Meme Kisti

Memede sürekli olarak sıvı üretilir ve ardından geri emilir. Bir kadının hormonal döngüsünün belirli zamanlarında olduğu gibi, bir süt kanalı tıkandığında veya emilenden daha fazla sıvı üretildiğinde, meme kistleri oluşabilir veya büyüyebilir.
Genel Cerrahi
Hangi Bölüm
2022-11-06 22:07:23
Güncellenme Tarihi

Meme kisti nedir ?

Meme kistleri iyi huylu kitlelerdir. Göğüs kitlesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir veya iki göğüste gelişebilirler. Hormon seviyelerindeki normal değişiklikler nedeniyle meme yaşla birlikte değiştikçe doğal olarak geliştikleri düşünülmektedir. Birden fazla kistin olması yaygındır. 35-50 yaş arası kadınlarda sık görülürler.

Meme kisti neden olur

Memede sürekli olarak sıvı üretilir ve ardından geri emilir. Bir kadının hormonal döngüsünün belirli zamanlarında olduğu gibi, bir süt kanalı tıkandığında veya emilenden daha fazla sıvı üretildiğinde, meme kistleri oluşabilir veya büyüyebilir.

Çoğu kist sadece birkaç milimetre çapındadır. Genellikle hızlı gelişirler ve sonra aynı boyutta kalırlar. Göğüs kistiniz varsa, genellikle başka meme kistleri de görülebilir. Meme muayenesi sırasında daha büyük kistler hissedilebilir ve yumuşak veya sert olabilir ve memede kolayca hareket edebilir.

Ne zaman doktora gidilmeli

Meme bölgesinde fark ettiğiniz ele gelen bütün kitleler genel cerrahi uzmanı olan bir doktor tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Meme bölgenizi düzenli olarak meme muayenesi yapmanız önemlidir. Sağlık bakanlığının yayınladığı bu broşürden gerekli bilgileri alabilirsiniz

Bunun dışında göğüslerinizdeki kitlelerin zararsız meme kistleri olduğu doktorunuz tarafından size söylendiği durumlarda aşağıda ki gibi farklı belirtiler ortaya çıktığında tekrar doktorunuza başvurmanız önemlidir:

  • Göğsünüzde veya koltuk altınızda yeni bir kitle bulursanız
  • Göğsünüzün bir kısmı kalın veya şişmiş hissediyorsanız
  • Göğsünüzdeki cildin yapısı bozulmaya başlamışsa
  • Meme ucunuz ağrılı veya akınılıysa
  • Memenizde veya meme ucunda kızarıklık varsa
  • Memenizin boyutu ve şekli değişti ise
  • Göğsünüz de sürekli ağrı varsa.