Özofajit, yemek borusu olarak da adlandırılan özafagusun iltihabi durumlarına verilen genel addır.
Özafagus üst ⅓ çizgili, alt ⅔ düz kastan oluşur. Lamina propia yerine adventisya bulunur ve bu tabaka gastrointestinal sistemde özefagus için mukozal bir bariyer görevi görür. Yemekler ağza alındıktan sonra yutma fazını geçmiş olur ve laringo-özofagial bileşkeye kadar ilerler.
Özofajit vakalarında yemek yerken lokmanın yutulması esnasında genellikle göğüsde yanma hissi yaşanır.
Özafagusun iltihabına en sık bakteriyel, viral ya da mantar enfeksiyonları yol açar. Mukozal bariyer bütünlüğü bozulunca hastalık semptomları görülür. Gastroözefageal reflü hastalığında da mide içeriği geriye kaçtığı için özafagus mukozasında hasar oluşturacaktır. Özofajit tablosuna mide asiditesinin artmasına neden olabilmektedir.
Özofajitin çok farklı nedeni olsa da, hastalığın belirtileri büyük ölçüde aynıdır:
Çocuklarda belirtiler farklı şekilde ortaya çıkabilir örneğin :
Tedavi edilmezse özofajit, aşağıdakiler dahil bir dizi komplikasyona yol açabilir:
Özofajit tipik olarak durumun altında yatan nedene göre kategorize edilir. Yemek borusunun tahriş olmasına veya iltihaplanmasına neden olan herhangi bir durum özofajit olarak sınıflandırılsa da, aşağıdaki nedenler en yaygın olanlardır.
Bir dizi farklı oral ilaçlar, çok uzun süre temas halinde kalırlarsa yemek borusu dokusunda tahrişe veya hasara neden olabilir. Hapları çok az veya hiç su olmadan yutmak veya belirli ilaçları kullandıktan sonra su içmemek, hap veya ilacın kalıntısını uzun süre yemek borusunda bırakabilir.
İlaca bağlı özofajit için diğer potansiyel risk faktörleri arasında, yatarken ilaç almak, uykudan hemen önce ilaç almak gibi nedenler sayılabilir.
İlaca bağlı özofajit ile bağlantılı ilaçlar şunları içerir:
Eozinofiller, alerjik reaksiyonlarda rol oynayan özel beyaz kan hücreleridir. Eozinofilik özofajitli bir kişi bir gıda veya başka bir alerjenle karşılaştığında, vücut bu alerjene aşırı tepki verir ve onunla savaşmaya çalışır. Sonuç olarak eozinofiller yemek borusunun iç yüzeyinde birikir.
Eozinofilik özofajitin 1000 kişide yaklaşık birini etkilediğine inanılıyor, ancak alerjisi olan kişilerde olduğu gibi örnekler artıyor gibi görünüyor.
Eozinofilik özofajitli kişilerin yaklaşık% 75'inde astım veya saman nezlesi (alerjik rinit) gibi başka alerjik durumlar vardır. Yaygın Eozinofilik özofajitli tetikleyicileri şunları içerir:
Enfeksiyöz özofajit genellikle HIV / AIDS ile yaşayanlar veya kanser için kemoterapi veya radyasyon tedavisi gören kişiler gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ortaya çıkar. Herhangi bir viral, bakteriyel veya fungal enfeksiyon, potansiyel olarak enfeksiyöz özofajite neden olabilir.
Enfeksiyöz özofajitin en yaygın nedenlerinden biri, ağızda yaşayan bir mantar olan Candida albicans'tır. Bu tür enfeksiyonlar en yaygın olarak düşük bağışıklık sistemi, diyabet, kanser veya antibiyotik veya steroid ilaç kullanan kişilerle ortaya çıkma eğilimindedir.
HIV / AIDS ve kanser tedavilerine ek olarak, nakil alıcıları için veya lupus gibi otoimmün hastalıkları olan kişilere yardımcı olmak için kullanılan immünsüpresif ilaçlar da enfeksiyöz özofajit riskini artırabilir.
Lenfositik özofajit, yeni keşfedilen ve tam olarak anlaşılamamış bir kronik özofajit formudur ve birçok yönden hastalığın gelişime ve belirtileri Eozinofilik özofajiti taklit eder, ancak gerçek enflamatuar süreç açısından farklılık gösterir.
Eozinofilik özofajit, eozinofillerin birikmesinden kaynaklanırken, lenfositik özofajit, yemek borusunun iç yüzeyinde lenfositlerin (lenfatik sistemle ilgili özel beyaz kan hücreleri) birikmesi ve varlığından kaynaklanır.
Lenfositik özofajitin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bazı çalışmalar, Gastro-özofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) ve Crohn hastalığı da dahil olmak üzere diğer enflamatuar veya özofageal durumlarla bir miktar ilişki olduğunu göstermiştir .
Yemek borusunun alt kısmı, özofagus sfinkteri olarak bilinen kapak benzeri bir yapı içerir, mideyi kapatmak, içerdiği asitlerin boğaza girmesini önlemek için tasarlanmıştır.
Bu sfinkter, kapanmaması gerektiğinde veya düzgün kapanmayıp açıldığında, kısmen sindirilmiş yiyecekler ve mide asidi de dahil olmak üzere mide içeriği yemek borusuna geçebilir. Bu durum Gastroözofageal reflü olarak bilinir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), gastroözofageal reflünün sık ve devam ettiği bir durumdur. Uzun süreli reflü, yemek borusu dokusunun iltihaplanmasına yol açabilir ve kalıcı hasar yemek borusunun hasarlanması ile sonuçlanabilir.
GÖRH veya gastroözofageal reflü riskini artırabilecek risk faktörleri şunları içerir:
Aşağıdakiler dahil olmak üzere bazı yiyecekler GÖRH veya reflü özofajit belirtilerini şiddetlendirebilir:
Bu makaleyi yararli buldunuz mu?