Meniere Hastalığı
Meniere Hastalığı Nedir?
Meniere hastalığı, iç kulakta baş dönmesi (vertigo) ve işitme kaybına yol açabilen bir hastalıktır. Genellikle, Meniere hastalığı sadece bir kulağı etkiler.
Meniere hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir, ancak genellikle orta yaş sonrasında başlar. Kronik bir durum olarak kabul edilir, ancak çeşitli tedaviler hastalık belirtilerini hafifletmeye ve yaşamınız üzerindeki uzun vadeli etkiyi en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Meniere hastalığı olan kişiler, ataklar halinde şiddetli baş dönmesi, denge sorunları, mide bulantısı ve kusma yaşarlar. Meniere Atakları genellikle 2 ile 4 saat arasında sürer ve kişiyi bitkin hissettirir.
Bazı kişiler kısa bir süre içinde birkaç Meniere atağı geçirirken, diğer kişiler sadece birkaç ayda veya yılda bir atak geçirir. Meniere hastalığı olan çoğu insanda, durum sadece bir kulakta bulunur, ancak genellikle o kulakta ilerleyici işitme kaybına yol açar.
Meniere hastalığının belirtileri nedir?
Meniere hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişir. Geçirilen atak sırasında, aşağıdaki gibi erken meniere belirtileri yaşayabilirsiniz:
- Denge kaybı
- Baş dönmesi
- Bilinç bulanıklığı
- Baş ağrısı
- Kulakta basınç hissi
- İşitme kaybı
- Sese duyarlılık
- Genel bir huzursuzluk hissi.
Bu belirtiler daha sonra şu şekilde ilerler:
- Vertigo (etrafta dönme hissi, baş dönmesi, hasta hissetme veya aniden yere düşme)
- Kulak çınlaması (kulağınızda uğultu, uğultu, gıcırdatma, tıslama veya ıslık sesi)
Meniere hastalığının erken evrelerinde, insanlar genellikle bulantı, kusma ve baş dönmesi ile birlikte ani, öngörülemeyen vertigo atakları yaşarlar. İşitme kaybı yaşayabilir, kulaklarını tıkanmış hissedebilir ve sese duyarlı olabilirler.
Meniere Atakları daha az şiddetli hale gelebilir ancak kulak çınlaması ve işitme kaybı, ataklar arasında bile daha kötü hale gelebilir. Meniere hastalığının ileri aşamalarında ataklar daha seyrek hale gelebilir. Ancak kişi denge sorunları, işitme kaybı ve kulak çınlaması ile yaşamaya devam edebilir.
Meniere hastalığına nedenleri ?
Meniere hastalığı, iç kulakta anormal sıvı birikmesinden kaynaklanır. Bu denge ve işitmeden sorumlu hücreleri etkiler. Bazı durumlarda kulak içindeki basınçla ilgili bir sorun veya orada bulunan sıvılarda kimyasal bir dengesizlik olmasına rağmen, bu sıvı birikiminin tam olarak neden meydana geldiğini bilinmemektedir.
Meniere hastalığı en çok 40'lı ve 50'li yaşlarındaki insanlarda görülür, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Kadınlar da adet dönemlerinde belirtilerin daha kötüleştiği ayrıca toplumda stres ile hem atakların sıklaştığı ve kötüleştiği görülmektedir.
Meniere hastalığının teşhisi
Meniere hastalığında, baş dönmesi , işitme kaybı, kulak çınlaması ve kulakta baskı hissi gibi belirtiler görülür. Meniere hastalığında görülen belirtiler birçok hastalıkta görülebilir. Meniere hastalığını teşhis etmek için kesin bir test olmadığı için diğer hastalıklar ekarte edilip teşhis konulmaya çalışılır.
