Kaposi sarkomu

Klasik Kaposi sarkomu geliştirenlerin ve endemik forma sahip kişilerin, genleri nedeniyle buna neden olan virüse karşı savunmasızlık ile doğdukları düşünülmektedir. Bu gruplarda HIV enfeksiyonu ile herhangi bir ilişki yoktur.
Deri Hastalıkları
Hangi Bölüm
2022-10-16 21:07:55
Güncellenme Tarihi

Kaposi Sarkomu nedir ?

Kaposi sarkomu, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde bir virüsün neden olduğu, lenfatik damarları kaplayan hücrelerin büyümesidir. Virüs, insan Herpes virüsü tip 8 (Kaposi sarkom herpes virüsü, HHV8) olarak adlandırılır. Zayıflamış bağışıklık sisteminin yaygın nedeni HIV enfeksiyonudur

Adını ilk kez 1872'de tanımlayan Macar dermatolog Dr. Moritz Kaposi'den almıştır. 'Sarkom' (eski Yunanca'dan 'et'), bağ dokusunun anormal hücrelerinden başlayarak kanserli bir büyüme anlamına gelir.

Kaposi sarkomu sınırlı olabilir yada cildi, lenf düğümlerini ve akciğerler veya sindirim sistemi gibi iç organların katılımıyla daha kapsamlı hale gelebilir.

Kaposi sarkomu en az dört türe ayrılabilir:

  • Klasik (sporadik): nadir; Esas olarak Akdeniz veya Doğu Avrupa Yahudi kökenli yaşlı erkekleri etkiler, yıllar içinde yavaş yavaş kötüleşir.
  • Endemik (Afrika): Genç yetişkinleri ve daha az yaygın olarak Afrika ekvatoruna yakın yaşayan çocukları etkiler.
  • HIV ile ilgili: HIV, AIDS hastalığına neden olan virüstür. Bu, ilerlemiş AIDS hastalığıyla bağlantılı olan Kaposi sarkomunun en yaygın şeklidir ve diğer formlardan daha agresif olabilir. 
  • İatrojenik: örneğin bir organ naklinin ardından immünosüpresif ilaç tedavisi almakla ilgilidir.

Klasik Kaposi sarkomu geliştirenlerin ve endemik forma sahip kişilerin, genleri nedeniyle buna neden olan virüse karşı savunmasızlık ile doğdukları düşünülmektedir. Bu gruplarda HIV enfeksiyonu ile herhangi bir ilişki yoktur.