Alt Ekstremite Kırıkları

Kalça kırıkları, femur kemiğinin kalça eklemine birleştiği noktanın üst kısmında ki kırıklardır. 70 yaşının altında ki kişilerde ek bir hastalık (osteoporoz ve kanser metastazı) olmadan bu kemiğin kırılması için yüksek enerjili bir travma olması gerekir.
Ortopedi
Hangi Bölüm
2022-12-09 23:16:15
Güncellenme Tarihi

Alt Ekstremite kırıkları nedir?

Alt ekstremite krıkları, kalça kemikleri, femur, patella, tibia, fibula ve ayak kemiklerinin kırılmasını içerir. Genellikle bu kırıklar travmaya bağlı olarak gelişir. Ancak osteoporoz veya kanser metastazlarına bağlı kırıklarda görülebilir.

Kalça Kırıkları

Kalça kırıkları, femur kemiğinin kalça eklemine birleştiği noktanın üst kısmında ki kırıklardır. 70 yaşının altında ki kişilerde ek bir hastalık (osteoporoz ve kanser metastazı) olmadan bu kemiğin kırılması için yüksek enerjili bir travma ( araba veya motor kazası gibi ) olması gerekir. Kalça kırıklarının en sık görüldüğü yaş grubu 80 yaş ve üzerinde ki kişilerdir.

Kalça kırıklarında hastaneye yatış sonrasında genellikle 48 saat içerisinde ameliyat planlanır. Hastanın ek hastalıklarının tedavisi veya ek koşullar bu süreyi uzatabilir.

Femur Kırıkları

Femur kalça kemiklerinde sonra gelen ve bacak kemikleri içerisinde ki en büyük kemiktir. Femur kemiği kalça eklemine bağlandığı noktadan, kemik orta hattından veya diz eklemine bağlantı yaptığı noktadan kırılabilir.

Patella Kırıkları

Patella kırığı, diz kapağınızın kırılmasıdır.

Tibia Kırıkları

Femur kemiğinden sonra diz alt kısmı iki kemikten oluşur: Tibia ve fibula. Tibia kemiği fibula kemiğinden daha büyüktür. Kilonuzun çoğunu tibia destekler ayrıca diz ekleminin ve ayak bileği ekleminin önemli bir parçasıdır. Alt ekstremite kırıkları içerisinde en fazla tibia kırıkları görülür.

Fibula Kırıkları

Fibula kemiği tibiadan sonra gelen ikinci kemiktir. Travmaya bağlı olarak fibula kırıkları görülebilir.

Ayak Kemiği Kırıkları

Ayak kemikleri talus, calcaneus ( topuk kemiği ), metatars ve falanks gibi 26 kemik parçasından oluşmaktadır. Genellikle travmaya bağlı olarak bu kemiklerde kırıklar görülebilir. Bu kemiklerdeki kırıklar bazen çok küçük boyutlu olup atlanabilir. Bu nedenle ilk doktor muayenesinden sonra 5 gün içerisinde geçmeyen ağrılarda tekrar doktora başvurmak önemlidir.