Makula dejenerasyonu

Maküler dejenerasyon önce bir gözde gelişebilir ve daha sonra her ikisini de etkileyebilir. Zamanla görme düzeyiniz kötüleşebilir ve okuma, sürüş ve yüzleri tanıma gibi eylemleri yapma yeteneğinizi etkileyebilir.
Göz Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-11-13 23:55:05
Güncellenme Tarihi

Makula Dejenerasyonu nedir ?

Makula dejenerasyonu, 50 yaşın üzerindeki kişilerde sık görülen bir göz hastalığıdır. Retinanın bir parçası olan Makülanın incelmesi nedeniyle bulanık görme veya görme kaybına neden olur. 

Makula, doğrudan görüş hattınızda net görüşten sorumlu retinanın bir parçasıdır. Maküler dejenerasyon önce bir gözde gelişebilir ve daha sonra her ikisini de etkileyebilir. Zamanla görme düzeyiniz kötüleşebilir ve okuma, sürüş ve yüzleri tanıma gibi eylemleri yapma yeteneğinizi etkileyebilir. Ancak bu, tüm görüşünüzü kaybedeceğiniz anlamına gelmez.

İki tür Makula dejenenarasyon (MD) tipi vardır :

  • Çoğu insan (yaklaşık%75), makulanın altında atık madde birikmesi ile retinada incelme olduğunda gelişen "erken" veya "Kuru" MD adı verilen bir forma sahiptir. Bu rahatsızlığı olan çoğu insan hafif görme bozukluklarına sahiptir. Erken (kuru) AMD'li hastaların küçük bir kısmı, MD'nin görmeyi tehdit eden formu olan ''Geç MD'' formuna evirilebilir.
  • Geç MD'nin en yaygın biçimi Yaş "eksüdatif" MD'dir. Eksüdatif MD, retinanın altında, kan damarları anormal bir şekilde büyüdüğünde ortaya çıkar. Bu sağlıksız damarlar kan ve sıvı sızdırır. Kan ve sıvı sızdırma durumu, retinanın düzgün çalışmasını engelleyebilir. Sonunda, kanama ve yara izi, ciddi kalıcı merkezi görme kaybına neden olur.

Ancak çevreyi görme yeteneği devam ettiğinden, gözün görme yetisinin tamimiyle kaybolması riski söz konusu değildir. Görme kaybının ciddi incelme ve hatta herhangi bir kan damarı sızıntısı olmaksızın makula dokusunun kaybı yoluyla yaşandığı atrofi adı verilen daha nadir bir geç MD formu vardır

Erken teşhis ve kişisel bakım önlemleri maküler dejenerasyon nedeniyle görme kaybını geciktirebilir.

Makula Dejenerasyonu Tedavi

MD için kesin ve kalıcı bir tedavi yoktur. Tedavide ki temel amaç, kişinin görme fonksiyonunun mümkün olduğu kadar uzun süre korunmasıdır. 

MD'nin tipine göre tedavi değişkenlik gösterir.bireysel özelliklerine bağlı olarak değişir.

Islak AMD için mevcut çeşitli tedaviler şunları içerir:

  • Vitreus boşluğuna enjekte edilen ilaçlar. Bu ilaçlar 1-3 aylık periyotlar ile tekrarlanır. Yaşam boyu bu şekilde tedavi sürer.
  • Fotodinamik Terapi (PDT), özel olarak geliştirilmiş bir lazer tedavisidir.
  • Laser Fotokoagülasyon, kanama olan kan damarlarını kapatmak için retinaya yönlendirilen yüksek enerjili lazer ışını ile yapılan tedavidir.

Hangi tedavi şeklinin sizin için uygun olduğunu doktorunuz ile görüşebilirsiniz. Kuru tip makula dejenerasyonun gelişimini engelleyecek bir tedavi yoktur. Bazı vitaminler , antioksidanlar maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatabilir.