Spinoserebellar Ataksi

Hastalığın oluşmasında genetik faktörler suçlandığı gibi teşhisinde de yine genetik testler yardımcı olur. Kişi koordinesiz yürüyüş, düzensiz el kol hareketleri gibi bazı belirtiler gösterdiğinde hastalıktan şüphelenilir.
Nöroloji
Hangi Bölüm
2022-12-09 00:59:36
Güncellenme Tarihi

Spinoserebellar Ataksi nedir ?

Spinoserebellar Ataksi, beynin vücudun denge ile ilgili bölümü serebellum ve omurilikte yaşanan dejeneratif (hasarlanma) değişiklikler sonucu meydana gelen kalıtsal hastalık grubudur.

Birçok çeşidi vardır ve belirtiler da hastalığın tipine göre belirlenir. Belirtiler arasında sıklıkla koordinasyon ve denge bozuklukları, dengesiz yürüyüş, el göz koordinasyonu zayıflığı, konuşma bozukluğu, istemsiz göz hareketi, görme problemleri, bilgiyi işleme öğrenme ve hatırlamada zorluk görülmektedir.

Spinoserebellar Ataksi hastalığının oluşumunda genetik faktörler suçlandığı gibi teşhisinde de yine genetik testler yardımcı olur. Kişi koordinesiz yürüyüş, düzensiz el kol hareketleri gibi bazı belirtiler yaşadığında hekim şüphelenir ve sıklıkla aile üyeleri hakkında çeşitli araştırmalar yapar. Genetik testler sonucunda hastalığın tanısı net bir şekilde konabilir

Nedenleri Nedir ?

Spinoserebellar Ataksi Bozukluğuna, anormal proteinlerin oluşumuyla sonuçlanan kalıtsal genetik mutasyon neden olur. Bu proteinler omurilik ve beyindeki sinir hücresi işlevini bozar. Spinoserebellar ataksiye neden olan 20'den fazla genetik mutasyon tanımlanmıştır. Hastalığın belirtileri, mutasyon tipine bağlı olarak değişebilir.

Belirtileri Nedir ?

Spinoserebellar ataksi belirtileri:

  • Denge bozukluğu
  • Yürüyüş bozuklukğu
  • Gömleğinizi iliklemek, yemek yemek ve yazmak gibi ince motor becerilerinde zorluk
  • Konuşma problemleri
  • İstemsiz göz hareketleri
  • Yutma güçlüğü.