Wilson Hastalığı

Çoğunlukla 5 ile 35 yaşları arasında tanı alır ve yaşlı insanları da etkileyebilir. Bakır elementi sağlıklı sinir hücrelerinde, kemiklerde, kolajen ve cilt pigmentinde önemli rol oynar. Wilson hastalığında ise normalden fazla bakır vücutta birikir.
Tıbbi Genetik Bölümü
Hangi Bölüm
2022-12-15 12:22:00
Güncellenme Tarihi

Wilson Hastalığı nedir ?

Wilson hastalığı, karaciğerde, beyinde ve diğer hayati organlarda bakır birikmesi ile görülen prevalansı düşük kalıtsal bir hastalıktır.

Çoğunlukla 5 ile 35 yaşları arasında tanı alır ve yaşlı insanları da etkileyebilir. Bakır elementi sağlıklı sinir hücrelerinde, kemiklerde, kolajen ve cilt pigmentinde önemli rol oynar.

Günlük hayatta yiyeceklerimizle aldığımız bakır karaciğerde metabolize edilir ve safra yolu ile atılır. Ancak Wilson hastalığında bakır düzenli olarak elimine edilmez ve hayatı tehdit edecek seviyeye kadar birikir.

Erken teşhis edildiğinde kür sağlama şansı yüksektir. Wilson hastalığında vücutta bakır birikimi belli bir orana gelene kadar belirgin belirti vermez.

Sıklıkla yorgunluk, iştahsızlık, karın ağrısı, ciltte ve deride sararma, gözde kayser fleischer halkaları, bacaklarda ve karında ödem, kontrolsüz hareketler ve kas sertliği görülebilir.