Rektit

Rektit bakteri ve virüslerin neden olduğu iltihabi bir hastalıktır. Bu nedenle bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle cinsel yol, kan ve sıvı değişimleri ile hızlı bir şekilde yayılabilmektedir.
Genel Cerrahi
Hangi Bölüm
2022-11-08 22:12:13
Güncellenme Tarihi

Rektit veya Proktit nedir ?

Makat ve kalın bağırsağın vücut dışına çıkan bölümün, iltihaplanması ve inflamasyonu sonucunda ortaya çıkan hastalığa rektit veya proktit adı verilmektedir. Dışkılarken sürekli olarak ağrılı dışkılama ve sürekli olarak dışkılama ihtiyacı varmış hissinin oluşması rektitin en önemli belirtisi olarak gösterilmektedir. Kısa süre içerisinde kendiliğinden geçebileceği gibi uzun süre boyunca yerleşme ihtimali de bulunmaktadır.

Ters cinsel ilişki sonrasında veya bağırsak enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkma ihtimali fazladır. Dışkıda kan görme, ağır kabızlık, yüksek ateş gibi durumlar yaşayan kişiler rektit hastalığı açısından tetkik edilmesi gereken bir hastalıktır. 

Rektit önemli nedenlerinden biri bakteri ve virüslerin neden olduğu iltihaplanmadır. Bu nedenle bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle cinsel yol, kan ve sıvı değişimleri ile hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Anüs çevresinde deri kabarcıkları ve su toplamaları görülmesi hastalığın bulaştığını gösteren en önemli belirtidir.

Rektit ayrıca inflamasyona bağlı olarak inflamatuvar barsak hastalığı ( Crohn hastalığı veya ülseratif kolit ) olan kişilerde yaygındır.

Belirtiler

Rektit veya diğer adı ile proktit belirtileri :

  • Sürekli olarak dışkılama hissi
  • Anüste kanama görülmesi
  • İshal
  • Alt karın ağrısı
  • Anüs bölgesinde ağrı

Nedenleri

  • İnflamatuvar barsak hastalığı olan kişilerde ülseratif kolit veya chron hastalarının yaklaşık olarak %25'inde rektum iltihabı görülür.
  • Enfeksiyonlar, özellikle anal ilişkiye giren kişilerde hastalığa sık rastlanmaktadır. Gonore, genital herpes ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşarak rektit enfeksiyonlarına neden olabilir.
  • Kanser nedeni ile radyasyon tedavisirektum enfeksiyonuna neden olabilir.
  • Enfeksiyon tedavisi için kullanılan antibiyotikler nadirde olsa bağırsak florasını bozarak rektum enfeksiyonuna neden olabilir.

Tedavi

Rektit veya Proktit  tedavisinde etkene yönelik tedavi uygulanır. Bakteriyel veya viral nedenlere bağlı enfeksiyonun tedavisinde antibiyotik veya antiviral ilaçlar tercih edilir. Ülseratif kolit veya chron hastalarında inflamatuvar barsak hastalığına yönelik tedavi gastroenteroloji uzmanı tarafında verilir.

Bunun dışında kabızlık, ishal veya ağrı için belirli ilaçlar verilebilir. Özellikle inflamatuvar barsak hastalarında ilaç ile tedavi gerekli etkinliği göstermediğinde ameliyat ile hasarlı kısmın çıkarılması önerilebilir.