Arpacık

Ağrılı ve kırmızı renkli olan arpacıklar, göz kapaklarına ve göze zarar vermemektedir. Arpacık tedavi edilmediği takdirde bile kısa bir süre içinde iyileşme göstermektedir.
Göz Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-10 23:25:22
Güncellenme Tarihi

Arpacık nedir ?

Arpacık, göz kapağı kenarında gelişen ağrılı ve kırmızı yumrulara verilen isimdir. Kirpik dibinde gelişen enfeksiyon nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Stafilokok bakterileri cilt üzerinde zararsız bir şekilde yaşamaktadır.

Bununla beraber, cilt hasar gördüğünde bu bakteriler enfeksiyon oluşumuna neden olurlar. Arpacığın en temel nedeni olan bu bakteriler el yolu ile cilt üzerinden göz kapaklarına taşınmaktadır.

Ağrılı ve kırmızı renkli olan arpacıklar, göz kapaklarına ve göze zarar vermemektedir. Arpacık tedavi edilmediği takdirde bile kısa bir süre içinde iyileşme göstermektedir.

Ancak bazı durumlarda arpacık kaynaklı enfeksiyonlar yayılabilmekte ve çoğalma gösterebilmektedir. Nadir durumlara ise arpacık tüm göz kapağını enfekte ederse, tıbbi tedavi yoluna gidilmektedir.

Arpacık Belirtileri Nelerdir?

  • Göz kapağında kırmızı, ağrılı ve hassas bir yumru oluşur.
  • Göz kapağındaki topak büyüme gösterebilmekte ve bazen sarı ya da beyaz bir renk alabilmektedir. Bu durum arpacığın irinli olduğunu göstermektedir. Arpacık göz kapağının kenarı boyunca ya da kirpik dibinde görülmektedir. Göz kapağı dışında görülmesi normal karşılanmamaktadır.
  • Arpacıklar gözün tahriş olmasına ya da sulanmasına neden olabilmektedir.
  • Vücut bağışıklık sistemini düzene soktuğunda arpacık üzerindeki yüzey kırılabilmekte, irin patlayabilmekte ve şişlik patlamadan kaybolabilmektedir.
  • Arpacık içinde bulunan iltihabın akması, yumrunun daha hızlı bir şekilde kaybolmasını sağlamaktadır.

Arpacık Tedavi

Göz kapaklarında çıkan arpacıklar ağrılı ve  rahatsız edici olabilir. Sıcak kompresler ( sıcak yumuşak bir bez ile ) ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca enfeksiyonun geçmesine neden olabilir. 

Sıcak kompres, sıcak suda ısıtılan yumuşak bir bez parçasıdır. Cildi yakacak kadar sıcak olmayan, kişinin cildini yakmayacak kadar sıcak olması gereklidir. Bu işlem kompres soğuyuncaya kadar devam edilir. Gün içerisinde 2-3 kez yapılabilir.

Eğer şikayetler geçmezse, doktor tarafından antibiyotikli merhemler veya ağızdan alınan antibiyotikler verilebilir.

Uyarı - Arpacıkları Sıkmayın

Arpacık içinde bulunan irin kesinlikle sıkılmamalıdır. Çünkü arpacık patlamaya hazır değilse, enfekte haldeki irin arpacığın yanındaki dokuya sıçrayarak, enfeksiyonun daha hızlı bir şekilde yayılmasına neden olabilmektedir.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için:

  • Arpacık ile oynanmamalı, sıkılmamalı ve ovuşturulmamalıdır.
  • Bu dönemde eller sık sık yıkanmalıdır.