Graves Hastalığı

Graves hastalığından şüpheleniliyorsa, kanınızdaki tiroid hormonları ve tiroid uyarıcı hormon düzeyini ölçmek için bazı kan testleri isteyecektir. Testleriniz aktif tiroidiniz olduğuna işaret ederse, doktorunuz sizi endokrinoloji uzmanına yönlendirecektir
Endokrinoloji
Hangi Bölüm
2022-10-21 21:50:40
Güncellenme Tarihi

Graves Hastalığı veya Zehirli Guatr Nedir ?

Graves hastalığı, tiroid bezinden hormonlarının fazla salgılanması ile giden bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmez. Ancak kendi bağışıklık sistemimizin sebep olduğu düşünülen, otoimmun bir hastalıktır. Hipertiroidinin en sık nedeni Graves hastalığıdır.

Graves Hastalığı Nedenleri Nedir ?

Aşırı aktif tiroid bezi ( Hipertiroidi ) olan her 4 kişiden yaklaşık 3'ünde graves hastalığı  vardır.

Vücudun bağışıklık sistemi tiroid bezine tepki verir. İmmun Sistem tiroid bezine saldıran özel proteinler (antikorlar) üretir. Bu antikorlar daha sonra tiroid bezini uyararak tiroid hormonlarının üretimini ve salınımını artırır. 

Bu reaksiyonun başlamasının kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak bazı kişilerde enfeksiyon, stres veya sigara ile tetiklenebildiği düşünülmektedir.

Graves Hastalığı Belirtileri Nedir ?

Graves hastalığı belirtileri şu şekilde olabilir :

  • Çarpıntı
  • Aşırı terleme
  • Kilo kaybı
  • Sık idrara çıkma
  • Ağız kuruluğu
  • Aşırı sinirlilik
  • Uyku problemleri
  • Adet Düzensizliği
  • Nefes darlığı ( özellikle efor ile )

Graves hastalığı gözleri etkileyebilir. Gözler şişmiş ve kırmızı hale gelebilir.

Graves hastalığı nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz belirtilerinizi ve tıbbi geçmişiniz ile ilgili bilgiler soracaktır. Graves hastalığından şüpheleniliyorsa, kanınızdaki tiroid hormonları ve tiroid uyarıcı hormon düzeyini ölçmek için bazı kan testleri isteyecektir. Testleriniz aşırı aktif tiroidiniz olduğuna işaret ederse, doktorunuz sizi endokrinoloji uzmanına yönlendirecektir.

Graves hastalığı nasıl tedavi edilir?

Graves hastalığı tedavisi, tiroid bezinin aktivitesini azaltmak için ilaçları içerir ve bazen tiroid bezinin bir kısmını veya tamamını çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

  • İlaç : Tiroid bezi, tiroid hormonlarını yapmak için iyotu kullanır. Anti-tiroid ilaçlar, tiroid bezinin iyotu etkili şekilde kullanmasını engelleyerek çalışır. Yaklaşık dört kişiden biri, bir yıl veya daha fazla anti-tiroid ilacı kullandıktan sonra uzun bir remisyon dönemi yaşayacaktır. İlaçların yan etkileri deri döküntüleri ve eklem ağrılarını içerir. Anti tiroid ilaçları kullanan kişilerde ateş veya eklem ağrıları gibi gribal enfeksiyon belirtileri gösterdiğinde, ilaçlar bağışıklık sistemini baskılayabileceğinden hemen doktorlarına başvurmalıdır.
  • Radyoiyot tedavisi : Radyoaktif iyot içecek olarak alınır. Radyoaktif İyot, tiroiddeki aktif hücreler tarafından alınır ve daha sonra bu hücreleri öldürür. Diğer hücreler iyodu emmez. Radyoaktif iyot daha sonra bildirilen hiçbir yan etki olmaksızın idrarla atılır. Hipertiroidizmi kontrol etmek için genellikle bir doz yeterlidir, ancak bir veya iki ardışık tedavi gerekebilir. Hastalar yetişkinlerle birkaç gün, çocuklar ve hamile kadınlarla daha uzun süre temastan kaçınılmalıdır.
  • Cerrahi : Tiroid bezinin bir kısmı veya tamamı genel anestezi altında cerrahi olarak çıkarılır. Bu prosedürle ilişkili normal cerrahi risklerin yanı sıra paratiroid bezlerine ( tiroid bezinin yanında bulunan ) ve ses tellerini uyaran sinire ( rekürren laringeal sinir ) zarar verme olasılığı vardır.