Diğer hastalıkları ekarte etmek için kullanılan testler:
- İşitme testleri
- Elektronistagmografi, çeşitli hareketler ile göz hareketlerinin hareketlerinin ölçülmesi engeniz stres altındayken istemsiz göz hareketlerini ölçer.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MR), diğer sinir sistemi hastalıklarını dışlamak için kullanılabilir.
Meniere hastalığı tedavisi
Meniere hastalığının kalıcı bir tedavisi yoktur. Tedavi genellikle belirtileri azaltmaya ve atak sayısını azaltmaya odaklanır. İşitme sorunlarını en aza indirmek ve denge sorunlarını azaltmak tedavinin ana odak konusudur.
Meniere hastalığında tedavi seçenekleri:
- İlaç: Baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmayı kontrol etmek için verilen ilaçlar
- Yaşam tarzı değişiklikleri: Hastalarda atakların sıklığının ve şiddetini önemli ölçüde artıran stresin yönetimi, diyet değişiklikleri, özellikle düşük tuzlu diyet, sigarayı bırakmak ve aktif bir yaşam sürmek
- Kimyasal ablasyon: İç kulağın kalan denge (vestibüler) fonksiyonlarını azaltmak için kullanılan ilaçlar. Bu şekilde iç kulak denge sinyallerini beyine gönderemez.
Şiddetli ve sık baş dönmesi atakları yaşıyorsanız ve tedavilerin faydası olmuyorsa, ameliyat son çare olarak düşünülebilir. Bu, aşağıdaki gibi cerrahi işlemleri içerebilir:
- İç kulağımızdaki sıvı birikimine müdahale etmek (endolenfatik kese prosedürleri)
- Vestibüler nörektomi, denge sinyallerini taşıyan sinirin kesilmesi işlemidir. iç kulağın denge mekanizmasını bozar (vestibüler sinir bölümü veya vestibüler nörektomi). Bunlar işitme kaybı riski taşıyan, dengenizi geçici olarak bozabilecek ve bir süre rehabilitasyon gerektirebilecek ciddi ameliyatlardır.
Bütün cerrahi işlemlerin çok ciddi komplikasyonları olabilir. İşitme kaybı ve uzun süre rehabilitasyon gerektirebilecek denge kaybına neden olabilir.
Meniere hastalığının yönetimi
Meniere hastalığıyla ilişkili atakların sıklığını ve şiddetini azaltmanıza yardımcı olabilecek bazı öneriler:
- Genel baş dönmesi başlamadan önce bunu hissedersiniz. Başınız döndüğünde hemen oturun veya uzanın.
- Normal günlük yaşantınıza dönmeden önce ataklar sırasında ve sonrasında istirahat.
- Vestibüler rehabilitasyon tedavisi, özellikle ataklar sırasında denge sorunları yaşıyorsanız, çeşitli egzersiz ve aktiviteler ile bu denge sorunlarını azaltabilirsiniz.
- Baş dönmesi ataklarını sıklaştıran veya kötüleştiren eylemleri bulmaya çalışın. Bu eylemlerde uzak durun. Örneğin ; ışık, kitap okuma veya bilgisayar başında durmak gibi atakların şiddetini artıran eylemleri bulmaya çalışın.
- Dengenizi korumak için ihtiyaç gerekiyorsa baston gibi dengenizi sağlayabilecek araçları kullanın.
- Sık sık baş dönmesi nöbetleri yaşıyorsanız, araba veya ağır makine kullanmaktan kaçının.
- İşitme kaybı yaşıyorsanız bir işitme cihazı kullanın.
- Düzenli yemek yiyin. Gün boyunca eşit miktarda yiyecek ve içecek alımı vücut sıvılarını düzenlemeye yardımcı olabilir.
- Tuz (sodyum) alımını azaltın. Çok fazla tuz tüketmek iç kulak içerisindeki sıvı miktarını artırabilir. Bu durum atak sıklığını ve şiddetini artırabilir.
- Kafeinli içecekler ve alkol kullanmaktan kaçının.
- Sigarayı bırakın.