Molluscum Contagiosum

Molluscum contagiosum, uyluk, cinsel organ ve karın bölgesindeki deride küçük kitleler veya lezyonların (yaklaşık 1-5 mm çapında) görünmesine neden olabilir. Genellikle vücudunuzun diğer kısımlarını etkilemez.
Deri Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-10-16 21:21:09
Güncellenme Tarihi

Molluscum Contagiosum nedir ?

Molluscum contagiosum, molluscum contagiosum virüsünün neden olduğu ciltte inci görünümlü papüllere veya nodüllere neden olan viral bir deri enfeksiyonudur. 

Hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilir ve bulaşıcıdır, çeşitli şekillerde yayılır. Erişkinlerde cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE), cinsel ilişki sırasında cilt temasıyla yayılabilir.

Ayrıca özellikle derinin kıvrım yaptığı bölgeleri kaşıyarak da enfeksiyonu tüm vücudunuza yayabilirsiniz. Nadiren, molluscum contagiosum banyo yaparak (banyo veya havuz suyu) veya banyo oyuncakları, havlular, giysiler veya yatak takımları gibi üzerlerinde virüs bulunan nesnelere dokunarak yayılabilir. 

Molluscum contagiosum çocuklarda yaygındır ve enfeksiyonu olan diğer çocuklarla yakın temastan kaynaklanır.

Molluscum contagiosum'un belirtileri

Molluscum contagiosum, uyluk, cinsel organ ve karın bölgesindeki deride küçük kitleler veya lezyonların (yaklaşık 1-5 mm çapında) görünmesine neden olabilir. Genellikle vücudunuzun diğer kısımlarını etkilemez.

Deri üzerinde ki lezyonlar: 

  • Ağrısızdır, ancak hafif kaşıntılı olabilir
  • Genellikle küçük bir merkezi girintiye sahiptir
  • Uyluk, genital ve karın bölgelerini kaplayabilir
  • Genellikle birkaç ay içinde tedavi olmaksızın düzelecektir ('kendi kendini sınırlayan').

Molluscum contagiosum nasıl teşhis edilir?

Molluscum contagiosum genellikle doktorunuz tarafından yapılan fizik muayene sonucunda teşhis edilir. Bunun dışında bir labaratuar testine ihityaç yoktur.

Molluscum contagiosum nasıl tedavi edilir?

Molluscum contagiosum tedavisi, çoğu lezyon kendiliğinden düzeleceğinden (kaybolacağından) gerekli değildir. Ancak, bazı durumlarda hastalığın geçmesi uzun zaman alabilir.

Tedavi genellikle durumun yayılmasını ve kaşıntı gibi belirtileri hafifletmeyi amaçlar. Banyo yapmak yerine duş almak enfeksiyonun yayılmasını sınırlayabilir. Tedavi verilirse, lezyonlar temizlenene kadar sıklıkla tekrarlanması gerekir.

Tedaviler şunları içerebilir:

  • Sıvı nitrojen (kriyoterapi)
  • Steril bir iğne ile delindikten sonra boşaltma
  • Küretaj (lezyonun cerrahi olarak kazınması)
  • Kantaradin
  • %5 İmikimod krem
  • Salisilik asit losyonu gibi .

Molluscum contagiosum hastaların çoğu 6 ila 9 ay sonra kendiliğinden düzelir. Ancak bağışıklık sistemi bozulmuş çocuklarda lezyonlar çok daha uzun süre devam edebilir.