Subkonjonktival Hemoraji

Subkonjonktival kanama genellikle gözünüze belirgin bir zarar vermeden ortaya çıkar. Güçlü bir hapşırma veya öksürük bile kan damarının gözde çatlamasına neden olabilir. Tedavi genellikle gerekmez.
Göz Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-23 22:45:51
Güncellenme Tarihi

Subkonjonktival Hemoraji nedir ?

Subkonjonktival Hemoraji, gözünüzün konjonktiva ( Gözün beyaz kısmı ) dokusunun altında küçük bir kan damarı çatladığında subkonjonktival kanama oluşur. 

Konjonktiva dokusu ( Gözün beyaz kısmını örten saran hücresel zar ) kanı çok hızlı ememez, bu nedenle kan toplanır. Aynaya bakıp gözünüzün beyaz kısmının parlak kırmızı olduğunu fark edene kadar subkonjonktival kanamanız olduğunu bile fark etmeyebilirsiniz.

Subkonjonktival kanama genellikle gözünüze belirgin bir zarar vermeden ortaya çıkar. Güçlü bir hapşırma veya öksürük bile kan damarının gözde çatlamasına neden olabilir. Tedaviye genellikle ihtiyaç duyulmaz. Subkonjonktival kanama genellikle bir veya iki hafta içinde kaybolan zararsız bir hastalıktır.

Subkonjonktival Kanama Neden Olur?

Bu tarz kanamalarda genellikle gözle görülür bir neden bulunamamaktadır. Ancak yapılan araştırmalara göre yaşlı insanların bu tarz kanamalara daha eğilimli olduğu saptanmıştır.

Subkonjonktival Kanama Belirtileri Nelerdir?

Subkonjonktival kanamalarda belirti ortaya çıkana kadar genellikle bir şey fark edilmemektedir. Bu tarz kanamalarda genel olarak göz beyazının büyük bir kısmının kırmızı olduğu ve kan çanağı görünümüne kavuştuğu bilinmektedir.

Subkonjoktival kanama görünüm olarak endişe verici olabilmektedir. Endişenin nedeni kanın konjonktiva ve sklera arasında sıkışmış olmasıdır. Ancak gözün orta kısmı kanlanmadan etkilenmemektedir.

Subkonjonktival Kanama Tedavisi Nedir?

Subkonjonktival kanamalar tedavi gerekmeden genellikle iki hafta içinde ortadan kaybolmaktadır. Önce sarı ve kahverengi renge dönüşen kanama zaman içinde tamamen yok olmaktadır.

Bu süreçte doktor veya hemşire tarafından kan basıncınızı kontrol edebilmektedir. Kullanılan aspirin ya da buna benzer ağrı kesicilerin mutlaka doktora söylenmesi gerekmektedir. Tekrarlayan subkonjonktival kanamalar ertelemeden göz hastalıkları uzmanına göstermeniz gerekmektedir.