Enfeksiyöz Gastroenterit
Enfeksiyöz Gastroenterit (İshal) Nedir ?
Gastroenterit
mide ve bağırsak iltihabıdır. Bu, hafif ile şiddetli hastalık
belirtilerine neden olabilir. Bir virüs, bakteri veya parazit
gastroenterite neden olabilir. Bir tür bakteri neden olduğu zaman buna
bakteriyel gastroenterit denir.
Gastroenterit çok yaygındır. Bakteriyel gastroenterit, viral gastroenteritten daha az yaygındır. Çocuklar veya yaşlı kişilerde çok fazla sıvı kaybı hayatı tehlike altına sokabilir.
Bakteriyel nedenlere bağlı olan ishalin en sık nedenleri arasında, E. coli bakterisi yer alır.
Gastroenterit belirtileri
Gastroenterit belirtileri şunları içerebilir:
- İştah kaybı.
- Mide Şişkinliği.
- Mide bulantısı.
- Kusma.
- Karın krampları.
- Karın ağrısı .
- İshal .
- Kanlı dışkı
- Dışkıda mukuslu olması.
- Kas eklem ağrıları.
Gastroenterit nedenleri
Aşağıdakiler dahil gastroenterite neden olabilecek birçok şey vardır:
- Virüsler : Norovirüs, kalisivirüs, rotavirüs , astrovirüs ve adenovirüs gibi.
- Bakteriler : Campylobacter bakterisi gibi.
- Parazitler : Entamoeba histolytica, Giardia lamblia ve Cryptosporidium gibi.
- Bakteriyel toksinler : Bakterilerin kendileri hastalığa neden olmaz, ancak zehirli yan ürünleri yiyecekleri kirletebilir. Bazı stafilokokal bakteri türleri, gastroenterite neden olabilen toksinler üretir.
- Kimyasallar : Örneğin kurşun zehirlenmesi gastroenteriti tetikleyebilir.
- İlaç tedavisi : Bazı ilaçlar (antibiyotikler gibi) duyarlı kişilerde gastroenterite neden olabilir.
Gastroenterit bulaşma yolları
Bulaşıcı gastroenterite virüsler, bakteriler veya parazitler neden olur. Her durumda, enfeksiyon, genellikle yiyerek veya içerek yutulduğunda meydana gelir. Yaygın bulaşıcı gastroenterit türlerinden bazıları şunlardır:
- Escherichia coli enfeksiyonu : Sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu ülkelere giden gezginler için yaygın bir sorundur. Enfeksiyon, kirli su içmek veya kirli çiğ meyve ve sebzeleri yemekten kaynaklanır.
- Campylobacter enfeksiyonu : Bakteriler hayvan dışkısında (dışkı) ve pişmemiş etlerde, özellikle de kümes hayvanlarında bulunur. Enfeksiyon, örneğin, kontamine yiyecek veya su tüketmek, az pişmiş et (özellikle tavuk) yemek ve enfekte hayvanları elledikten sonra ellerinizi yıkamamaktan kaynaklanır.
- Cryptosporidium enfeksiyonu : İnsanların ve hayvanların bağırsaklarında parazitler bulunur. Enfeksiyon, örneğin kirli bir havuzda yüzmek ve yanlışlıkla su yutmaktan veya enfekte hayvanlarla temastan kaynaklanır. Enfekte bir kişi, tuvalete gittikten sonra ellerini yıkamazsa parazitleri yiyeceklere veya yüzeylere yayabilir.
- Giardiasis : Bağırsakta parazit enfeksiyonu. Enfeksiyon, örneğin kirli su içmek, enfekte hayvanlara dokunmak ellerinizi yıkamamaktan kaynaklanır.
- Salmonelloz : Bakteriler hayvan dışkısında bulunur. Enfeksiyon, kontamine yiyecekleri yemekten veya enfekte hayvanlarla uğraşmaktan kaynaklanır. Enfekte bir kişi de ellerini düzgün yıkamayarak bakterileri diğer insanlara veya yüzeylere yayabilir.
- Shigellosis : Bakteri insan dışkısında bulunur. Enfekte bir kişi, tuvalete gittikten sonra ellerini yıkamazsa, bakterileri yiyeceklere veya yüzeylere yayabilir.
- Viral gastroenterit : Enfeksiyon, kontamine ellere, dışkıya veya kusmuğa dokunmak gibi kişiden kişiye temastan veya kontamine su veya yiyecek içmekten kaynaklanır.
Gastroenterit tedavisi
Gastroenterit tedavisi nedene bağlıdır. Ancak genel olarak:
- Bol sıvı tüketimi.
- Ağır vakalarda özellikle çocuk ve yaşlılarda ağızdan beslenme hiç sağlanamıyor veya büyük oranda sıvı kaybı mevcut ise hastaneye yatış ve intravenöz sıvı verilmesi.
- Antibiyotik kullanımı, bakteriyel nedenlerde.