Varis Hastalığı

Varisli damarlar, cilt altında görünür mavi veya mor damarlar veya bacaklarda ağ gibi bükülmüş, şişmiş damarlar olarak görünen birçok insan için kozmetik bir sorundur.
Kalp Damar Cerrahisi
Hangi Bölüm
2022-11-28 21:11:41
Güncellenme Tarihi

Varis hastalığı nedir ?

Varisli hastalığı, genelikle venöz damarların genişlemesidir. Herhangi bir yüzeysel damar varisli hale gelebilir. Ancak en çok etkilenen damarlar bacakda bulunan damarlardır. Öğretmen gibi çalıştığı iş yerinde ayakta kalan meslek guruplarında çok daha sık rastlanır.

Varisli damarların belirtileri nelerdir?

Varisli damarlar, cilt altında görünür mavi veya mor damarlar veya bacaklarda ağ gibi bükülmüş, şişmiş damarlar olarak görünen birçok insan için kozmetik bir sorundur.

Başlangıçta varisli damarlar genellikle ağrısızdır, ancak zamanla aşağıdaki gibi belirtilere neden olabilirler:

  • Özellikle ayakta dururken ve yürürken bacaklarda ağrı veya ağırlık hissi;
  • En sık geceleri bacaklarda kramplar;
  • Yürüyüş sonrasında bacaklarda ağrı;
  • Bacakların, ayak bileklerinin hafif şişmesi;.

Varisli damarlar nasıl gelişir?

Damarların kanı kalbe geri götürme görevi vardır. Kan yüzeysel damarlardan (derinin hemen altında bulunur) bacak kaslarındaki derin damarlara doğru hareket eder.

Bacak damarları yer çekimine karşı çalıştığı için, kanın geri akışını önlemek için içlerinde tek yönlü valfler (kapaklar) bulunur. Bacak kaslarınız aynı zamanda kanın doğru şekilde kalbe doğru akmasına yardımcı olur. Özellikle yürürken kasların kasılması, bir pompa görevi görür ve damarlardaki kanı kalbe gönderimesine yardımcı olurlar.

Bacak damarlarının duvarları elastikiyetini kaybedip zayıflarsa, valfler düzgün çalışmayı durdurabilir. Bu, kanın damarlarda geriye doğru akabileceği ve toplanarak şişmesine ve varis haline gelmesine neden olabileceği anlamına gelir. Varisli damarlar genellikle yüzeysel bacak damarlarını (derinin hemen altındaki damarlar) etkiler.

Tedavi

Varis hastalığında tedavi; kişisel yaşam önerileri, varis çorapları ve cerrahi işleme kadar ilerleyebilir. Tedavi basamakları şu şekilde oluşur.

  • Egzersiz ile varislerin sıklığını ve çapını küçültmek
  • Varis çorapları giymek.

Genelde varis çorapları giymek ve egzersiz ağrıların azaltılmasına ve kozmetik görüntünün düzelmesine neden olur. Varis çorapları ve egzersiz fayda göstermediğinde diğer tedavi seçenekleri düşünülür.

  • Skleroterapi: Varisli damaraın içerisine ilaç enjekte ederek bu damarın işlevsiz hale gelmesini ve ortadan kalkmasını sağlar
  • Lazer tedavisi: Bu işlem içersinde herhangi bir cerrahi işlem uygulanmaz. Dışarıdan lazer uygulaması ile damarın işlevsiz hale gelmesi sağlanır
  • Radyofrekansla varis tedavisi: Ses dalgaları ile damar yapısının ısınmasını ve işlevsiz hale getirilmesini sağlar
  • Ligasyon ile cerrahi olarak damarın çıkarılması genelde büyük varisli damarlarda tercih edilir
  • Flebektomi yöntemi ile mini kesikler ile küçük varisli damarların çıkarılmasını içerir.