baş ve ses en çok etkilenen bölümdür
- Kollar ve göz kapakları dahil olmak üzere vücudun diğer kısımları zamanla etkilenebilir (bacaklar nadiren etkilenir).
Nedenleri Nedir ?
Esansiyel tremor, en yaygın görülen tremor (titreme) türüdür. Parkinson hastalığından daha fazla insanı etkiler. 65 yaşın üzerindeki her beş kişiden birinin etkilendiği düşünülmektedir.
Hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik bir bağlantı
olabileceği düşünülmektedir. Tremoru (titremesi) olan bir kişinin çocuklarında, hastalık daha sık görüldüğü için genetik faktörlerin etken olduğu düşünülmektedir.
Tremoru (titremeyi) Etkileyen Faktörler ?
- Duygusal stres
- Fiziksel aktivite
- Kafeinli içecekler
- Yorgunluk ve yetersiz uyku
- Alkol tüketimi.
Esansiyel tremor nasıl teşhis edilir?
Esansiyel tremoru teşhis etmek için bir laboratuvar tesi veya MR gibi özel görüntüleme yöntemi yoktur. Genellikle doktorunuz size tıbbi geçmişiniz ve belirtileriniz hakkında sorular sorduktan sonra tanı koyacaktır. Ayrıca aynı belirtileri neden olabilecek diğer hastalıkları dışlamak için çeşitli laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri isteyebilir.
Esansiyel tremor nasıl tedavi edilir?
Esansiyel tremor, stres, kafein, alkol ve kullanılan bazı ilaçlar ile (doktorunuz tarafından gerekli bilgi verilebilir) beraber daha kötü bir hale gelebilir. Bu tetikleyicileri fark etmek ve bu etkilerden korunmak faydalı olabilir.
Doktorunuz tarafından ihtiyaç olduğu düşünülürse titremeyi azaltmak için ilaçlar reçete edebilir. Kullanılabilecek ilaçlar:
- Kan basıncını ve kalp ritmini düzenleyen ilaçlar tedaviye eklenebilir
- Antiepileptik ilaçlar
- Kaygı ve panik bozukluğunda kullanılan ancak aynı zamanda kas gevşemesine neden olabilen çeşitli psikiyatrik ilaçlar.
Kullanılan ilaçlar ve tetikleyen nedenlerden uzak durmanıza rağmen şiddetli titremesi olan kişilere doktor tarafından ameliyat önerilebilir.
Esansiyel tremoru tedavi etmek için yapılan ameliyat, beyinde talamus adı verilen bir bölgenin uyarılmasını sağlamak için takılan implant işlemidir. Bu yöntem derin beyin stimülasyon olarak adlandırılır.