Yanık

Üç derece yanık vardır; birinci derece yanıklar, ikinci derece yanıklar ve üçüncü derece yanıkların. Yanıkların boyutu ve hangi bölgeyi etkilediği tedavi açısından önemlidir. Geniş yüzeyli yanıklar mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Plastik Cerrahi
Hangi Bölüm
2022-12-10 22:43:33
Güncellenme Tarihi

YANIKLAR Önemli Bilgiler

Yanıklara, alevler, ultraviyole (UV) radyasyon, sıcak sıvılar, elektrik, yıldırım ve bazı kimyasallar neden olabilir. Tüm yanıklar acil ilk yardım tedavisi gerektirir. İkinci ve üçüncü derece yanıklar acil tıbbi müdahale gerektirir. Üçüncü derece yanıklar genellikle deri grefti ameliyatı gerektirir.

Belirtileri Nedir ?

  • Yanık Yüzeyinde Kabarcıklar (derecesine bağlıdır)
  • Yanık Bölgesinde Ağrı ( Ağrı yanığın derecesine bağlı değildir )
  • Yanık bölgesinde kızarıklık

Yanık türleri

Üç derece yanık vardır:

  • Birinci derece yanıklar: Bu yanıklar yalnızca cildin ilk veya üst tabakasına zarar verir. Yanık bölgesi kırmızı ve ağrılı olacaktır.
  • İkinci derece yanıklar: Bu yanıklar birinci ve ikinci cilt katmanlarına zarar verir. Yanık bölgesi kırmızı, soyulma, kabarma ve ciltte bül oluşumu ile şişme görülebilir. Yanık yeri çok ağrılıdır.
  • Üçüncü derece yanıklar: Hem birinci hem de ikinci cilt katmanlarına ve ayrıca alttaki dokuya zarar verir. Yanık bölgesi genellikle siyah görünür. Çok derin yanıklar alttaki kas veya kemiğe zarar verebilir. Sinir uçları genellikle tahrip olur ve bu nedenle tam kat yanık bölgesinde çok az ağrı olur veya hiç ağrı olmaz. Ancak çevredeki kısmi kalınlıktaki yanıklar çok acı verici olacaktır.

İkinci veya üçüncü derece yanık arasındaki farkı anlamak zor olabilir. Yanıkların ilk tedavisinde yanık derinliği kritik öneme sahip değildir. Yanığın boyutunun değerlendirilmesi başlangıçta daha önemlidir.

Yanıklar için ilk yardım

Kişiyi tehlikeden ve daha fazla yaralanmadan uzaklaştırın. Yanığı 20 dakika su altında tutun. Gerekirse yanmamış alanları kapatarak ısı kaybını önleyin. Yanmış giysiler ancak yanığa yapışık değilse çıkarılmalıdır. Yanığa yapışan giysileri çıkarmayın.

Asitler ve alkaliler gibi kimyasallar ile oluşan yanıklar en az 20 dakika boyunca akan su ile yıkanmalıdır, ancak kimyasalların etkilenmemiş cilde veya diğer kişilere sıçramamasına dikkat edilmelidir

Yüzeysel yanıklar, enfeksiyon kapmadıklarından emin olmak için ağrı kesici, pansuman ve doktor tarafından düzenli kontrol edilmelidir. İkinci veya üçüncü derece yanıklara doktor tarafından tıbbi olarak değerlendirilme yapılmadan su dışında herhangi bir şey uygulamayın.

Büyük bir yanık, bir yetişkin için toplam vücut yüzey alanının yüzde 20'sinden fazlasını ve bir çocuk için toplam vücut yüzey alanının yüzde 10'undan fazlasını içeren herhangi bir derinlikteki yanık olarak tanımlanır.

Büyük yanıklar tıbbi bir acil durumdur ve acil tedavi gerektirir. Etkilenen tüm bölgelere hemen soğuk su uygulayın ve hemen acil hizmetlere ulaşmak için 112’yi arayın.

Büyük yanıkların komplikasyonları

Büyük yanıkların potansiyel komplikasyonlarından bazıları şunlardır:

  • Duman solunması nedeniyle akciğerlerde yaralanma
  • Hipovolemi nedeni ile yanmış deriden sıvı kaybı. Bu kişiyi şoka sokabilirIsı kaybı (hipotermi), yanmış cilt vücut ısısını düzgün bir şekilde düzenleyemediği için ısı kaybı görülebilir
  • Yanmış cilt bölgesinde enfeksiyon .

Yanık tedavisi

Hastanenin acil servisine başvurduğunuzda alacağınız tıbbi tedaviler şu şekilde olabilir:

  • Ağrı kesiciler
  • Su ile yanan bölgenin yıkanması
  • Yanık alanı çok büyükse sıvı takılması.

Yanık ünitesine kabul

Özel bir yanık ünitesinde bakıma ihtiyacınız olup olmadığına hastane acil servis doktoru belirli kriterlere göre karar verecektir. Bu kriterlere bu siteden ulaşabilirsiniz.

Deri grefti ameliyatı

Vücut yarayı kendi kendine iyileştiremezse, deri greftlerine ihtiyaç duyulacaktır. Deri grefti ameliyatının özellikleri yanıklarınızın yeri ve ciddiyetine bağlıdır. Deri greftleri genellikle ameliyathanede anestezi altında yapılır.